Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 18:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 671
Здравейте всички,
Колеги ,може би има развита тема във форума,но времето ме притиска ,затова Ви моля за спешен отговор:
Може ли да се определи захарният градус на мъст ,ако имаме термометър и захаромер отделно един от друг.
Например: Колко градуса е мъстта при положение ,че захаромера отчита 20 град.,а пък термометъра показва 15 ?
Благодаря предварително на всички отзовали се! :gott:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
20,3


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2013, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2013, 19:05
Мнения: 4
Ако може и аз да питам в темата на колегата защото и моят въпрос е за захарните проценти, но аз искам да питам как става корекцията със захар примерно на 200 литра смачкано грозде със захарност 20% колко захар да сложа за да стане 23% ако е само шара е ясно, но така като е във джибрите ? седя и се чеша по главата :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 11:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 671
Сърдечно благодаря,бай Танасе,
Но каква е зависимостта и как се изчислява за да се стигне да това 20,3?
На следващия колега мога да кажа от опит,че 1кг захар качва 1% на 100 кг мъст или шара ,няма значение.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2013, 19:05
Мнения: 4
Благодаря VTV слагам значи 5-6кг. на 200л. както е със люспи и семки-чепките съм ги изчистил сложил съм 200мл. серниста киселина посял съм с дрожди и след 5-7 дни точа и слагам в бъчвата.Дано да пусне 120л. щото толкова ми е бъчвата гроздето е само черна липа.Само ме е страх да не му дойде много захарта и да цепи глави на другият ден.Ако стане така догодина ще смятам само шарата и така ще слагам захарта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
За случаи като на vtv има готови таблици за температурна корекция. Може да се изтегли примерно от тук
Вижда се, че при плътност 1,085 което отговаря на 19,9 показание на захаромер при 20°C , при 15°C ще е 19,6 при 25°C ще е 20,2 Брикс или корекцията в ТОЗИ диапазон ще е 0,3 Брикс.
За случаи като на kolev_77 или опит от практиката или калкулатори като този
В графата L(маса на джибрата) задаваш 200кг. В М задаваш 20% Брикс. В N ти отчита 40кг захар. Искаш да повишиш зах.% на 23. Задаваш в M 23 и N става 46 кг или разликата е 6 кг - шекера, който трябва да добавиш :buch:
Зависи и какъв е процента на твърдите части, де. 5 - 6 кг, както си решил, би трябвало да е добе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 18:24 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 671
До Колев 77

Без да те ангажирам с мнението си аз изчаквам бурната ферментация да премине заедно с чепките и тогава източвам виното.По този начин чепките влияят положително върху по нататъшния процес на стабилизиране на продукта./имам предвид извлечения танин от тях/,но не се дели от акъла си.Все пак нека всеки си чука жената както знае .

Поздрави и успех!

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
kolev_77 написа:
Ако може и аз да питам в темата на колегата защото и моят въпрос е за захарните проценти, но аз искам да питам как става корекцията със захар примерно на 200 литра смачкано грозде със захарност 20% колко захар да сложа за да стане 23% ако е само шара е ясно, но така като е във джибрите ? седя и се чеша по главата :datz:

1КГ захар вдига с 1 % на 100 литра мъст.
В твоя случай 6 кила захар...Аз как бих направил; В 8 литра топла вода разтварям
8 кг захар и в бидонЯ...
Пс Не е лошо да го направиш на 2 пъти по 4вода и 4 захар и да мериш захарноста
м/у двете слагания, защото може и да се излъжеш с количеството на отделената мъст :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Аз бих разтворил в шира да не оводнявам виното. Ако е топло времето, ще бъркам на студено в кофа, примерно с ръчна бормашина и бъркалка за боя, ако е студено, ще притопля ширата, хем да се вдигне темп. на целия материал и да почне по-лесно ферментацията. А най-добре да не се налага, затова купувайте само узряло грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2013, 19:05
Мнения: 4
Благодря за бързите отговори и най-вече на бай Танас щота със формула се обоснова :gott: и формулата му излезе вярна с нашта низша математика :megagrin: или по-точно нашта математика излезе, че е равна на формулата, абе да знаете, че повишаването със 1% на захарно съдържание на шарата и на джибрите (при нас така викаме на матряла когато е със люспи и семки, а и чепки в някои съседи)става с добавянето на 1 кг. захар на 100л.шара или на 100л. джибри на кой както му харесва да си прави виното,и който както иска да си кара колата, и кой както иска да си такова жената :buch: "Майката му е четеното колега"казваше на времето професора ама ние гледахме на колежките в пазвите :) :) :) :) :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Аз бих разтворил в шира да не оводнявам виното. Ако е топло времето, ще бъркам на студено в кофа, примерно с ръчна бормашина и бъркалка за боя, ако е студено, ще притопля ширата, хем да се вдигне темп. на целия материал и да почне по-лесно ферментацията. А най-добре да не се налага, затова купувайте само узряло грозде.

Точно така, човека ще прави вино а не ракия.Аз се подлъгах от заглавието на темата
Въпрос за определяне захарното съдържание на ''гроздовата ''.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 09:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
не забравяйте да сулфитирате допълнително внесените продукти...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 16:54 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 671
:gott:
MONI BARONA написа:
бай Танас написа:
Аз бих разтворил в шира да не оводнявам виното. Ако е топло времето, ще бъркам на студено в кофа, примерно с ръчна бормашина и бъркалка за боя, ако е студено, ще притопля ширата, хем да се вдигне темп. на целия материал и да почне по-лесно ферментацията. А най-добре да не се налага, затова купувайте само узряло грозде.

Точно така, човека ще прави вино а не ракия.Аз се подлъгах от заглавието на темата
Въпрос за определяне захарното съдържание на ''гроздовата ''.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима