Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Казаха ми в чаша се сипва оцет и се слага малко от подозрителната захар, ако се разпени не е добре...ами ако и оцета е шибан, щото и такива случаи има. Та има ли изпитан метод да се види захарта дали става за насъщния /ракията де/?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Провери като разтвориш няколко лъжици от захарта 0.5-1 л. вода .Добави мая за хляб може суха може и от кубчетата.За втората е необходимо да се темперира и размие с малко вода.След около 1-2 часа провери ако има пяна явно е започнал процес на ферментация,което от своя страна е доказателство за годността на захарта.
Ако намериш захар която да не става прати я на Виктор (victoryvt ) ;) .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, към днешна дата все още нищо не съм получил :lol:
А съм предложил на открилия такава захар - да пие бира колкото може да поеме - наливна или бутилкова от моята.
А ако не е бираджия - имам и други питиета.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
До сега съм варил само със захар "менте" закупена на 1.55лв. Става чудна ракия:).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Поразпитах тук там и ето какво научих за захарта;
Захарта от тръстика нямала проблеми но тази от захарно цвекло /Полска например/
имало проблем. :!:
Поради сезонното производство на цвекло, се налага то да се консервира, като се натрупва на купове, и се напръсква с негасена вар.
Пс. може наистина тази захар да ферментира по бавно ама на мен не ми се вярва. :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
MONI BARONA написа:

Захарта от тръстика нямала проблеми но тази от захарно цвекло /Полска например/
имало проблем. :!:

Не мисля, че има нещо вярно. Преди години когато е нямало масово насипна захар като сега или е била убийствено скъпа са подслаждали мъста точно с захарен сироп от цвекло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което е написал Мони може да е вярно но "може би ама на да ли".
При производството на захар се използват термини и технологични процеси като сатурация и дефекация като при втория се използва варно мляко то е калциев хидрооксид.
В миналото големи количества варовик се извозваха от Девня за ДЗЗ -Горна Оряховица.
А от него се прави не гасена вар която влиза в производството.
Така че калция не е нещото което ще пречи на ферментацията.
Който намери лоша захар при Виктор!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Абе мисля да омешам малко натриев бензоат в шикеря, и да го пратя на Виктор.Щом обещава пиенье на корем, и бой да ям пак си заслужава.По татово време се говореше, че това ръгат в захарта, та да не ставя за ферментация. Дали е истина , или фолклор :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима