Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 19:17
Мнения: 6
Здравейте,
До сега съм варил 5-6 пъти ракия ,но материал никога не съм приготвял.Та тази година за първи път напрах джанки и сини сливи.Имам два бидона едният е 120л,а другият 250л.1/3 от сливите сложих в по малкият бидон и 2/3 в по -големият.Купих 50кг захар на Горна Оряховица.Сиропа съм правил едно към три захар/вода.Беше ми попаднала около 7-8 кг кафява нерафинирана захар,която сложих в малкият бидон.Плодовете намачках предварително.Измерих общата захарност на двата бидона беше 20.Приготвих ги на 16-ти .Още вечерта бяха почнали да завират.След три дни захарноста в малкият бидон беше 12-13,а големият 15.Дрожди не съм добавял,добавих единствено 10 пакетчета лимонтузу(когато приготвях материала разбира се)На 25-ти мерих отново захарноста малкият бидон захаромера потъваше напълно,а големият около 4-5.Проблема е ,че в малкият бидон материала киселее,а големият е с приятел аромат без кисела жилка и много леко още сладни.На какво може да се дължи това и дали да варя или да изчакам още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 19:17
Мнения: 6
Никой нищо не споделя по темата.Да варя ли вече при положение ,че захаромера потъва?Киселият бидон да го варя ли въобще и как да го неутрализирам?На какво може да се дължи това ,че киселее?Ако го изваря и излезне кисела ракия ,после с преварка дали ще се оправи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 11:03
Мнения: 5
Колега и аз като на тебе ми киселееше материала и му сложих откислител за вино (калциев карбонат) ,грам на литър и за всеки случай при варенето 2пак сода на 200л.За 10 дена точно ферментира до 0 и варих. Не се притеснявай накиселяването май е нормално.Няма да изкараш кисела ракия ,ако сложиш малко сода и не ги чакаш повече от 20сетина дена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима