Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Тъста ми тази пролет си купи захар за да прави второ вино,но за съжаление човека почина внезапно и така и не сложихме захарта, сега аз поемам неговите задължения,но не съм опитен и искам малко помощ от вас.Въпроса ми е дали от този материал мога да си изваря ракия,дали е вече стар.Бурето не е отваряно ,утре ще ходя на село и бих искал да ми кажете как да проверя дали става за варене.Знам че не трябва да е кисел,но не знам дали да добавям вода и захар,с две думи не съм наясно.Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не казваш какъв вид са тия джибри, дали са джибри от източено старо вино (старо щото е от миналогодишната реколта гозде), или е виноматериал, получен чрез ферментация на джибрите + добавена вода и захар.
Т.е. - захарта употребена ли е, или стои на склад.
Аз лично съм скептичен нещо от миналата реколта да е прелетувало и да не е вкиснало.
Ако са сухи джибри миналогодишни - забрави ги, то сега тепърва гроздобер започва, ще има грозде ново по 60-80ст. нема смисъл да се правят експерименти със стари джибри и нова захар.
Ако става дума за ферментирал виноматериал (захарта е била употребена)- отваряш, миришеш и преценяваш. Ако мирише на алкохол, течността прилича на вино, на вкус е като вино - ок, вариш я на казана и каквото пусне, пусне.
Ако те лъхне силна миризма на оцет или на вкиснато мляко - да заминава на боклука.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
doviciozo написа:
...Бурето не е отваряно...

Следователно там трябва да има вино. Опитай го, ако става за пиене, ще стане и добра ракия. Ако имаш съмнения, най-добре занеси мостра на някой по-опитен, примерно там, където мислиш да вариш. Захарта си запази за по-свеж материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Понеже в нашия край казваме джибри на остатъка от грозде,за това не се съобразих и не написах.Става въпрос за вино което е изпито и не е правено повече.Сигурно няма и капка вино.Ще проверя както казваш на какво мирише и ще преценявам.Благодаря за отговора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Захарта я употребих за ракия от джанки и стана перфектна,пак от този форум се научих за джанковицата.Даже ми се смяха на село като хвърлях гнилите и зелените джанки,но се радвам че го направих защото стана много добра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Стари джибри в буре? Язък за бурето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Буретата са две,и двете заминават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Питай някой бъчвар дали няма да се навие да ти ги престърже и обгори наново. Ама...не знам дали си заслужава, на място трябва да се прецени...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Ще си купя едно ново буре,тук имаме добри бъчвари.А от тези ще си направя маса за барбекюто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Според мен той бърка наименованието - буре - бъчва - каца.
Няма как в бурето да има джибри - по-скоро става дума за кацата в която е ферментирало миналогодишното вино, което е зипито и са останали само джибрите.
Според мен те са вече за изхвърляне, а кацата е за основно почистване.
Безмислено е да се дават пари за захар, с която да се проведе ферментация на миналогодишни джибри, дори и да са здрави, а те най-вероятно не са.
В момента тръгва гроздобера все пак.
Какви стари джибри, какви 5 лева.
Оттървай се от тях, измий добре и изтъркай с четка кацата, купи ново грозде (червено) , ронкай, смели, сложи КМБС 12гр. на 100кг. каша , пектолитичен ензим, след ден мацерация - дрожди за червено вино (Витилевюр B, C, BC, Rouge), DAF, или фосфат-композе, ферментация с потопена шапка или не, след седмица, до две - източване в буре или бидон, още месец , откаляване пак, и след още месец - пиене или бистрене с бентонит и бутилиране с малко КМБС.
И после им събери очите на комшиите дето карат по технологията - "мачкам всичко и се моля да стане".

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
При нас в каца слагат кисело зеле,а виното в бурета.Аз съм от Монтанско.Не знам много за технологията на виното,защото не го пия,и като чета горния пост никога няма да се науча,много е сложно.Обичам си ракийка и мисля да се образовам в правенето и.Ще зарежа тези джибри и ще си купя грозде,и на асмата ще има около 100 кг и готово.Благодаря на всички.Ще питам пак кото го загаждам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 22:39 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Все пак е интересно как се е получило така, че джибрите да влязат в бурето? По принцип в буре се налива само сока. Преди това бурната ферментация се извършва в друг съд. Както и да е.

Колега, успех с ракийката ама пак ползвай поне дрожди. "Друго казва." Особено гроздова, дрянова, дюлева без дрожди резултата не е сигурно какъв ще бъде. Естествено си вземи дрожди за трудна ферментация, прочети във форума за кои точно става въпрос.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2013, 23:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Joro Polimera написа:
Все пак е интересно как се е получило така, че джибрите да влязат в бурето? По принцип в буре се налива само сока. Преди това бурната ферментация се извършва в друг съд..

Ето едно място където слагат и зърната в бурето при това цели без смилане от 4,36минута :megagrin: ...

На доста места се изрязват едни правоъгълни отвори на бурета и се ползват и за джибрите

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2013, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
При нас 98% смилат гроздето и всичко във бурето,в повечето случай не се добавя захар.От Берковица съм и района е планински,нямаме грозде и съответно виното се прави по най лесния начин.Сугурно хората нямат навици относно виното защото това грозде което се гледа по асмите и лозята въобще не е винарски сорт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2013, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Ми то да слагш захар при гроздето не си е работа ,по- добре колкото пусне - толкова.Дори при високопланинските сортове(Отел и неговите братя) пак е по - добре.Ако е за ракия - пак бива.Правил съм ракия от подобни сортове- не че не става, ама се избива на нещо което не ми харесва.Но аз така го усещам, на друг може и да хареса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима