Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2013, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
doviciozo написа:
При нас 98% смилат гроздето и всичко във бурето,в повечето случай не се добавя захар.От Берковица съм и района е планински,нямаме грозде и съответно виното се прави по най лесния начин.Сугурно хората нямат навици относно виното защото това грозде което се гледа по асмите и лозята въобще не е винарски сорт.

Ее, не съм съгласен. И това не бива да е оправдание. Мерак като има и като си готов да заделиш някой лев, суровина се намира. Тази година ходих за грозде на 120 км. Някои ходят на 300-400. Как работят винарските изби в региона? - Боровица, Магурата. Или ако финансите в момента не позволяват, има по-достъпни местни суровини - малини, дренки, джанки. Как правят малиново вино в Клисурския манастир :).
Друг вариант е напитки от жито - бира, водка, уиски. Или от царевица, картофи. Но иска четене :). Книжки има, ей го и форума, останалото е мерак :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Всеки си купува грозде,ходят и на по далече за да вземат хубаво.Просто исках да кажа че понеже нямаме грозде ,нямаме и традиции и умения да го правим както трябва.Вчера питах един старец знае ли какво са дрожди и как се прави вино с тях,а той ми каза много четеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2013, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Да де, това е разликата - някой старец като каже - тая година не можа да стане виното, или ракията киселее, ти ще кажеш - моите са добри и тая година :megagrin:
Тя и моята баба викаше - внимамайте с тия компютри, че имало много вируси, да не се заразите :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Днес отидох да изчистя едното буре от джибрите и да го измия,но като разпечатих Болкита от вътре ме лъхна миризма на спирт,бръкнах и на 20 см под сухата шапка намерих течност която опитах и не беше кисела,а си имаше вкус на вино.Как да процедирам за да го пусна през казана: да му сложа ли 10 кг захар и 40 л вода ,или да го нося на казан и там да го разредя преди да го варя.Ако му сложа захар и вода да добавя ли и дрожди за да ферментира,или ще ферментира и без дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 17:01 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
doviciozo написа:
Днес отидох да изчистя едното буре от джибрите и да го измия,но като разпечатих Болкита от вътре ме лъхна миризма на спирт,бръкнах и на 20 см под сухата шапка намерих течност която опитах и не беше кисела,а си имаше вкус на вино.Как да процедирам за да го пусна през казана: да му сложа ли 10 кг захар и 40 л вода ,или да го нося на казан и там да го разредя преди да го варя.Ако му сложа захар и вода да добавя ли и дрожди за да ферментира,или ще ферментира и без дрожди.

Доколкото имам познания ако захаромера потъне до 0 значи е готово за варене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
vyrhara написа:
doviciozo написа:
Днес отидох да изчистя едното буре от джибрите и да го измия,но като разпечатих Болкита от вътре ме лъхна миризма на спирт,бръкнах и на 20 см под сухата шапка намерих течност която опитах и не беше кисела,а си имаше вкус на вино.Как да процедирам за да го пусна през казана: да му сложа ли 10 кг захар и 40 л вода ,или да го нося на казан и там да го разредя преди да го варя.Ако му сложа захар и вода да добавя ли и дрожди за да ферментира,или ще ферментира и без дрожди.

Доколкото имам познания ако захаромера потъне до 0 значи е готово за варене.


Ако нямаш захаромер в малко чайниче сложи 1 пръст течност и го кипни. Като заври поднеси клечка кибрит на чучура на чайника и ако пламне мятай в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Това е от миналата година,за какво ми е захаромер.Питах дали направо да го варя или да го правя пак на вино.Утре ще го нося на казана и ще му сипя вода за да не загори .Ще го изкарам на патоки и после преварка с други патоки и те така.Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима