Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 11:12 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Здравейте,
имам следният проблем- след като ми беше готов материала(200 кг кайсии(след махането на костилките и яденето около 180) с добавена към тях 30 кг захар,разредена 1:3 с вода) отидох на казан и изненада - казанджията ме е записал за малкият казан-220 л, а за по-големите си чакаха хора и нямаше как да сваря цялата суровина и ми остана около 80-90 литра суровина която "запечатахме" със около 17-20 литра слаба ракия и ми обясни, че мога да я варя по-късно. Хубаво лошо сега имам около 40 литра кайсиева ракия на 47-8% , а също така и около 100 литра готова суровина. Въпроса е с какви плодове да я смеся? Имам около 20-30 компота от праскови- добре ли са те като вариант + още малко праскови и да ферментират заедно с компотите? За съжаление за кайсии вече е късно. Другият вариант са сливи- джанки или круши, но не знам като вкус как ще е ракията. Просто искам да се допитам до хора с повече опит от мен, а също така и знания! Приемам всякакви съвети, препоръки и критики!

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 18:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Тъй като вече си повдигнал алкохолния градус ,за да възбудиш ферментация наново ще трябва доста да се разрежда,добавя захар, плодове...голяма играчка.
Най-добре просто дестилирай това количество отделно и ако не ти хареса като вкус ,аромат -винаги можеш да превариш получения дестилат с някоя друга суровина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2013, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
A от първия казан не ти ли остана патоки и първак ?
Смесваш ги с останалия около 100л. материал и ето ти един нов казан - нищо че не е 220л.
И пак ще ти остане първак и паток за следващ.
Вярно че ще дадеш една сума за казана, но ако не е много скъпо - по-добре така, и после ще си имаш две кайсиеви, а може и да ги смесиш.
Другия вариант е да търсиш малък казан от приятел.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 10:44 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Благодаря на ilu6a и victoryvt за мненията. Май нещата отиват на директно варене на остатъка.
Иначе идеята беше да се направи 100-120 литра материал от праскови и да се смесят двата директно в казана с цел да не се вари половин, пък и честно казано не ми се виси 4-5 часа за половин казан, а като добавим и липса на свободно време по принцип съвсем не искам, ама ......
Сега да отговоря на victoryvt
Остана около 1, 5 литра първак на 82-3%, също и патоки около 5-6литра на към 30-33% мисля които налях в останалият материал кайсии и с тях количеството слаба ракия е около 17-20 литра както по-горе съм писал. Първака не съм го наливал ама май и той ще отиде в бидона.
След като се свари остатъка (само той или комбиниран с нещо друго) и евентуално не ме удовлетвори резултата може да се превари, понеже имам идея да варя и грозде. Просто като цяло предпочитам кайсиевата ракия заради аромата и не горя от желание да я преварям, но ако трябва ще се преваря. Все пак нали за мен и близките се прави това, а не за хора които мразя.


ПС
Днес баща ми е купил 60 кг праскови и довечера ще се чистят и ще стават на ракия дай боже. Аз бях помислил вече за самостоятелно изваряване на остатъка от кайсии, ама не било то както мисля аз. Като приключа с изваряването ще пиша за резултатите от смесването на кайсии и праскови, дано са добри. Още веднъж благодаря за оказаното съдействие.

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 22:16 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Ето ги и резултатите. В казан с вместимост 250 литра (напълнен само с материал- никаква вода) сложих около 80 литра кайсии смесени с около 17 литра патоки, има още добавени 60 кг праскови, около 20 компота по 700 мл от праскови( повече компоти аз няма да сложа, ама това е друга тема) 15 кг захар + 15 пакетчета лимонтузу(лимонена киселина). От всичкото това нещо съм добил
- 42 литра ракия на 47-8 %
- 1, 5 литра първак на 83%
- 5-6 литра патоки на около 33% ( приблизително е, понеже имам още едни 5 литра които са съвсем слаби, но за "запечатване" казаха, че стават)
Засега ухае доволно на кайсия, да видим след време....
Мисля е важно да отбележа, че ферментацията не тръгна първите 2-3 дни и си купих дрожди, които след активирането наистина започнаха ферментация, но някак си беше тиха. Не знам дали след кайсиите очаквах пак много бурна, но нещо не беше както обикновено. Според мен тъпите компоти имат някакъв консерватор, въпреки че са домашни. За хубаво или лошо аз повече компоти нямам, а и няма кой да прави, но и да имаше в материал за ракия за мен те нямат място. Като цяло това е като опит което мога да споделя. Странното беше че тече около 20 литра на и над 80% . Това е засега. Живот и здраве октомври ще се дегустира и оцени дали е бил добър опита.
Изваряването се случи ето http://maev.snimka.bg/business/kazan-za-rakiya.530063.20381409 на тоя казан http://maev.snimka.bg/business/kazan-za-rakiya.530063.20381411. Както се знае в Добричко на френският казан ;)

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Последна промяна Илиян на 19 Авг 2013, 22:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 22:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Щом е текло 20литра на 80градуса(к...а общото количество ти е 42литра на 48градуса,определено си вкарал патоки в общия кюп(освен ако не си разреждал с вода).
На колко градуса спря да я събираш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 22:33 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
ilu6a написа:
Щом е текло 20литра на 80градуса(к...а общото количество ти е 42литра на 48градуса,определено си вкарал патоки в общия кюп(освен ако не си разреждал с вода).
На колко градуса спря да я събираш?


Е, разреждах я с вода - преди около 2 часа. Спрях да я събирам на около 43 градуса. Мисля можеше и още, ама реших да не проявявам лакомия. След първите 20 литра(без първака) обаче вече си беше малко куца работа- има няма още около 8-10 литра на около 60 градуса крайно. Патоките мисля да ги пратя в казан с грозде след 2 месеца някъде, може и по-рано :D

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима