Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

турбо ферментация
Анкетата свършва на 25 Мар 2009, 22:14
дрожди 100%  100%  [ 5 ]
суровини 0%  0%  [ 0 ]
ферментация 0%  0%  [ 0 ]
Общо гласове : 5
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2009, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В магазина от който си го купи не знаят ли, ако не то пробваи в една чаша с чиста вода /виж колко показва / после направи смес захар вода 1 към 4 и виж колко показва 20% - разтвор, мисля че ще се ореантираш временно докато разбереш истината. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2009, 22:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
vaskogt написа:
здрасти или наздраве е по одачно.ДНЕС СИ КУПИХ ЕДИН ЗАХАРОМЕР ПРОФЕСИОНАЛЕН (ПРОБЛЕМ)НЕ МОГА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМ СЕ ЕДНО САМ В ПУСТИНИАТА .ТА ТОИ Е ОРАЗМЕРЕН ОТ 10-120 ,НЕ ГО РАЗБИРАМ КАК ДА РАЗБЕРА КОЛКО Е ЗАХАРТА.ПОМОш наздраве


Над скалата са написани единиците в които измерва. например ако пише °Oe измерва в Oechsle.

Ето тук сравнителна таблица между различните единици:

http://de.wikipedia.org/wiki/Mostgewicht

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2009, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В тази страница http://fudz.ru/menu.php?parent1=402&par ... &mode=full прочетох за метод който ускорява ферментацията чрез вибрации, методът е разработен през 70-те години в института по биохимия АН СССР. Материала за ферментация се слага в съд който се поставя върху мощен трансформатор включен в мрежата без товар /разхода на енергия в този случаи е минимален/. Процеса на ферментация се съкращавал до няколко часа. Обясняват метода с подобряване контакта между захарта и дрождите. Търсих да науча нещо повече за този метод но ненамерих нищо освен препратки и копия от тази страница.
Трябва да се пробва с малки количества и да се установи дали е истина.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 09:40 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
petiomalchev написа:
В тази страница http://fudz.ru/menu.php?parent1=402&par ... &mode=full прочетох за метод който ускорява ферментацията чрез вибрации, методът е разработен през 70-те години в института по биохимия АН СССР. Материала за ферментация се слага в съд който се поставя върху мощен трансформатор включен в мрежата без товар /разхода на енергия в този случаи е минимален/. Процеса на ферментация се съкращавал до няколко часа. Обясняват метода с подобряване контакта между захарта и дрождите. Търсих да науча нещо повече за този метод но ненамерих нищо освен препратки и копия от тази страница.
Трябва да се пробва с малки количества и да се установи дали е истина.


Петьо, това е прост и достъпен метод за "разбъркване" . Следователно ще даде ефект!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Учуди ме това че ферментацията завършвала за часове, а човека пише че ако се бърка в пералня ставала за около 3 дни. Може би при това разбъркване с трансформатора се намаля достъпа на кислород който забавя процеса на ферментация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 11:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
petiomalchev написа:
ферментацията завършвала за часове

Не искам да омаловажавам руската научна мисъл, ама съм свикнал да приемам с резерви руския мерак за "чудеса"... Логично е разбъркването да интензифицира процеса, ама това с трансформатора слагам в графата "шеги"...

Ферментацията е екзотермична и ако протичаше за часове, пращината щеше да заври :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
SiteAdmin прав си ако количеството СО2 което се отделя примерно за 14 дни излезе за 3-4 часа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 12:55 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Разбира се че е прав приблизително 40% от захарта става на СО2. Опитвал съм с вибраций, няма видима разлика. Дали разковничето не е в дрождите и условията които им създаваме не толкова за бърза, а пълна и чиста ферментация. Един въпрос: Дали суроватката /цвик/ е добра хранителна среда за дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 19:02 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
ако откриете начин ферментациата да протече за толкожа кратко времв бих искал да знам за сега знам че е вазможно да протеч за 24 часа но по брзо не сам чул.

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Реших да изпробвам метотда за ускорява ферментацията чрез вибрации, на института по биохимия АН СССР разработен през 70-те години.
Тъи като не намерих повече информация реших да си го донаглася.
Използвани средства:
- Вибратор за аквариум
- Две кофички от кисело мляко
- захаромер
- термометър /показва с 4 гр. повече/
- мая половин пакетче
- две части захар
- осем части вода
Изображение

Начин на приготвяне:
1. Топла вода 8 части 2 части захар половин пакетче мая ги разбърках в една купа
ИзображениеИзображениеИзображение
Температурата на материала беше 40 гр. захаромера показваше 16% захарност.
2. Оставих материала да втаса един час като го покрих с кърпа.
3. След един час измерих температурата беше 32 гр. и захарноста 18% /при по висока температура плътноста е по малка/. Материала беше почнал да шупти.
Изображение
4. Сложих по равно в двете кофички от кисело мляко матрял. Едната е поставена върху вибратора за аквариум а другата върху кърпа.
Изображение
5. След около 8 часа направих замерване на температура и плътност на материала в двете кофички:
- тази която беше върху вибратора: температура 25 гр. захарност 13% /може би температурата е по бисока защото бубината на вибратора излъчва топлина/
- тази върху кърпата: температура 23 гр. захарност 15%

Ако се изравнят температурите и се преизчисли захарноста мисля че расликата ще е 1%. В никакъъв случаи ферментацията няма да завърши за по малко от 24 часа, което ме интересуваше мен. Можеби при нормални условия ако завъри за 14 дни то тази с вибрация да завърши за 12 дни.
Мисля че МИТЪ за метотда за ускорява ферментацията чрез вибрации, на института по биохимия АН СССР разработен през 70-те години е РАЗБИТ. :twisted:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 23:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Изображение

:lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Май 2009, 16:25 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2008, 22:34
Мнения: 13
Колеги Какво става с турбото.Получих витамини за стимулиране на ферментация от Мартин Виалате.Изпробвах ги с ябьлки.Резултата е страхотен. Температурата в помещението е доста ниска но материяла ври и кипи.Не съм мерил захарноста в началото просто разтворих по една кофа захар на бидон но като съдя по предишната партида която ферментира цяла зима направо е невероятно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Май 2009, 21:58 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
fermentator Какви са тия витамини? Дай повече подробности


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Май 2009, 11:11 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
http://www.martinvialatte.com/

Предлагат и активатор на ферментацията за бедни суровини - витамин B1 (тиамин). Освен това съдържа торове за дрождите - диамониев фосфат и амониев сулфат.

Ако имаш проблем с бедни суровини, например ябълки, ползвай B-complex от аптеките, а торовете от цветарските магазини.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Май 2009, 01:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
vaskogt написа:
значи никои не знае какв е този профрсионален захаромер ниамате идеа или ви е страх да не збъркате ок успех на всички

Виж това може да ти помогне viewtopic.php?t=261 :roll:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hgeorgiev, kocyo, Мартин85 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима