Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 02:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
На 29 Август заложих материал от сливи Стенлей.
Разделих материала в три бидона - всеки бидон има сливи 60-70кг и 10кг. захар + 30л. вода. (Не измерих захарността)
През следващите няколко дни започна ферментация - доста бурна.
На 5 септември (8 ден) захаромера показа 0 !!!!!
На повърхността има шапка, но тънка. Клечката кибрит гори. На вкус - леко горчи, няма кисела жилка, но все още сладни има вкус на вино.
Имам притеснение, че поради ниските температури ферментацията е спряла. През последните нощи температурите падаха до 10 градуса.
Възможно ли е ферментацията да е приключила толкова бързо или е спряла!!!
Какво ще ме посъветвате!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ти като не си я мерил, аз да взема да ти я сметна :
Дори и да са 14% захарни тия сливи, от тях имаш не повече от 10кг. захар в бидон. Сложил си по още 10кг.
Общо 20кг. на 110кг. материал дава 18% начална захарност.
10 дена ферментация от 18% начални ми се струва достатъчно.
Щом захаромера дава 0 - значи това е то.
Но, не трябва да сладни, освен ако нещо не те лъжат рецепторите. То винаги има неферментируеми захари де, макар и малко. И вкуса на вино също е характерен.
Не им се чуди, вари ги.
И все пак колко ти е голям ... :) захаромера - ако е нещо от тия за 1-2 лв. дето са 10см, не виждам как си определил 0-та. Те от 5 надолу нямат склала.
Ако е поне 20см дълъг (захаромера) - дори и да няма маркирано показание 0, можеш да сравниш с показанието му в чиста вода. Ако е същото - за казана си и няма от какво да се притесняваш, дори и да има 1-2% недоферментирали - няма какво да ги мъчиш - това се разнява на около 8-9% от алкохола (ще загубиш 8-9% ракия).
Щом вкуса е като вино, няма киселеене, и мирише на спирт - няма от какво да се притесняваш, сливите не е и задължително да слязат до 0. Имат пектин и други дето дават плътност, но не ферментират.

едит - по грешка бях го шляпнал "не мирише на спирт" - лапсус , естествено че ТРЯБВА да мирише на спирт !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 10 Сеп 2013, 09:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Благодаря много, victoryvt за отговора и напътствията!!!
Тъкмо се прибирам от работа и първата ми работа бе да видя какво става с материала. Като че ли не усещам сладата жилка вече!! Може би рецепторите са ми проблема, защото не вярвам за два дни сладкия отенък да е изчезнал, въпреки че времето бе топло за сезона. :megagrin: :o
Иначе си прав - захаромера ми е " слабичък" :roll: - Захаромер за битови нужди тх 19303-82 ОНС- Сливен - Електровакуумен Завод - В.И.Ленин - Сливен - 1982 година.
Това ми е останало от баща ми, с когото лично сме го сравнявали с два различни захаромера (професионални) и показанията от 5 до 25 си съвпадаха. Като го потопя в течността показваше се само няколко милиметъра, така че и да не е съвсем верен, няма да е с много!
Още веднъж благодаря! :prost2:
Ще пиша до края на седмицата за резултата! :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Ето и резултата - получи се!!! :)
На 13.09 изварих материала.
От Трите бидона излезе общо 45л. ракия и 15л. патоки. Тръгна на 66 градуса.
:) :) :) !!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима