Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

турбо ферментация
Анкетата свършва на 25 Мар 2009, 22:14
дрожди 100%  100%  [ 5 ]
суровини 0%  0%  [ 0 ]
ферментация 0%  0%  [ 0 ]
Общо гласове : 5
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дали турбо дрождите са турбо или не.
venci в края на януари тази година писа че си е поръчал турбо дрожди от http://distillery-yeast.com/ и вчера получих от него 3 пакетчета по 90 гр. дрожди.
В сайта дават разхода на дрожди при захарен сириоп 90гр. на 25л. материал.
ИзображениеИзображение
Какво направих аз:
-купих 15кг. захар
-в бидон 120л. налях 60л. гореща вода
-разтворих в нея захарта и изчаках температурата на материала да падне до 35 градуса
- в 22.00часъ на 27.05.2009г. при температура в помещението 25гр. температура на разтвора 35гр. и плътност на захарния сироп 21%
ДОБАВИХ 270гр. 'ТУРБО' дрожди като непрекъснато бърках материала.
-поставих капака на бидона без да го затягам /зада си запази температурата/

9 часа по късно
-температура в помещението 20гр. температура на материала 30гр. плътност на сиропа 21% /пращината прилича на битер лимон по цвят и поведение, когато я налях в чаша за да измеря плътноста по стените на чашата се образуваха балончета а на повърнноста се образуват пръски като на шанпанско.

20 часа след засяването на турбо дрождите
ИзображениеИзображение
-температура в помещението 27гр., температура на материала 32гр., плътност 11%.

24 часа след засяването на турбо дрождите
ИзображениеИзображение
-температура в помещението 25гр., температура на материала 33гр., захаромера показва 5%.

33 часа след засяването на турбо дрождите
Изображение
- темп. в помещението 20гр., температура на материала 30гр., ПЛЪТНОСТ на материала 0%

МИТЪ ЗА ТУРБО ДРОЖДИТЕ ПОТВЪРДЕН :lol: :lol: :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 29 Май 2009, 08:53, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009, 12:41 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Опаковката с дрождите съдържа ли и торовете или си ги добавял отделно?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009, 13:26 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Само не разбрах тази плътност, която споменаваш приравняваш ли я към 20C или не

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В пакетчетата имаше два вида гранули , едните бяха бели а другите сиви/ситни като захар/. Предполагам че сивите са дрождите а белите витамини и тор. Турбо дрождите имаха мирис на комплексни витамини.
Когато меря плътноста не я преизчислявам според температурата, даваам директни стойности, ако някои има такава таблица да изпрати. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009, 22:41 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Тази вечер и аз заложих за опит 32кг. захар общо количество заедно с водата 100л.Трябваше да се получи 28% захарна концентрация, но реално е 24% Идеята е да работим с висока захарност и вместо 3 да варим 2 казана / това е време дърва пари за казан и тн./, ако всичко е ок. предимствата са много, но нека да видим резултати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Май 2009, 21:15 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Petiomalchev. Ако намериш време да свариш материала в почивните дни да видим рандемана ще е супер. При мен след 24 часа захарноста падна на 18%


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Май 2009, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Утре сллед работа мисла да сваря материала. Обаче протича тиха ферментация, вчера опитах да го избистря с белтък но не се получава и се страхувам в казана дане кипне, защото в материала има още СО2.
Венци каква е температурата на твоя материал.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Май 2009, 18:54 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Тази сутрин температурата в помещението е 16гр. материала е 22гр. със 11% захарност с това рязко захлаждане ще ми се проточи процеса, но аз не търся бърза ферментация. Стремя се да работя с висока захарност и да има повторяемост на резултатите което е някаква гаранция за добра ракия. Петьо не слагай белтъци и каквото и да било в бидона прехвърляй внимателно материала за да отделиш бялата утайка на дъното /това са дрождите/ вари го не се притеснявай няма да кипне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2009, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ИзображениеИзображение
Вчера вечерта сварих пращината с турбо дрождите, резултата е :
първите около 100гр. хвърли
след това отделих около 400гр. първак
~7 л. 60 градосова ракия
Когато ракията взе да тече на 53ал/гр. взе да удря на чорапи.
~8л. парцуцата спрях я на 28ал/гр.
Този неприятен мирис мисля че идва от дрождите, явно както казваше alambik трябва материала да се спиртува след това да се избистри, да се отдели утаиката и така да се вари. Пък може и да не е така когато свари venci ще разберем.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2009, 22:02 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
petiomalchev. Ако правилно съм смятал от 15 кг.захар си взел 16л.-45гр. ракия което е един много приличен резултат. Моят материал също превря ще го варя в петък или събота и няма да го спиртовам и откалявам за да видим дали ще има дъх на чорапи


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2009, 21:24 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Днес сварих материала с турбо дрождите и съм доволен от резултата наистина има леко неприятен дъх който при преварката мисля че ще изчезне. От 32кг захар получих 24л. на 64 гр. Важното е че ферментацията протече праволинейно и в течноста имаше над 16% алкохол досега не съм постигал повече от 12% / винаги варя само течност / с нетърпение чакам кайсиите да видя какво ще се получи


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2009, 14:02 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Преди 4 дни заложих 150кг. кайсий и 50кг. захар плюс 150гр. турбо дрожди-захарност на материала 24%. Днес е 5 ден и сварих материала получих 49л. на 65гр. но не това е важното, а аромата цялата ракиджийница миришеше на кайсия.По някакъв начин тия гадинки засилват аромата и ракийката е с явно изразен аромат на кайсия. Направо се кефя от резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2009, 06:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Когато правих матерриала с турбо дрождите и захарта си отделих две шишета по 2л. от утайката, която остана след преключване на ферментацията и ги държа в хладилника.
На 16.07.2009г. събрах сливи, количеството след като ги пасирах ислезе около 20л., сложих 15л. вода и 5кг захар, общата захарност излезе 18%, в материала сложих и 500мл. от утайката от турбо дрождите. Държа материала в мазата температурата му варира около 25гр.
- два дни по късно захарта беше 10%
На 18.07.2009г. събрах още сливи количеството след пасирането излезе около 17л. добавих го към предният материал и сложих още 5кг. захар и 15л. вода, също така добавих и още 1.5л. от утайката от турбо ферментацията.
Искам да проверя дали са останали турбо дрожди в утаиката и дали без торта и витамините те са турбо или не.
- 12ч. след залагането умирисах къщата на винпром. Джибрата изкипя, хен имаше 35-40см. до гърлото. Събрах това което беше излязло от бидона и го върнах обратно., След това взех по голям бидон и пресипах в него, хубавото от цялата работа е че отделих костилките.
- 20.07.2009 г. слетобет измерих захарноста показваще 5% температура на материала 25гр. Обаче сложих 15 компота от миналата година бяха различни /вишни, ягоди, дренки/, общата захарност се вдигна на 8%.
- 22.07.2009г. захарноста 0%. Прецедих материала в друг бидон отделих шлюпките и костилките. Сложих и две пакетчета сода за намаляне на киселинноста /бая киселееше явно от компотите от вишни и дренки/.
-23.07.2009г. сутринта незнам защо материала вреше бая силно, явно дето намалих киселинноста, вечерта беше спокоен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 24 Юли 2009, 22:52, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2009, 19:52 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
petiomalchev написа:
Когато правих матерриала с турбо дрождите и захарта си отделих две шишета по 2л. от утайката, която остана след преключване на ферментацията и ги държа в хладилника.
На 16.07.2009г. събрах сливи, количеството след като ги пасирах ислезе около 20л., сложих 15л. вода и 5кг захар, общата захарност излезе 18%, в материала сложих и 500мл. от утайката от турбо дрождите. Държа материала в мазата температурата му варира около 25гр.
- два дни по късно захарта беше 10%
На 18.07.2009г. събрах още сливи количеството след пасирането излезе около 17л. добавих го към предният материал и сложих още 5кг. захар и 15л. вода, също така добавих и още 1.5л. от утайката от турбо ферментацията.
Искам да проверя дали са останали турбо дрожди в утаиката и дали без торта и витамините те са турбо или не.
- 12ч. след залагането умирисах къщата на винпром. Джибрата изкипя, хен имаше 35-40см. до гърлото. Събрах това което беше излязло от бидона и го върнах обратно., След това взех по голям бидон и пресипах в него, хубавото от цялата работа е че отделих костилките.
бражо значи деистват ама кажи като го свариш какво се е получило и за колко време е минала ферментацията

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2009, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
От горният ми експеримент, си правя изводи че тези дрожди наистина са опасни. Явно и колкото и малко да са останали след процеса на фермрментация и престоя в хладилника си деистват даже без витамини и тор.
А пък аромата на джибрата е просто невероятен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима