Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Май 2013, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
На есен мисля да си направя по-сериозна сливова градина, но останах раздвоен можду Алтанова Ренклода и Стенлей, кое бихте ми препоръчали ? Може и друг сорт, въпроса е да има добър рандеман и да вирее по нашите земи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2013, 19:13 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Най-добре отиди в някой местен разсадник за плодни дръвчета.Там ще получиш най-добър съвет за сорт,добив и рандеман!Мой братовчед засади градина с череши ,но ги купи от сливенски разсадник.Искаше да ги формира на ниска корона ,но дръвчетата растат много буйно защото са били присадени на подложка, която отговаря на почвените особености на сливенския край,а нашата почва е много силна и пораснаха доста по-голямо от очакванията и сега му е трудно при беритбата.Потърси съвет от специалист,който ще ти огледа мястото и почвата и тогава вече ще се търси сорт който може да вирее при тези климатични условия и при твоята почва.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
характеристиките на почвата и климата ги знам и също че виреят всякакви сливи, в близост има почти 1000дк сини сливи от комунистическо, та единствения въпрос е конкретно за ракия кое би ми препоръчал някой които е пробвал различни сливи.

фиданките сигурно и аз ще ги купя от сливен , незнам от кого сте купували но аз от 3 г. пазаря от слав колев, тази година накупих към 500 стенлея и 1500 ореха но съмнението дали това е най доброто не ме оставя на мира, на есен искам да насея 100'тина декара и не искам след 5 години да съжалявам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 14:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Такива площи наистина е необходимо консултации със специалист...това ,че виреят всякакви сливи е малко относително...на какви подложки са?
Тук можем да споделим мнения но за истинския съвет с гаранции(поне някакви)за добив и поносимост към климат и почви би трябвало да наемеш някой с опит в тази област.
Ето ти една идея:
сливо-кайсиев сорт- хибрида се казва Стендесто...Сортът бе одобрен от Изпълнителната агенция по селекция, апробация и семеконтрол - ИАСАС
Не е ГМО...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
консултацията с различни разсадници съм правил но все пак те са търговци и биха хвалили това което имат под ръка или се присажда лесно или за което имат калеми. затова конкретно за рандеман в ракия исках да се консултирам с някои отфорума, понеже познати които са варели и от двата типа ми казват че алтънката вадела поне 4-5 лита на 100 повече ракия..исках да го чуя и от друго място за да повярвам

п.п. разгледах този новия сорт, но бързата справка в нета извади доста разочароващи резултати 'цитат' ""На мен лично не ми хареса че е кисело.Дребно е и костилката не се отделя.Вкус на кайсия не усетих, също и на слива.Като цяло ми докарва на джанка.А тази захарност 17% ми се струва да е някакъв мит.""мнение от 'кръчмата на вискяр'


Последна промяна karabuz на 28 Май 2013, 15:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 15:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Сорт с най-висока захарност при сливите около 15% е сорта ТУЛЕУ ТИМПОРИУ -информацията е от една извадка от учебник на ВСИ...от 92г

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
В една друга тема бях споделил че за тази цел съм засял хинап,питай за него чичко гугъл и най-вече захарността,а за сливите е въпрос на вкус, аромат и рандеман. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Драги колега,късно прочетох поста ти за да споделя,че най-добрата слива за ракия и консумация е алтъновата ренклода.Имам доста видове:стенлей,най-болея,жълта афъзка,зелена ренклода,баба Петра,липовищица и джанки,но най-добрата е зелената ренклода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
gromost написа:
Драги колега,късно прочетох поста ти за да споделя,че най-добрата слива за ракия и консумация е алтъновата ренклода.Имам доста видове:стенлей,най-болея,жълта афъзка,зелена ренклода,баба Петра,липовищица и джанки,но най-добрата е зелената ренклода.


Ето това исках да чуя, мерси за информацията.

всъщност искаш да кажеш че дали ще е зелена ренгота или алтанова ренгота все са добри за ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2013, 23:11 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ренклодите са хубави, ама раждат малко и капят много. Мисли за опрашването и сланите. По мои наблюдения най-устоичиви на слани са Жълтата афъзка и Нансийската мирабела и без нито едно пръскане плододават обилно всяка година.. И двата сорта са добри за ракия . Интересен сорт е Рут Герщетер в Садово зрее 20-25 Юни. Стенлей го забрави той е търговски сорт-можеш да го разнасяш по пазарите 10 дни, пък и като ти узрее на 10 септември "когато хората са си изпили памидовото вино" за какво ти е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2013, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
мерси за информацията,значи окончателно остава ренглотата, с 'шантави' сортове не искам да експериментирам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2013, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
ilu6a написа:
Сорт с най-висока захарност при сливите около 15% е сорта ТУЛЕУ ТИМПОРИУ -информацията е от една извадка от учебник на ВСИ...от 92г

Преди няколко дни заложих сливи / сини сливи/, като ги смляхме прецедих сока и премерих захар 15%, смених захаромера малко над 14%. Виктор ми помогна с информация и каза, че не му се вярва да е толкова ... Сметката излиза и след като се прибави и захарния сироп.
Какъв сорт е това? / дадоха ми го за "стенлей"/
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2013, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2008, 18:05
Мнения: 18
Местожителство: targovishte
не може да се ориентираме за големината им,да имаше някоя кибр.кутия до тях за ориентир. но иначе захарност 14 -15% е нормална, особенно само за сиропа,все пак си махнал малко 'баласт'.

тя захарността според слънцето дъждовете всяка година различно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима