Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Броди една градска легенда и то не от вчера. Дори малко се учудих, че темата не е коментирана тук, но ако съм пропуснал къде - моля за извинение.

Става дума за това, че има основателни съмнения, че в захарта слагат някакви добавки (примерно консерванти), които спъват нормалния процес на ферментация. И това се прави умишлено, точно с тази цел - да се намали конкурентноспособността на домашното производство.
Не съм любител на конспиративни теории, но някои лични наблюдения в последните години, ме навеждат на мисълта, че това може и да е вярно. А и двама-трима производители, по-стари и по-опитни от мен, със сигурност го твърдят.

Та, въпросите ми са: има ли нещо такова - чували ли сте, патили ли сте? Ако - да, то как може да разкриваме лоша захар? Как да познаем читавата захар и от къде да я набавим - марки, производители и пр.
Предполагам, че няма технологичен метод, с който предварително да се установи, дали е добра или лоша захарта, и всичко е по метода "проба - грешка".

Ако някой е открил вече сезона и е купувал захар тази година, от която не се оплаква, моля да сподели коя марка е.

Благодаря! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 21:07 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Винаги съм ползвал само на захарни заводи и никога не съм имал проблеми. Може да се пробва предварително със захарен разтвор 25% (нарочно да е повече) и дрожди. Ако ферментира значи захарта е читава ако не ферментира значи е зле. Друг въпрос е ако захарта е заразена с някакви бактерии. Ако се съмняваме в бактерии е добре предварително да сулфитираме пращината. Не знам дали би помогнало за всички бактерии...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юни 2013, 22:53
Мнения: 15
Joro Polimera написа:
Винаги съм ползвал само на захарни заводи и никога не съм имал проблеми. Може да се пробва предварително със захарен разтвор 25% (нарочно да е повече) и дрожди. Ако ферментира значи захарта е читава ако не ферментира значи е зле. Друг въпрос е ако захарта е заразена с някакви бактерии. Ако се съмняваме в бактерии е добре предварително да сулфитираме пращината. Не знам дали би помогнало за всички бактерии...


Съгласен съм с Жоро и аз ползвам само такава захар на Захарни Заводи "Сладея" досега не съм имал проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 22:24 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
До сега нямам непревряла захар! Ползвал съм всякаква. По-рано опитвах един метод за който ми казаха-една лъжичка захар се залива с малко оцет-ако почне да шупти, не става. Сега трепя "бацилите" с вряла вода, където разтварям захарта!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2013, 22:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Няма лоша захар,има лоша хигиена и култура.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 12:59 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз съм виждал как на село събират от пътя скапани джанки, даже премазани от коли и после изсъхнали на слънцето с мухи, червейчета, прах и ги слагат направо ракията. Или круши изгнили от земята. И после на казана наливат 50% вода в пращината да не загаря, защото я носят с костилките на дъното без да са прецедили. И се оплакват, че не им ставала ракията. Използват изразите - тая година стана, тая година не стана. В момента при тая температура и с дрожди, даже с мая е невъзможно нещо да се обърка при правенето на ракия ако се спазва дори минимална хигиена. И ако се съмнявате в захарта проверявайте. При мен проверката става автоматично, като засявам дрождите в пращината за рехидратацията използвам пращина или захарен разтвор и се вижда става ли не става ли. Това е проверка и за дрождите. И за по-сигурно не купувайте захар от съмнителни места и производители, следете за здрави и чисти чували. Да не са скъсани и вътре захарта да е замърсена.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Хора, каква българска захар?! То даже и в медиите преди време излезе (миналата година, май), че в БГ вече захар не се произвежда, а само се пакетира.

А по стечение на обстоятелствата, след като пуснах темата, научих още неща, които звучат достоверно. Че има, например, вносна захар, която си е подсладител с пълнежи. А с подсладител производство на алкохол... (нема такава иконка да покажа :D). Сладкарите също много ревяли срещу нея, не им се получавали нещата.

Явно, не всички количества са калпави, дори допускам, че калпавите са по-малко, ама ако им налетиш - язък! За сега единствената гаранция била, да се изхарчи някой лев в повече и да се купува на едро кафява захар. Даже и не знам колко е това "някой лев повече".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Кафявата захар си е обикновена бяла рафинирана захар с оцветители или в най-добрия случай, примесена с малко непречистена (кафявва) захар. За мен най-добрия вариант е да се рехидратират дрождите с малко захар - ако почне ферментация, значи и двете са наред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2013, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Темата за неферментиращата захар е коментирана тук всяка година.
И досега доказателства за неферментираща захар няма.
Който иска да бъде първият намерил "неферментираща" захар - нека ми прати мостра от нея за моя сметка и аз обещавам да я изферментирам.
Със снимки и измервания.
Всъщност всеки може и сам да пробва :
Захар, вода, минерали (активатор) , дрожди по избор, евентуално малко лимонтозу или друг подкисляващ агент.
Температура 20-25 гр.
Начална захарност - 20%
Крайна захарност - според дрождите - ако са хлебна мая - 8%, ако са винени дрожди - до 0%, ако са бирени някакви - до около 2-3%

Този експеримент го прави колегата Карлсон, търсете и ще видите. Имаше и злагания на колко ще спрат хлебните Йоткерици (на д-р Йоткер)

Айде, на намерилия неферментираща захар подарявам 2л. амбър ейл, + 2л. вайцен :)
А след две седмици, живот и здраве на Хамериканските дрожди - Хамерикански пейл ейл (светла бира с горна ферментация).
Който не пие бира - имам кайсиева и сливова ракия на добро равнище.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2013, 04:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Класическата кафява захар по принцип е остатъчен продукт от производството на бяла захар с три цикъла на кристализация. (поне на нас така ни го набиха в главите по време на следването). Процентът захароза там е много малък- под 30-40 процента, докато на минералните вещества е значително по-висок, за разлика от бялата захар, при която захарозата е 99, 98 % , останалото е минерали. Сега не мога да си спомня точно, но се получаваше май само от тръстиковата захар, защото при производството на цвекло имаше само два цикъла на кристализация (май). Това й е ценното на кафявата захар - многото минерали и ниското съдържание на захароза, което обуславя доста различен вкус особено ако е за по-особен сладкиш или алкалоидна напитка. Но за производството на алкохол не виждам какво й е ценното. Друг е въпроса че това което се продава в Бг като кафява захар е бяла захар с оцветители, затова е малко по-скъпа, другата разновидност е Raw canned sugar, която вече се доближава до характеристики на това, което учихме, само дето не мога да си обясня високата цена на тоз отпаден продукт, освен ако в световен мащаб има високо търсене, а производството на такава да е малко (защото има вариант така да се направи процеса че при кристализацията и центрофугирането да не остава кафява захар...)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2013, 10:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Qui-Gon Jinn написа:
Хора, каква българска захар?

Че има, например, вносна захар, която си е подсладител с пълнежи. А с подсладител производство на алкохол... (нема такава иконка да покажа :D). Сладкарите също много ревяли срещу нея, не им се получавали нещата.

Явно, не всички количества са калпави, дори допускам, че калпавите са по-малко, ама ако им налетиш - язък! За сега единствената гаранция била, да се изхарчи някой лев в повече и да се купува на едро кафява захар. Даже и не знам колко е това "някой лев повече".

Отдавна се внася захар- я Куба,я Бразилия...
А за подсладителя с пълнеж...ами айде дайте я тази захар де....само някакви легенди,няма никакви доказателства за подобно нещо!
Само ревове за станала на сополи ферментираща маса примерно...-а за тези и както други ефекти не е причина захарта.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2013, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
По принцип бялата захар съдържа над 99% захароза и с нея проблеми не би трябвало да има. Но съм чувал, че за готварски цели се продава захар, смесена с пектин. Дали не е възможно някой да е налетял на такава. За цената, дали е по-евтина, не знам.
За кафявата (нерафинираната) казват, че има прост тест - ако оцветява водата, значи е менте, всъщност боядисана бяла захар.
Сорбитолът се използва като заместител на захарта, естествен подсладител. Не е задължително да е течен. Ама дали дрождите го харесват :? http://www.alo.bg/675666
P.S. victoryvt, тая "пудра захар" не става ли за облога? Потърсих и формула C6H14O6. Повече на алкохол прилича, не вярвам да го кльопат винените дрожди. Да знаеш, че и кайсиева и сливова пия :D И бира :megagrin: Е, ако държиш да е на кристали, облога отпада :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 01:31 
Offline

Регистриран на: 02 Юли 2013, 22:09
Мнения: 1
ZMeyGorianin написа:
До сега нямам непревряла захар! Ползвал съм всякаква. По-рано опитвах един метод за който ми казаха-една лъжичка захар се залива с малко оцет-ако почне да шупти, не става. Сега трепя "бацилите" с вряла вода, където разтварям захарта!

Здраевйте,да се включа и аз.Реших и аз да си направя ракия от череши купих захар зехира 5 кг за 60 литра каазанче
материалът си превря но странно черешите останаха цели като гумени са.И така зареждаме казанчето както друг път и какво се получава:по едно време капакът на казана започна да се надига и да се мъчи да изхвърли материал.Спряхме огънят и отворихме капака и какво видяхметака се беше разпенил тоя материал че чак серпентината се напълни с пяна.Та въпросът ми е къде съм збъркал,аз ли не съм направил нещо както трябва или е от захарта.Забелязах че на пакетите не пише колко калории се съдържат в 100 гр както пише на други производители.Ако някой е имал същите проблеми да пише.
Днес заредих останалия материал и го разредих с вода да не би да е гъст.Тръгна една мътна течност с алкохол 30 %,така че ми остана само брането на череши и купената захар 10 кг за 120 литра материал.
Приготвих круши петровки със същата захар и не знам какво ще се получи.Колко време трябва да се изчака за да бъдат крушите готови за преварка.Дали и от тях няма да се получи същата работа като при черешите ще видим като заредя казана.
Има ли начин без да зареждам казана да разбера дали в материалът има спирт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Има начин - завираш си главата в бидона и миришеш - като те удари мирис на спирт, значи има.

Черешите защо не ги посмачка малко ? Как така цели ?
Те дрождите нямат зъби да отхапят от плода :)

По въпроса за разреждането :
Ми много ясно че ще тръгне на 30% след като си го разредил !
Това което си събрал (ама аз бас държа че си се отказал да го събираш, по съвет на някой пишман ракиджия - че щом е под 30% и е равно на патоки) - може да се превари и ще си стане перфектна ракия.
Обаче е трябвало да имаш търпение да си го събереш от чучура докато тече нещо различно от вода.

Причината разреден материал да тръгва на нисък градус е очевидна :
Има си графика която ако поразровиш ще намериш - тя изразява връзката между алкохолния градус на кондензиралите алкохолни пари и алкохолният градус на материала в казана.
Колкото е по-силен материала в казана - толкова по-висок е градусът на течащата от чучура ракия. Затова и първо протича на висок градус, а после постепенно спада до 0.
Ти като го разредиш с вода от 10-12% да падне на 5% - какво очкваш да текне ? Ще текне на 30 и това си е - но ако го изчакаш да си изтече до 0, после ще имаш материал за преварка с градус около 20 и ще текне на над 80 ! Чак тогава можеш да отделиш фракциите.

Всички плодови каши се пенят - кайсиите пък съвсем, аз миналата година ги изтървах от бидона по време на ферментацията, хем че бях там и докато видя, вече имаше една кофа пяна на земята.
Има си антипенител ако те интересува - слага се в казана при варене.
Но и без него - ако не се препълва казана и не се дава много зор на огъня - нещата си вървят нормално.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Лоша захар
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 09:55 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Не е много по темата но аз като гледам вече цените на гроздето и захарта и слагам захар само за да коригирам процента до 22-25. Че слагам малко вода като промивам изстисканите джибри. Така че ако толкова се съмнявате - правете от чисто грозде. Ракия направо от шира. Хем ще стане много качествена хем няма да е много по-скъпо. Ама и там си трябва технологията и без нея резултата пак ще е :wallbash: За плодовете обаче няма начин без захар...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима