Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2009, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Решил съм да направя ракия от ечемик и захар.
Днес 06.02.2009 г. положих началото на експеримента.
Купих 5 кг. ечемик /60 ст. килограма/ и го измих:
1. Сложих го в една кофа и залях с вода боклуците които излизаха отгоре изливах, така 6-7 пъти.
2. Слагах малки части от ечемика в кивгир и плакнех със студена вода, зада отделя и малките боклуци които не плуват.
Излезе бая боклук,трябваше да го вея ама се сетих късно, като го залях с водата и излязоха боклуците.
Сега съм оставил ечемика да се кисне във вода /сложил съм го в кофа като го залях с гореща вода от бойлера, водата е четири пръста над ечемика/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 00:27 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
колега нещо си в грешка .в форума толкова се исписа за този процес че няма на каде ама вие ништо не сте прочели :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 00:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
petiomalchev написа:
Решил съм да направя ракия от ечемик и захар.
Днес 06.02.2009 г. положих началото на експеримента.
Купих 5 кг. ечемик /60 ст. килограма/ и го измих:
1. Сложих го в една кофа и залях с вода боклуците които излизаха отгоре изливах, така 6-7 пъти.
2. Слагах малки части от ечемика в кивгир и плакнех със студена вода, зада отделя и малките боклуци които не плуват.
Излезе бая боклук,трябваше да го вея ама се сетих късно, като го залях с водата и излязоха боклуците.
Сега съм оставил ечемика да се кисне във вода /сложил съм го в кофа като го залях с гореща вода от бойлера, водата е четири пръста над ечемика/.
Ще ти следя темата!Въпреки, че ще те опонират, сподели резултатите!(подробно)Успех! :arrow:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 00:55 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
това ми прилича на рецептата за готвене на стар фасул измиваш добре фасула слагаш го в теджерата и го заливаш с чиста вода след 1час изхвърляш водата и слагаш чиста вода след още 1ч киснене хвърляш и втората вода третия път заедно с водата изхвърляш и фасула после сядаш на пържолки с червено вино :oops: с най-добри чувства


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Искам да опиша процеса на приготвяне на тази рецепта стъпка по стъпка за да може следващите които правят след мен съшата да не допускат мойте грешки или да изчистят техните.
Някой е казъл "В спора се ражда истината"

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 11:12 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Би ли сподели, какво очакваш да се случи с ечемика? В една друга тема беше споменал, че ще го чакаш да покълне.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ечемика е за храна на дрождите от маята, той просто осигурява вещества необходими за ферментацията. За тази рецепта не си спомням да съм писъл да трябва да покълне ечемика.
Днес 08.02.2009 г. за последно измих ечемика и го сложих в бидона /вчера три пъти му сменях водата и слагах гореща от бойлера/
В един литър гореша вода разтворих мая 2 пакетчета по 40 гр. и две шепи захар, тази смес оставих половин час да започне да шупти /за да съм сигурен че е читава маята/. В 20 л. топла вода разтворих 5 кг. захар , 5 пакетчета лимонтозу и изсипах в бидона след това добавих разтворената мая и разбърках. Другото количество захар с вода ще добавя след 5-7 дни.
Бидона съм го сложил в мазата където е котела за парното температурата най-много става 27-28 гр. ,а вечерта когато не гори котела не пада под 17-18 гр.
Общо киснах ечемика 48 ч. пет пъти му смених водата с топла , зърната набъбнаха и омекнаха.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 20:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ОК, разбрах.
Не е нужно толкова много да миеш ечемика.
Колко захар мислиш да слагаш още? В момента си малко на "ръба". Имай предвид, че в един момент, когато алкохолното съдържание в материала стане достатъчно високо, дрождите спират да работят.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 20:25 
Offline

Регистриран на: 15 Яну 2009, 20:53
Мнения: 6
Пиши и мен :) ,аз също ще следя темата,ако има чалъм с по-малко ечемик да се постигне нещо смислено,що да връткам по 20кг в бидона? Между другото,послушах съвета ти(в една друга тема),да изчакам две седмици материала,за да изчезне сладката жилка(въпреки,че на 8-ия ден захаромера показваше 0градуса),дано да има подобаваща разлика,че едва се въздаржах да не пусна казана :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2009, 14:50 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
petiomalchev написа:
Ечемика е за храна на дрождите от маята, той просто осигурява вещества необходими за ферментацията. За тази рецепта не си спомням да съм писъл да трябва да покълне ечемика.
Днес 08.02.2009 г. за последно измих ечемика и го сложих в бидона /вчера три пъти му сменях водата и слагах гореща от бойлера/
В един литър гореша вода разтворих мая 2 пакетчета по 40 гр. и две шепи захар, тази смес оставих половин час да започне да шупти /за да съм сигурен че е читава маята/. В 20 л. топла вода разтворих 5 кг. захар , 5 пакетчета лимонтозу и изсипах в бидона след това добавих разтворената мая и разбърках. Другото количество захар с вода ще добавя след 5-7 дни.
Бидона съм го сложил в мазата където е котела за парното температурата най-много става 27-28 гр. ,а вечерта когато не гори котела не пада под 17-18 гр.
Общо киснах ечемика 48 ч. пет пъти му смених водата с топла , зърната набъбнаха и омекнаха.
много интересно маи ште стане добър матерял аз сам сигорен колега че ште направиш нешто качествено успех

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2009, 18:39 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
какво стана с ечемика поклна ли даи повече подробности ниакои на времето е направил много добро уиски в америка но тогава не са имали тези знаниа дето ги имаме ни или не са имали ФОУМА РАКИЯТА.какво ли са штели да направиат ако са имали интернет.................................лееееееееееееееле мале.

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2009, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Vaskogt в тази тема ечемика няма да покълне защото както писах по горе в бидона освен накиснатия ечемик сложих и 5 кг. захар 20 л. вода и 5 пакетчета лимонтозу, за другият ечемик който смятам да покълна мисля да пиша в друга тема. :wink:

СКОРОСМЪРТНИЦА епизод II сезон I
В главната роля ЗАХАРТА
Потдържащи роли ЕЧЕМИКА; МАЯТА; ЛИМОНТОЗУТО
Масовка ВОДАТА

-Първо и последно действие:
Днес 12.02.2009 г. към бъркоча направен на 08.02.2009 г. /който ферментираше със страшна сила/добавих 40 л. вода 10 кг. захар 10 пакетчета лимонтозу, като предварително разтворих захарта и лимонтозуто във водата. Можеше и да изчакъм още ден или два с тази прцедура ама нямам търпение.
Мисля да сваря материала на 28.02.2009 г. или на 01.03.2009 г., ако е хува во времето и не съм зает.

Субтитри: petiomalchev :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2009, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Нещо с ферментацията на материала куца, меря захарноста от 4 дена беще 15 сега е 14, пък за 28.02.2009 трябваше да е готов /14 дена ферментация /дали е малко маята, /подхранката не е досттъчна /5 кг. ечемик/ или температурата е ниска /впомещението не пада под 16 гр./
:roll: Иб... ли му маик.. :cry:

:twisted: - Ти маи са усра аааа ?
:roll: - Не бе просто е пръцнал човека.
:shock: - Ви пък, чакайте давидим какво ще стане.
:) - Ти пък за 20 лв. лиси.
8) - Много му знае устата пък нищо.


Въпреки всичко дайте съвети :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 11:35 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
petiomalchev написа:
Нещо с ферментацията на материала куца, меря захарноста от 4 дена беще 15 сега е 14, пък за 28.02.2009 трябваше да е готов /14 дена ферментация /дали е малко маята, /подхранката не е досттъчна /5 кг. ечемик/ или температурата е ниска /впомещението не пада под 16 гр./
:roll: Иб... ли му маик.. :cry:

:twisted: - Ти маи са усра аааа ?
:roll: - Не бе просто е пръцнал човека.
:shock: - Ви пък, чакайте давидим какво ще стане.
:) - Ти пък за 20 лв. лиси.
8) - Много му знае устата пък нищо.


Въпреки всичко дайте съвети :lol:
здрасти моиа савет е да се опиташ да вдигнеш температурата на материала до 25градоса малко бъркане и да отидеш до някоия аптека да вземеш едно пакетче нишадър и да го разбъркаш в разтвора много до бре чакам отговор

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Материала ври /бълбука/. Пробвах с запалка на една педя от повърхноста на материала огънят гасне /значи има СО2/.
Опасявам се ферментацията да не е тръгнала в грешна посока.
Ще преместя бидона по близо до котела. А този нишъдър какво прави.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима