Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2013, 16:12 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
Здравейте,
моля за съвет-за първи път ще се пробвам в производството на малцово уиски.

Това което мисля да направя е:
- 15кг. млян ечемичен малц;
- 5кг. малц не млян;
- 60л. вода;
Приготвяне- 15кг. малц смесвам с 30л. вода и озахарявам три пъти съответно - 50гр., 65гр., 75гр., проба с йоден тест, тест със захаромер (евентуално мисля да добавя и разтопена захар, ако не получа съответната захарност)
добавям останалите 5кг. малц и 30л. вода, сваляне на градуса до 25-30 и добавям дрожди за пшенични бири.
Запечатвам бидона с найлон херметически, слагам маркуч потопен в кашата от едната страна и във вода в другия край и чакам ферментацията да приключи.
Варя в меден казан със серпентина (само бистрото, без зърната), зареждам кашата втори път, варя и от двете варенета, каквото се е получило го преварявам и събирам до 40градуса.

Приемам всякакви корекции, поправки, съвети, (подигравки) и т.н.
Така или иначе съм дървена глава и ще се пробвам в това начинание, пък ще видя какво ще се получи, досега не съм вадил лоша ракия, ще видя как ще се справя и със зърнените.

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2013, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Каква е идеята на тези 5кг не млян малц, че така написано, не става ясно? По добре използвай хлебна мая.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2013, 18:25 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
Не мляният малц искам да го сложа за да не стане кашата ептем на боза, поне така си мисля де!

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
52, 63, 72 гр. за озахаряването, на 52 и 72 по 20 мин., на 63 - 45мин.

Това с немления малц е безмислено.

Не ти разбрах дестилациите - според мен дестилациите са две - първа : само течното естествено и се събира всичко без да се дели на фракции.
Това, което се получи се казва сирец, то ще е на около 30%.
Сирецът се преварява и от него се получават фракции - ЕАФ (естероалдехидна), глави, среда, опашки
ползва се само средата, а главите и опашките заедно се събират и се влагат при следваща дестилация на друг сирец.

Отлежаването става в НОВО дъбово буре , добре обгорено отвътре.
Заместител може да е дъбовият чипс - силно и средно печен.

Има си специални дрожди за зърнен алкохол, тези за пшенични бири са за пшенични бири. Произвждат много естери и феноли.
Потърси в нета "Фермиол зърнен алкохол" :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2013, 20:46 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
За дестилирането, правилно си ме разбрал, точно така мисля да го направя, също за Фермиол-а по рано го проверих, даже вече съм го поръчал.
В последствие ми изкачат още въпроси, като например при дестилирането на ракия от плодови джибри, слагам преди варене сода бикарбонат (слагам я на око, от практиката съм се научил колко е необходимо), при зърнените, може ли също със сода да намаля киселиноста и как да разбера без уреди кога е в нормални граници.
Също, така докато протича ферментацията, трябва ли да се бърка кашата?

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ферментацията протича за 3-5 дни, няма да бъркаш нищо. СЛед 3 ден мериш всеки ден плътност и когато спре да пада веднага дестилираш иначе за 2 дена вкисва всичко и нито сода,нито нищо ще те оправи.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 10:07 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
victoryvt написа:
52, 63, 72 гр. за озахаряването, на 52 и 72 по 20 мин., на 63 - 45мин.

Това с немления малц е безмислено.

Не ти разбрах дестилациите - според мен дестилациите са две - първа : само течното естествено и се събира всичко без да се дели на фракции.
Това, което се получи се казва сирец, то ще е на около 30%.
Сирецът се преварява и от него се получават фракции - ЕАФ (естероалдехидна), глави, среда, опашки
ползва се само средата, а главите и опашките заедно се събират и се влагат при следваща дестилация на друг сирец.

Отлежаването става в НОВО дъбово буре , добре обгорено отвътре.
Заместител може да е дъбовият чипс - силно и средно печен.

Има си специални дрожди за зърнен алкохол, тези за пшенични бири са за пшенични бири. Произвждат много естери и феноли.
Потърси в нета "Фермиол зърнен алкохол" :megagrin:


Какви паузи трябва да правя, по колко минути (или трябва да изчакам спадане на температурата до ?градуса и пак да подгрявам до следващата) между трите температурни интервали.

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАЛЦОВО УИСКИ
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Практически резултати от хора, които правят доста редовно чисто малцово уиски :

Материали :
100кг. малц (91 кг. светъл пейл ейл малц + 9 кг. пушен малц) -> 32л. на 75% алкохол (60л. на 40%)

Начална захарност 19-21% (различни варки).
Крайна захарност 0-1%
Ферментация с дрожди за зърнен алкохол, в края добавена и прясна мая в един от бидоните, в който е спряла на 4% и след маята е паднала до 1.

Озахаряването е еднотемпературно на 64гр за час и половина. (Според мен би трябвало да е на не повече от 62-63, а би могло да се опита и на 58 за 3 часа.)
За вкуса и аромата нямам информация :) , но казват че е супер.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима