Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 22:19
Мнения: 6
Здравейте майстори!

За първи път ще правя ракия. Досега само съм виждал от дядо ми и съм помагал, ама не съм прихванал много, да не казвам никак.

Та моля за съвети. Положението е следното:

Събрахме 120кг материал от праскови. Имам една праскова, която се "раздаде" сериозно тази година. Та решихме да направим ракия, за първи път ;)
Днес (28.Авг) всичките ги изчистихме от костилките. Месото е разкъсано и видимо започна да бълбука още на първия час след като го сложихме в бидоните.
До момента (28.Авг) нищо не сме сложили в джибрите. Мислим утре да добавим захар и вода.
Материала е разделен в 2 бидона от 120л всеки, по 60кг материал на бидон. Т.е. наполовина пълни.
За нещастие нямам захаромер да проверя захарността.
Утре ще си набавя.

Въпросите:
1. Чух от познати съвети, със захарта да сложа и лимонтозо ?!? Редно ли е ?
2. Колко захар да добавим. Каква захарност трябва да има материала след добавената захар ? До колко градуса или процента да я докараме ? (не съм наясно захарността в какво се мери - градус/процент)
3. Има ли сигурни признаци кога материала е готов за дестилация ? Дава ли признаци поне 2-3 дни по-рано, че да може да запишем час на казана ? Ако не, то тогава, на колко процента захарност трябва да е материала 2 дни преди да падне до 0 ?
4. Въобще всички съвети са ни полезни в момента, тъй като сме абсолютни новаци в това начинание.

п.п.
За Варненските майстори, ще почерпим като направим ракията, стига да направим разбира се ;)

Благодаря предварително за бързите ви реакции (тъй като зная, че пиша твърде късно, за да получа съвети).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Прасковите имат максимална захарност 13-14%. Да предположим че вашите са добре узрели и са с 14% захарност.
Това значи че в бидон с 60кг. плод имате 60*0.12=7.200кг. плодова захар.
Ако добавите захарен сироп с 33% захарност, получен от 10кг. захар и 20л. вода ще се получи :
60+30=90кг. в бидон материал
Той ще има начална захарност 17.2/90=19.1% захарност по Брикс.
Това е за един бидон - 10кг. захар и 20л. вода.
19-20% захарност е добра за ферментация с диви дрожди.
(за да стане 20% намалете малко водата - вместо 20л. сложете 15)

Захарта може да се добави и след започнала ферментация. Но нека е по в началото на ферментацията.
Дръжте бидоните на хладно. Не допускайте вътре в бидона температурата да надвиши 35 гр., защото ще се получат прекалено много висши алкохоли и фюзелови масла (ракията ще е леко мътна и ще е остра).
Ферментацията ще приключи за седмица или най-много две.
Мерете спадането на захарността през два три дена - очаквайте да падне почти до 0.
Щом измерите два поредни отчета с еднакво ниско показание, значи вече няма какво да ферментира.

Подкиселяването е незадължително и е важно заради захарта. Едно пакетче лимонтозу на 10л. захарен сироп е добре. Във вашия случай - две на бидон.

Бъркайте материала първите няколко дена, после гледайте много много да не отваряте бидона. Затваряйте го в началото неплътно, за да има къде да излиза въглеродният двуокис. След края на ферментацията го затворете плътно и не го отваряйте докато не дойде време за казана. Въглородният двуокис вътре ще бъде като консервант. Всяко безмислено отваряне и проветряване води до вкарване на кислород и от там - способства за развитие на млечно-кисели и оцетни бактерии.

Преди дестилацията опитайте на вкус как е - трябва да горчи, да мирише на алкохол, леко да киселее. (Да прилича на младо плодово вино)
Ако киселее много и то предимно на оцет - добавете малко сода бикарбонат преди да затворите капака на казана.

Рандеманът на ракия може да се очаква да е :
34*0.54=18л. етилов алкохол на 100% теоретично.
Или на практика, след разреждане до 40% около 40л. (като махнете 10% патоки и първак - 35л. ракия на 40гр.)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 22:19
Мнения: 6
Здравей, много сме благодарни за съветите и формулките.

Имаме още няколко въпроса.

От къде идват тези коефициенти на формулите, има ли някъде написано, където можем да се понаучим и ние ;)

Сега измерихме захарността на материала. Незнам дали захаромера е нередовен, но потъва целия, видимо дава захарност 1-2-3%. Това нормално ли е ? Материала го сложихме вчера.
Напълнихме 10л вода и сложихме 4кг захар + 1 пакет лимонена киселина - лимонтозо(у?). Още не сме я наляли в материала.
Захаромера показва >25% на тази консистенция в кофата?!?.
Сега незнаем дали този захаромер мери вярно или ние нещо грешим.
В момента материала няма сладък вкус, има една идейка кисела жилка.

Мислим да разтворим 12кг захар в 30л вода за всеки бидон (60кг материал). Това добре ли е ?

Благодаря за съветите.

EDIT:
Само да вметна, че източихме с маркуч чорбата от дъното на бидона и мерихме захарността там (материала не беше бъркан повече от 2ч.). Незнам дали това има значение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
4 кг. захар + 10 л. вода дават 28% захарност, т.е. захаромерът ви вярно показва над 25%.
Шибвайте сместта във бидоните и ферментацията ще продължи.
Това което сте измерили ми прилича на бъзо изферментирала каша (не разбрах от колко време ферментира), но дори и сега да добавите захарния сироп, ферментацията ще продължи докато отново се изяде захарта. И пак ще покаже около 0%.
Явно е топличко там дето ги държите щом толкова бързо ферментират.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 22:19
Мнения: 6
victoryvt написа:
4 кг. захар + 10 л. вода дават 28% захарност, т.е. захаромерът ви вярно показва над 25%.
Шибвайте сместта във бидоните и ферментацията ще продължи.
Това което сте измерили ми прилича на бъзо изферментирала каша (не разбрах от колко време ферментира), но дори и сега да добавите захарния сироп, ферментацията ще продължи докато отново се изяде захарта. И пак ще покаже около 0%.
Явно е топличко там дето ги държите щом толкова бързо ферментират.


Не вярвам толкова бързо да са ферментирали, вчера ги сложихме. За един ден едва ли ... странна работа...
Иначе бидоните седят на открито (в двора), но на сянка. Във варна е около 28-30 градуса околната температура тея дни.
Над самия материал в бидона се усеща топлината от ферментацията, но самия материал е хладен като си напъхам пръста.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Може, може.
Ако захаромера ти под 5% вече не показва нищо - не е изключено и да са свалили от 12 на 3-4 за ден.
Както си писал че веднага е започнала ферментацията - те явно още при преди да ги смачкате са били шупнали.
за 24 часа нищо чудно да свалят 12% захарност.
Слагай захарния сироп и следи останалите признаци, смятам че до седмица ще си готов за казан.
И , я кажи колко 1 лв. струва захаромерът ти :)
Ако е от ония малките БГ дето са отдолу издути и са с обща дължина нема и 10см, по-добре недей мери захарност под 10% с него.
Иначе от 10 до 25 мерят що годе някак си.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2013, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 22:19
Мнения: 6
victoryvt написа:
Може, може.
Ако захаромера ти под 5% вече не показва нищо - не е изключено и да са свалили от 12 на 3-4 за ден.
Както си писал че веднага е започнала ферментацията - те явно още при преди да ги смачкате са били шупнали.
за 24 часа нищо чудно да свалят 12% захарност.
Слагай захарния сироп и следи останалите признаци, смятам че до седмица ще си готов за казан.
И , я кажи колко 1 лв. струва захаромерът ти :)
Ако е от ония малките БГ дето са отдолу издути и са с обща дължина нема и 10см, по-добре недей мери захарност под 10% с него.
Иначе от 10 до 25 мерят що годе някак си.



Благодаря за отговора. Поуспокоихме се ;)
Иначе, да, именно от тези захаромери е :)
Ще следим положението.
Благодаря ти отново ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Иначе интересен ник - навежда на мисли за горната част на ASCII таблицата :megagrin:
175 257 AF 10101111 ¯ ¯ ¯ Spacing macron - overline

Абе що не си се занимаваме с компютрите ние, ами ракия сме взели да варим :lachtot:
Колега Лечев от Варна. Разконспириран си !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 22:19
Мнения: 6
victoryvt написа:
Иначе интересен ник - навежда на мисли за горната част на ASCII таблицата :megagrin:
175 257 AF 10101111 ¯ ¯ ¯ Spacing macron - overline

Абе що не си се занимаваме с компютрите ние, ами ракия сме взели да варим :lachtot:
Колега Лечев от Варна. Разконспириран си !



Хехе, ами с тоя ник лесно ме разкриват хората ;)
Иначе, съм съгласен, ако можем да сварим ракията със софтуер, щеше да е безупречна ;)
Сега остава ти да се разкриеш, че моята къса памет ми изневерява и без друго ;)

(отивам да си разбъркам материала)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2013, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
Иначе, съм съгласен, ако можем да сварим ракията със софтуер, щеше да е безупречна ;)

Все някой ще трябва да направи софтуера :? .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2013, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 22:19
Мнения: 6
cavxan написа:
Все някой ще трябва да направи софтуера :? .
:prost:


Той софтуера не е толкова страшен. Малко хардуер ще трябва да се направи обаче :)
Ама ми се струва, че ракичта ще излезе златна накрая ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима