Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2013, 18:30
Мнения: 5
Здравейте съфорумници.

Имам един въпрос, на който ще се радвам много ако намеря отговор.
Падам си по експериментите и това е един от тях.
Имам материал за ракия, но искам да му добавя спирт 96 градуса
за да изкарам повече краен продукт. Оправдано ли е и колко от спирта
излиза като ракия и колко заминава в атмосферата.
Иначе казано: слагам 50 л. вино от което ще излезе примерно 15 л. ракия.
но казана е 120 л. Добавям и 50 л. спирт и какво ще се получи?
Те това ми е казуса. Колко спирт мога да сложа в материала за да стане
овкусен спирт с материал а не спирт овкусен с есенция.
Предварително благодаря за отговорите Ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
За мен упражнението е излишно, ама за теб!? Извари джибрето, а спирта можеш да добавиш винаги- или ни пробваш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2013, 18:30
Мнения: 5
Не колега, не пробвам никой.
Казуса е следния.
Спирт с есенция е = на купешка ракия, колкото и аромат да има си е спирт с есенция.
Приеми количествата примерно - за 50 кила джибре и 50 кила спирт, то е ясно ще излезе пак
нещо подобно на спирт и то без особен вкус и ще си мяза на купешка ракия,
но ако и така да е, загубя 10 кила от спирта си е упражнение за идиоти и чиста загуба.

Идеята е някой знае ли колко от спирта се губи при преварката му с материала и какво
количество е допустимо да се сложи на определено количество материал?

Благодаря ти за бързото включване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
И аз благодаря , ама нещо не разбрах!От спирта който си сложил нищо не се губи.А упражнението за идиоти ,хептен не го разбрах!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Бих ти предложил да разредиш спирта до 20 алк.гр.,внасяш в джибрата и вариш!успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2013, 18:30
Мнения: 5
Здравей отново.

Виждам, че наистина искаш да помогнеш. затова ти обяснявам упражнението, което ме тормози.
Във всяко начинание, ако няма печалба си е чист алкохолизъм. Изяснявам се.
1 л. спирт = 2,5 л. псевдо алкохол на 40 градуса, наречен ракия, водка или каквото и да е, според интервенцията.
На мен 1 л. спирт ми струва по-малко от литър ракия домашнярка и не ме притеснява да инвестирам в него.
Като изкарам 5 лв., ще си купя още грозде и така цикъла се върти...
Аз не гоня количество за да имам повече за пиене, а качество за да става и за продаване,
но така че всеки купувач, бил той и зависим от алкохола да не ми казва, че това е спирт и да ме заплюе.
Това което гоня е естествено ароматизиране на спирта с истински материал но при разумни граници на загубите.
Казваш, че не разбираш упражнението за идиоти... Пояснявам. Спирта е летлив и при затопляне започва да се изпарява
/заминава през охладителя във въздуха/ преди да се затопли материала и системата да е готова да го улови и втечни, т.е.
да си го върна обратно. Далеч съм от мисълта, че няма загуби но колко са в действителност. Това е въпроса. Има градус, има радост...
Дано да съм бил ясен в това което се мъча да направя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Сега вече си ясен - хабер нямаш от дестилация и ракиджийски съоръжения, а искаш да продаваш ракия. :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
yawsp написа:
Изяснявам се.
1 л. спирт = 2,5 л. псевдо алкохол на 40 градуса, наречен ракия, водка или каквото и да е, според интервенцията...
Спирта е летлив и при затопляне започва да се изпарява /заминава през охладителя във въздуха/ преди да се затопли материала и системата да е готова да го улови и втечни, т.е. да си го върна обратно. Далеч съм от мисълта, че няма загуби но колко са в действителност. Това е въпроса.

Хмм, нали казана е 120литров, 50 литра джибре и 70 литра спирт при упражнението. Загубите ще са по-малко. Но ако има начин да го управляваш казана дистанционно, отдалеч, от по-безопасно разстояние.
Готов материал за "как се прави ракията в БГ". До къде можело да се стигне, и да се търсят съвети тук във форума... :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 00:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Изядохте човека...може пък да не е търговец-пък и да е-нека прави дестилат с по-добри параметри...самият факт че дестилира вече е нещо...
Та...ако ще добавяш спирт,нека бъде етилов и то така ,че общия градус на течността ,която ще изваряваш да не надхвърля 25% ...защото при по-високи стойности парите които ще се образуват пр едно издишане на казана могат да се възпламенят много лесно..
По отношение на загубите...амиии почти няма да имаш такива(пренебрежими))при плавен дестилационен процес

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2013, 18:30
Мнения: 5
Здравейте и благодаря много на всички отзовали се по темата.

Всеки от вас е познал по малко за това колко разбирам от изваряване.
При мен казуса беше повече, помогни на приятел. Но ако бях писал,
ехо така и така един авер се интересува от този казус, какво ли
щяха да ми чуят ушите :lol: .
Благодаря сърдечно отново на всички и най-вече на Любиша за разбирането.

Живи и здрави да сте всички и да вадите двойно повече от очакваното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ти си Любиша...аз съм Илюша :prost:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2013, 18:30
Мнения: 5
Извинявай Илюша.

Сега като ти станах и кръстник, май наистина ще ми се наложи да почна да изварявам.

Жив и здрав.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2013, 20:54
Мнения: 4
Здравейте, ако имате нужда да се добавя алкохол 96% 0.6 литра на 10 литра вино (гроздова), максималната доза. Не забравяйте да правите, след завършване на ферментацията, няколко дни преди дестилация. За съжаление за граматика. Поздравявам полския колега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
полюс написа:
Здравейте, ако имате нужда да се добавя алкохол 96% 0.6 литра на 10 литра вино (гроздова), максималната доза. Не забравяйте да правите, след завършване на ферментацията, няколко дни преди дестилация. За съжаление за граматика. Поздравявам полския колега.

Полския колега, пиши на Английски или Руски, ние ще си превеждаме, така нищо не се разбира какво пишеш. :!:
Google превод.; Polski kolega pisać w języku angielskim lub rosyjskim, będziemy tłumaczyć, więc nic nie jest oczywiście to, co piszesz.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Или на полски :D . Аз го разбрах. Максималната доза е 0,6 л 96%alc на 10 л вино от грозде. Да, ама казусът беше обратен - да се използва виното за есенция към спирта :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима