Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Не знам на колко от вас е известно, че в акваристиката се ползва СО2 за стимулиране на растежа на повечето растения. По една или друга причина купешките системи са скъпи и не са по всеки джоб. Евтиния вариянт е с вода, захар и мая, демек ферментация.

Та сега по същество:

В един италиански форум четох, че ферментацията била по-равномерна, ако се направи желе. Демек няма големи пикове на отделено СО2 и поради тази причина системата отделя по-равномерно за по-дълго време. По рецептата се разтварят 200 грама захар в 100 милилитра вода и този разтвор се прави на желе, като зимата слагат 2 люспи желатин, а лятото по 4 люспи. После тази желирана захар се слага в около 1,5 литра вода и се прибавя маята.

Въпросите ми са - маята цялото количество захар ли успява да преработи?

Какво би било оптималното количество вода х захар за да се оползотвори цялото количество захар?

Питам, защото някои дори препоръчват да се удвои дозата за по-дълга ферментация. Аз от тук знам, че по принцип ферментацията си протича за един и същи период според температурата, но рекох да си питам все пак.

п.п. Преди време се канех да пускам тази тема, та не съм сигурен дали не съм я и пуснал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Много информация има и по руските форуми. Кл. дума примерно медленная бражка. Например това http://www.youtube.com/watch?v=p0BpQPAnBuM
Гледам отзивите, че едно такова зареждане поне 3 месеца кара. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Да де, но нали дрождите не виреят над определен алкохолен градус. Какъв е тогава смисъла да се увеличава захарта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Доколкото схванах руската рецепта, равномерната и бавна ферментация се постига не от концентрацията на захар (захарта е 4-6 лъжички), а от нишестето - става много гъст разтвора. И една лъжичка сода слагат. Вероятно и содата влияе на скоростта - променя се ph. Ето тук е описана една такава рецепта. http://aquaria2.ru/DIY-CO2-for-aquarium С желатин ефекта трябва да е същия. Но има разминаване в дозировката на захарта в италианската и руската рецепта. Някой от корифеите може да драсне 2 реда, точно какво се случва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Илиян Илиев™ написа:
...После тази желирана захар се слага в около 1,5 литра вода и се прибавя маята...

Илияне, това го бях пропуснал, сори. Е, ми всичко си идва на мястото. Имаш първо 100мл вода, после добавяш 1,5л, или общо 1600 мл нали така? Захарта е 200г. Задаваме данните в калкулатора и се получават 11,11% Брикс. Никак не е много. Ако се удвои захарта се получават 20%. Пак става :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илияне, виж тези две теми. ;)
http://aquariumbg.com/forum/himiya/co2- ... ven-metod/
http://aquariumbg.com/forum/himiya/glut ... araldehyde)-v-zamyana-na-so2-i-v-borbata-protiv-vodorasli/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Я ги зае.... аквариумите, ами дайте повече информация за тия...кристали и тая лечебна алкохолна напитка :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
бай Танас написа:
Илиян Илиев™ написа:
...После тази желирана захар се слага в около 1,5 литра вода и се прибавя маята...

Илияне, това го бях пропуснал, сори. Е, ми всичко си идва на мястото. Имаш първо 100мл вода, после добавяш 1,5л, или общо 1600 мл нали така? Захарта е 200г. Задаваме данните в калкулатора и се получават 11,11% Брикс. Никак не е много. Ако се удвои захарта се получават 20%. Пак става :thumbs1:


Те това ме интересуваше.

Има ли линк към калкулатора?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ми как да няма - там в темата на victoryvt за захаромери и рефрактомери, даже са няколко варианта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Бай Танасе, не е алкохолна. :lol:
Ето това намерих на български. На словашки има много повече, ама сега нямам време да превеждам - отивам на работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
stanilabg написа:
Илияне, виж тези две теми. ;)
http://aquariumbg.com/forum/himiya/co2- ... ven-metod/
http://aquariumbg.com/forum/himiya/glut ... araldehyde)-v-zamyana-na-so2-i-v-borbata-protiv-vodorasli/


Аз съм се поувлякъл по киселината и содата. Иначе попитах тук за информация, защото там се опитват да ми втълпят, че колкото повече захар, толкова по-дълга ферментация или поне повече газ. Аз пък си държа на моето, че ферментацията си е все същата по продължителност, а захар колкото и да сложиш, като прехвърлиш 20% си е чиста загуба на захар, защото ще измрат дрождите преди да я преработят.

п.п.Дай линк към твоя аквариум.

edit: Това май е гъба за кефир. Илюша май има такива кристали и си прави редовно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ето линк. :)
Иначе в момента е празен, поради ред причини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Направо разбиваш с тези 15 см.

Пускай го пак, оформлението ти се отдава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Май омешахте кефира (тибетска гъба) с морските алги (японските кристали).
п.п. Аз се замислих за кристалите. Щом обичат захар и стафиди и отделят CO2, дали не става въпрос за алк. ферментация. Ама съм се лъгал :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима