Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Авг 2017, 08:00 Дата и час: 21 Авг 2017, 08:00

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 11:51 
Offline

Регистриран на: 26 Сеп 2010, 08:08
Мнения: 7
Колеги, имам готовност да си сваря малцова високоалкохолна напитка. Притеснява ме ферментацията. Според наставленията Ви след озахаряване веднага трябва да започне ферментация, която трае 72 часа при температура 30 градуса. Интересува ме как постигате тези норми на практика?
Аз съм приготвил 37 л. съд /алпака от старите перални/, в него съм монтирал 2 кВт нагревател и с помощта на прецизен електронен регулатор мога да поддържам прецизно температурата. Проблема е че в областта на контакт на кашата с нагревателя температурата ще е значително по висока и въпреки бъркането мога да убия дрождите.
Моля ви за мнения и съвети как Вие го правите, някой поддържал ли е с нагревател /без водна баня/ температурата?
Предварително Ви благодаря!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Няма нужда да ги топлиш, те сами ще се стоплят - само завий с нещо изолационно бидона.
Чак такова значение няма температурата на ферментация.
И на 20 гр. да е, все тая.

Ти наясно ли си с озахаряването и само от малц ли ще го правиш, или от малц и зърно ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 12:22 
Offline

Регистриран на: 26 Сеп 2010, 08:08
Мнения: 7
victoryvt написа:
Няма нужда да ги топлиш, те сами ще се стоплят - само завий с нещо изолационно бидона.
Чак такова значение няма температурата на ферментация.
И на 20 гр. да е, все тая.

Ти наясно ли си с озахаряването и само от малц ли ще го правиш, или от малц и зърно ?

Да Викторе, в другата тема коментирахме с теб
posting.php?mode=quote&f=7&p=28168
Имам 20 кг малц вече, мога и само малц, мога и от жито с малц да пробвам, само ферментацията не ми е ясна още, в помещението ми е 16-18 гр. и не зная как ще протече ферментацията.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Ще протече идеално :)
Само завий бидона след първите 12 часа, тогава от самата ферментация ще се е стоплил и ще държи още два дена, после вече няма значение.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 638
Местожителство: София
Аз топля с нагревател за аквариум. 100-150 вата за този обем са достатъчни. Настройвам врътката на 26 градуса и увивам бидона с подложка за ламинат. Това имам.
А, посъветвайте колегата на воден клапан ли да ферментира? Не знам за тези каши важно ли е. Нямам опит.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Не е проблем водния клапан, но който го има - по-добре.
Ферментацията е доста бурна и изгонва всякакъв въдздух през цепките на капака.
А след края й - следва дестилация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2013, 21:14 
Offline

Регистриран на: 26 Сеп 2010, 08:08
Мнения: 7
lhristov написа:
Аз топля с нагревател за аквариум. 100-150 вата за този обем са достатъчни. Настройвам врътката на 26 градуса и увивам бидона с подложка за ламинат. Това имам.
А, посъветвайте колегата на воден клапан ли да ферментира? Не знам за тези каши важно ли е. Нямам опит.

Да, това е добра идея. Като се замисля съм топлил 25-30 литра аквариум с такъв нагревател. Благодаря колега! Викторе, благодаря ти и на теб за ценните съвети!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима