Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Щом въглена си е свършил работата, прецеди през тензух на 2-3 ката, като след това за по финно прецеждане може да използваш хартиен филтър за шварц кафе, той много бавно прецежда, за това аз слагам на един стол 10л. дамаджана от минерална вода пълна с ракия, маркуче от система завързано на една пръчка и потопено почти до дъното на тубата с ракия, пускам да тече филтърната хартия която е сложена в фуния, а тя в в друга празна туба от минерална вода 10л. , ракията се прецежда за около час час и половина. Ако са останали доста боклуси от прецеждането с тензуха трябва да се внимава филтърната хартия да не се запуши и прелее, за това трябва да се наблюдава от време на време.
Аз съм исползвал активен въглен на хапчета натрушени на прах, той се отаява за една седмица и ракията се избистря.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 23:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Абе хора, що трябва за няколко грама първак зорлем да се тровим :? Не ни е такава мизерията, че да трябва да мислим как и отпадъка да изпием. Колкото по-широка душата, толкова по-сладка ракията. Пък ако баш тия няколко грама не достигат, слагай три чепки грозде повече и пак ще имаш толкова...

А първака дай на жена си да мие прозорците с него - за този цел е перфектен.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 23:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Админа е абсолютно прав!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 05:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
yakimov_d написа:
Става въпрос за около 20 литра ракия на около 52 градуса, не е първак

Колегата питаше не за първк.
Наистина първака не трябва да се използва за пиене, даже не трябва да се слага и в друг материал за варене, макар че в учебника "Технология на високоалкохолните напитки" пише че първака се преваря до един път а парцуцата до 4 пъти. Но понеже правим ракия за собствена консумация а не за продаване трябва да занижим този критерии.
Миналата година от три варенета ми бяха останали първак и парцуца, като варих последната джибрая прецедих материала, в сухата джибра добавих първака и парцуцата от предните варенета, стана хубава ракиика на вкус и аромат но като прекалиш болеше глава.
Така че и аз съм за използването на първака за технически цели.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 09:44 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
:) Явно не дочетох цялата тема, щото още заглавието ме разстрои :)

Първак не бих използвал за нищо, освен като разтворител за миене на прозорци, нооо патоките не са лоши за спиртоване на джибрата. Става идеално за заместване на добавяната захар (ilu6a трябва да направи формулата :) ), ама не повече от 5%, както някъде вече беше писал alambik.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да предложението е добро. Някои видове чуждестрански вина ги правят по този начин след смилане на гроздето добавят спирт за да се получи 4% алкохол в мъста. Така умират всички диви дрожди които имат ниско КПД на образуване на алкохол от захар. Но захарноста на джибрата не трябва да е по висока от 16-17 ал/гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ilu6a написа:
Админа е абсолютно прав!


Абсолютна е скороста на светлината , иии радиовълната :D

Първакът го давам на жената , действа консервиращо. ;)
В повечето случай просто го ливвам в тревата ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 12:16 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Off topic [quote]В повечето случай просто го ливвам в тревата ...[quote]

Сигурно нямаш кьорав бурен около казана :) . Аз от 15 години се боря с едни бъзаци и не мога да ги уморя :evil: .Ще взема да зареждам пръскачката с първак вместо Раундъп, ама от къде такива количества.....


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима