Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 18:06 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
Имам около триисе литра първак някои може ли да ме посъветва дали мога да го използвам при варене на ракия или да го добавя към някои джибри

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 18:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
което и да направиш няма да сгрешиш!
Може би 30-тина литра не си струва усилията отделно да бъдат преварявани,просто събери още ,или ако не ти се чака непосредствено преди варенето на джибрите ги сипи и тях в казана


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дa не си се объркал 30 л. първак дане е пърцуца. Зашото първака е ракията която се отделя когато тръгне да тече казана примерно 1.5 л. на 250 л. казан, а пък парцузата е слабата ракия, която се отделя като градуса падне под 40-45 градуса.
Ако имаш 30 литра първак значи си много напред

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 20:56 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
Имам 30 литра първак.Точно тва което е силно и теква първо.Аз си имам собствен казан 150 л. преварявам си лангера(парцуцата) с ракията но първака ,около200 гр. на варене(казан)отделям ,но се събра доста и ме е жал да го хвърля.Притеснява ме да не дестилирам някоя чиста отрова от него

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако беше хвърлял първака всеки път като вариш сега нямаше да ти се свиди. Дали ще има метил в първака зависи от материала който си варил, казват че в материал от плодове се съдържа повече метил. На 30 л. сложи 5л. мляко /руснаците слагат на 6 л. силен алкохол 1 л. мляко/ да престои един ден разреди с вода до 20-25 алкохолни градуса сложи 2 пакетчета сода като вариш отдели 2 л. първак и го хвърли.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 11:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Забележката на petiomalchev, е съвсем на място-щом е първак,това са леките фракции т.е. висока концентрация на МЕТИЛОВ алкохол.
Лично аз бих го хвърлил без да се замислям-и за разтривки не става-все едно да се разтриваш със спирт за горене!!!
Щом имаш казан в който вариш не само твоя ракия,не вярвам да си го закъсал толкова за дестилат!
На боклука и не го мисли!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
В казанчето на чистачките на моя автомобил , като сложа течност за чистачки(зимна)до -60 градусабез да я разреждам, в големите студове като пръсна и си пусна чистачките веднага стъклото ми замръзва. :idea: С първак този ефект го няма.Намирисва малко и ако те спре полиция може да подухаш малко, но това духане не е като онова... :D

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 12:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
добро решение на въпроса какво да правиш с първака!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
baiatia написа:
В казанчето на чистачките на моя автомобил , като сложа течност за чистачки(зимна)до -60 градусабез да я разреждам, в големите студове като пръсна и си пусна чистачките веднага стъклото ми замръзва. :idea: С първак този ефект го няма.Намирисва малко и ако те спре полиция може да подухаш малко, но това духане не е като онова... :D

....и първият познат който се качи в колата те пита:абе ти пак ли си варил ракия? :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 21:14 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
хахахахаххаха нека да казва квото ще важното е да намеря приложение ако има още идеи даваите :D

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2009, 13:45 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ето една моя тайна рецепта! :D Активен въглен от аптеката, но много е ситен, затова ползвам директно въглени от огнището, натрошаваш ги и ги слагаш в бидона, бъркаш и аерираш(вкарваш въздух). Пепелта е достатъчно алкална за да разгради естерите и погаси киселините, а въздуха окислява и отнася алдехидите и кетоните(ацетона) до киселини, може да сложиш по желание и сода! Всичко пада на дъното около седмица е достатъчно. Отделяш в друг бидон обработеният първак, става лесно през тензух или мапля, плат и т.н. Можеш да го близнеш(опиташ) като го разредиш 1/3 в чаша и плюеш, трябва да мирише повече на спирт, без острота, на вкус да се осеща сода, да няма киселини!!! Много е важно да няма киселини, защото следва отделяне на метанола! :wink: :wink: :wink: Утиваш до аптеката и питаш за пектин за пиене или нискоестерифицитан пектин. Пектина или по-точно пектовата киселина свързва метанола и се превръща в пектин, затова е важно да е нискоестерифициран, за да може да има място за още метанол, а усета на сода ти дава сигурност, че няма да протече обратният процес!!! Затова нетрябва да е кисело на вкус! Може да ти предложат и ябълков пектин, помни трябва да е НИСКОЕСТЕРИФИЦИРАН!!! Предполагам, че 300 грама ще ти стигнат, дори да си варял и ябълкова ракия! Бъркаш пак около седмица, прецеждаш и отделяш пектина. Вече можеш да го превариш, беше хубаво да имаш паток обработен със сода ама като бързаш!!! Чакай сега за нов материал, слагаш го вътре или спиртоваш с него някой материал преди ферментация до 5 об.% етанол и намаляш захатра на половина!!!
Или правиш последното директно с първака(спиртоване на материал за ферментация), но после при варене отделяй двойно количество първак!!! Е, дано разбрахте измежду редовете от къде идва метанола в ракиите и защо е повече при плодовите ракии!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2009, 15:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
може просто да се напише че високо съдържание на цеулоза(напр.ябълки)предполага по висока концентрация на метилов алкохол във фермента!!!Дървесния спирт и спирта за горене ...................


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Май 2009, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
ilu6a написа:
Забележката на petiomalchev, е съвсем на място-щом е първак,това са леките фракции т.е. висока концентрация на МЕТИЛОВ алкохол.
Лично аз бих го хвърлил без да се замислям-и за разтривки не става-все едно да се разтриваш със спирт за горене!!!
Щом имаш казан в който вариш не само твоя ракия,не вярвам да си го закъсал толкова за дестилат!
На боклука и не го мисли!!!


ilu6a никак не ми харесва мнението ти , ама никак . :oops:
Ами има ли начини да се премахне метиловия алкохол при преварката .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Май 2009, 11:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Eпюрацията е процес на очистване на течни алкохолни смеси от нежелани първоточни примеси.Основен процес в технологията на спирта!В по новите дестилационно-ректификационни системи се прилага двустепенна епюрция.
Но това са процеси и системи приложими в промишленото производство на високоалкохолни напитки,за домашни условия неоправдано са скъпи !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 12:08 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2009, 17:20
Мнения: 9
Местожителство: Русе
alambik написа:
Всичко пада на дъното около седмица е достатъчно.

Следвам тези инструкции, преди да пристъпя към повторно преваряване на ракията, обаче при мен вече 8 дена от както съм поставил активен въглен (на прах) в ракията и не пада на дъното, всичко е черно и мътно :? всякакви миризми изчезнаха, мирише на спирт
Ще помогне ли по някакъв начин ако добавя малко сода или просто да продължа да чакам да се утаи ?
Става въпрос за около 20 литра ракия на около 52 градуса, не е първак


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима