Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2013, 00:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2011, 10:53
Мнения: 3
Здравейте на всички ! Имам един въпрос към колегата victoryvt.Ако може да обясни технологията на самия процес,а именно как прави поддържането на температурата с такава точност. цитат: (7. Добавяш останалия малц пак ситно смлян, поддържаш температурата 62гр. с точност до градус още 1 до 2 часа - това е същинското озахаряване.)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2013, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще си позволя да отговоря, в домашни условия никой не може да поддържа температура с точност до 1градус в тенджера още повече пък в казан. Това е условно, дали ще е 62 или 61,или 62 и 63 градуса няма кой знае какво значение. Опитно съм установил в моята установка, която е 22л тенджера, с три различни термометъра, подгряване с газ, че термометрите показват различна температура с 1 до 3 градуса разлика. И това е при условие, че мериш в една точка, вземеш ли да обикаляш съда по радиуса или по височина, постоянно има промяна. Така че избираш си една позиция на термометъра и го фиксираш там и така, за по-равномерен топлообмен бъркаш с нещо, по-добре да не е метално.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2013, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2011, 10:53
Мнения: 3
Благодаря за отговора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2013, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Поддържането на температурата е по-лесно за по-голям обем.
Аз правя така - загрявам до нужната температура и спирам нагряването. Тогава меря с термометъра като бъркам добре.
Количество от 50-60 и нагоре литра държи температурата поне 30 мин. без да има нужда от дозагряване. После пак включвам нагряването и след минута две го изключвам, проверявам с термометъра и така нататък.
Изолацията определено помага. На съда, на капака.
Ако мериш температура по време на загряване - различните термометри мерят различно, някои се влияят от инфрачервените лъчи на котлона или газовата горелка, освен това стените на казана имат по-голяма топлопроводимост от слоевете течност вътре и затова когато сложиш термометър до стената на казана показва с 5-6 градуса повече.
Но да, спазването е важно в рамките на периода на озахаряването. Иначе за момент и да прескочи някой и друг градус не е фатално, важното е да се коригира после.
Ензимите на малца имат определен период на действие,който се скъсява с повишаване на температурата, затова по-добре под желаната да е , отколкото над нея.
За бира обаче са други нещата. Там се търси тяло и алкохол в различни съотношения.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2013, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2011, 10:53
Мнения: 3
Още веднъж благодаря за изчерпателния отговор ,който мисля че ще е от полза за всички нас.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2013, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здравейте! Аз лично още не съм се заиграл със зърнените дестилати и бирата, но гледам че много колеги се мъчат с температурните режими :wallbash: най-вече при майшуването. В темата "Казан за ракия на ток" стана въпрос за индукционните котлони. Оказва се, че имат опция не само за задаване на мощност, но и за контрол на температурата.
И да почерпите една бира :megagrin: :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима