Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 16:53
Мнения: 3
здравейте,колеги купих си 300кг. сини сливи какво съотношение на вада и захар да сложа,и веднага ли да я сложа или да изчакам да омекнат сливите,защото са малко твърди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 17:00 
Offline

Регистриран на: 07 Сеп 2012, 12:10
Мнения: 33
Местожителство: Добрич
Здравей,
трудно е да се каже точно колко захар да сложиш и в какво съотношение д а я разредиш с вода. По принцип правилният начин е да се мери захарността на материала и да се добавя толкова смес(захар+вода), че да достигне обща захарност около 20% +- 1-2%. Хубаво е да изчакаш малко а не да слагаш веднага захарта може би ден два ще са достатъчни. Ако не мериш захарност мисля около 25-30 килограма захар разредени 1:3,5 може и да е в норма, но това си е чисто налучкване. Вземи някакъв захаромер ако можеш и тогава ще е по-лесно. Има доста теми които биха ти помогнали във форума, така че се поразтърси и за малко повече информация. Долу-горе това е което мога да кажа относно твоя въпрос. Дано съм помогнал....
В мнението на колегата victoryvt е казано всичко (просто замени праскови със сини сливи):
victoryvt написа:
Прасковите имат максимална захарност 13-14%. Да предположим че вашите са добре узрели и са с 14% захарност.
Това значи че в бидон с 60кг. плод имате 60*0.12=7.200кг. плодова захар.
Ако добавите захарен сироп с 33% захарност, получен от 10кг. захар и 20л. вода ще се получи :
60+30=90кг. в бидон материал
Той ще има начална захарност 17.2/90=19.1% захарност по Брикс.
Това е за един бидон - 10кг. захар и 20л. вода.
19-20% захарност е добра за ферментация с диви дрожди.
(за да стане 20% намалете малко водата - вместо 20л. сложете 15)

Захарта може да се добави и след започнала ферментация. Но нека е по в началото на ферментацията.
Дръжте бидоните на хладно. Не допускайте вътре в бидона температурата да надвиши 35 гр., защото ще се получат прекалено много висши алкохоли и фюзелови масла (ракията ще е леко мътна и ще е остра).
Ферментацията ще приключи за седмица или най-много две.
Мерете спадането на захарността през два три дена - очаквайте да падне почти до 0.
Щом измерите два поредни отчета с еднакво ниско показание, значи вече няма какво да ферментира.

Подкиселяването е незадължително и е важно заради захарта. Едно пакетче лимонтозу на 10л. захарен сироп е добре. Във вашия случай - две на бидон.

Бъркайте материала първите няколко дена, после гледайте много много да не отваряте бидона. Затваряйте го в началото неплътно, за да има къде да излиза въглеродният двуокис. След края на ферментацията го затворете плътно и не го отваряйте докато не дойде време за казана. Въглородният двуокис вътре ще бъде като консервант. Всяко безмислено отваряне и проветряване води до вкарване на кислород и от там - способства за развитие на млечно-кисели и оцетни бактерии.

Преди дестилацията опитайте на вкус как е - трябва да горчи, да мирише на алкохол, леко да киселее. (Да прилича на младо плодово вино)
Ако киселее много и то предимно на оцет - добавете малко сода бикарбонат преди да затворите капака на казана.

Рандеманът на ракия може да се очаква да е :
34*0.54=18л. етилов алкохол на 100% теоретично.
Или на практика, след разреждане до 40% около 40л. (като махнете 10% патоки и първак - 35л. ракия на 40гр.)

_________________
RAKIA- CONECTING PEOPLE!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом са твърди, значи може и да не са добре узрели. Освен ако не са някой такъв сорт.
Приеми 12% за захарност на сливите.
Ако сложиш 40кг. захар и 30л. вода :
76/370=20.5% захарност
Но ще е доста гъсто ако се пюрира.
Можеш само да ги нацепиш и да извадиш костилките. Но е голяма играчка, ще иска много помощници.
Ако все пак пюрираш - увеличи водата и захарта - добави още 10кг. захар и 40л. вода.
Въобще, добавянето на 1:4 захар : вода не променя захарността ако тя е била 20%, защото 1кг. захар и 4 л. вода дава пак 20% захарност.
Но пък разрежда материала на консистенция.
Лимонтозу също може - на 10л. захарен сироп - едно пакетче.

Ако ги чакаш да поомекнат, те ще започнат да ферментират спонтанно. Може и да започнат и гнилостни и вкисващи процеси.
Ако нямаш време сега веднага да ги обработиш, може да се сулфитират и така да се консервират за няколко дена, но после ще искат дрожди и активатор.

Аз миналата година така направих - 200кг. сливи ги пюрирах на място на селото на майка ми. поотделих някоя костилка, но се отказах. Обаче дновременно слагах и по малко КМБС - калиев метабисулфид.
Така след като заредих един голям бидон с тях в колата, ферментация не започна и имах време да ги преоз до града, да ги стоваря, и чак на следващия ден ги заквасих с дрожди, добавих изчислената захар и вода и след седмица ферментация започнах да дестилирам, стана перфектна сливова ракия.
Някои споменават че сулфитиране не бива да се прави при материал за ракия, понеже щял серният двуокис да влезе после в дестилата.
Аз лично не се притеснявам от това, защото при тези високи температури, той отлита бързо по време на ферментацията заедно с въглеродния двуокис.
Едва ли някакви минимални рзтворени количества биха се забелязали в дестилата във вид на серни съединения.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2013, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Да питам и аз нещо. Дадоха ми 15 кг. сини сливи. Вчера им махнах костилките и ги минах през мелачката за месо. Оставям ги така три дена да ферментират. Взех 9кг. захар. Въпроса ми е колко литра вода да сложа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Alexey1980 написа:
Да питам и аз нещо. Дадоха ми 15 кг. сини сливи. Вчера им махнах костилките и ги минах през мелачката за месо. Оставям ги така три дена да ферментират. Взех 9кг. захар. Въпроса ми е колко литра вода да сложа?

Зависи колко ти е голям бидона за ферментацията.
Между 27 и 30 литра вода ама трябва да мериш със захарометър, 20% захарност да е. Понеже е тръгнала ферментацията/ по твоите думи/ захарометъра ще те излъже поне с 1-2 процента надолу.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима