Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 16:41 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
задача №1 на хлябната мая е да произвежда СО2 за да бухне хляба като спре ферментацията от ечемика може да направиш някой нов вид хляб и да удариш джакпота


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 17:58 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
ускорява темповетв на ферментация и контролира идеалната среда за да се сигорен че не е тргнала друг вид ферментация

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Преместих бидона до котела, сложих 8 хапчета комбинирани витамини да подсиля дрождите. Разбърках в един литър топла вода две пакетчета мая добавих и захар около двеста грама след около час като почна да шупти изсипах бъркоча в бидона и разбърках.
vaskogt каква е пропорцията на нишъдъра към джибрите /материалът мие 80 л./
venci ако искаш да патентоваме идеята за хлаба партиино 50/50 :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 22 Фев 2009, 22:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 21:52 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
съгласен съм и аз като теб обичам опитите в момента си правя домашно сирене можем да спретнем нова тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2009, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами и аз това го правя заради опита, имам ракия която ше ми стигне до другата реколта грозде. Правенето на ракия взе да ми става хоби, покрай този сайт. Пък смятам да направя още два три опита с тази рецепта, които ще са с промени /зада изчистя грешките/, и кавото изкарам ще преваря втори път.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2009, 13:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бая време не писах по темата, материала превря /най-сетне/
С няколко думи какво направих досега:
- 5 кг. ечемик ги измих и накиснах за два дни като сменях водата 2-3 пъти на ден.
- набъбналият ечемик сложих в бидона, добавих 5 кг. захар 5 пакетчета лимонтозу, 20 л. вода и две пакетчета мая по 40 гр.
На другият ден материала вреше доста добре.
- четири дни след забъркването на материала добавих и другата захар и вода /10 кг. захар 10 пакетчета лимонтозу и 40 л. вода/
И от тук нататък започнаха проблемите. На петия или шестият ден след последната процедура взех да меря захарноста за четири последователни дни захарноста спадна с 1% /лошо/
Какво направих:- преместих бидона до котела за парното сложих две пакетчета мая, след още два дни добавих 2 кг. ечемик и две пакетчета мая. След дестина дни материала накрая превря. Налях го в туби от минерална вода, за варене, в бидона оставих ечемика с течност за второ зареждане.
Така че както казва админа "Края зависи от началото.."

Грешките който допуснах според мен:
- не достатъчно количество мая /мислех че при първото зареждане 5 кг. ечемик 5 кг. захар, 20 л. вода ще се размножат дрождите и ще са достатъчни за другите 10 кг. захар и 40 л. вода/
- не мерих температурата на материала, мерих само външната температура / за добра и бърза ферментазия температурата на материала трябва да е над 25 гр. до 37 за дрожди от хлебна мая /.
- може и лимонтозуто да е дошло повече за маята защото за гроздовите джибри слагам на 1кг. захар 10 гр.
- най-вероятната причина е че когато доливах втория път водата не измерих температурата и налях гореща вода от бойлера и разтворих захарта можеби съм вдигнал общата температура над 37 гр. а тогава дрождите умират.

Нямам резултат от първият опит защото не ми е останало време за варенето, но заложих втори материал тук нещата стоят иначе.
Изображение

- както споменах по горе в бидона остана ечемика с малко течност
- там налях гореша вода 60 л. в която предварително разтворих 15 кг. захар и 5 пакетчета лимонтозу
- добавих две пакетчета по 300 гр. ечемичени ядки /за подхранка/
- разбърках добре и при постояно разбъркване добавих 15 пакетчета суха мая на др. Йоткер http://catalog.bg/product.php?company=12366&id=21195

Резултати до сега:
- при залагането 17.03.2009 г. 21.00 ч. захарноста беше 20% /при 23 гр./ температурата на материала 35 гр.
Изображение
- на сутринта захарноста 16% температура 30 гр.
- вечерта 24 часа след забъркването на материала захарност 14% темп. 26 гр. Покрих бидона с две одеала /да не изтине материала/
Изображение
- 48 ч. след старта сложих "греика" в бидона 10 л. туба от минерална вода пълна с гореща вода от бойлера. Според температурата ще я сменям сутрин и вечер.
Изображение
- 72 часа по късно захарност 8% температура 26 гр.

Мисля че резултатъ се дилжи на добрата температура и маята на др. Йоткер /материала не мирише на мая както с тази в пакетчетата/ ако имах възможност да подържам температурата на материала 30 гр. щеше да ферментира по бързо.

- 5-ти ден захарност 3% температура 27 гр.
Като изключим първият ден когато захарноста падна с 6% за 24 ч. втория и третия ден спадна с по 4% следващите дни скороста на преобразуване на захрта намаля на 2-3% за 24 ч.
- 7-ми ден захарноста клони към нула температура 23 гр.
направих сравнение между показанията на захаромера в материала и вода.
ИзображениеИзображение
Разликара е 1-2 мм. материала е готов за варене.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2009, 20:17 
Offline

Регистриран на: 07 Апр 2009, 20:01
Мнения: 1
Местожителство: Раднево -Ст.Загора
Здравейте и от мен
Цялата тази операция съм я разигравал и няма проблеми поручи се и като количество и ......
Е просто нама как да разваля удоволствието на petiomalchev да опише целия процес :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Май 2009, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
РЗУЛТАТА от изварянето на двата бидона е общо 22 л. 52 градусова ракия, без първака и парцуцата. Заложих общо 30 кг. захар.

Сложих ракията в един бидон и я разредих с вода до 30 ал/гр. В вдно шише налях до половината вода и добавих калиев перманганат да стане тъмно виолетово, след това от този разтвор добавях по малко в ракията докато тя се оцвети в бледо розово и накрая изсипах едно пакетче сода за хляб. Разбърках добре и го оставих да се отай.
Калиевият перманганат окислява алдехидите а содата естерите, руснаците ги наричат сивушие масла от който боли глава.
След прецеждане ще преваря ракията втори път.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2009, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Забравих да пиша за резултата от двойната преварка 10л. 65 ал/гр. ракия и 6л. 45 ал/гр. ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима