Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Сеп 2018, 05:52 Дата и час: 22 Сеп 2018, 05:52

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 145 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2007, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Чел съм, че става ракия /спирт/ от ечемик но без захар, може ли някоя точна рецепта.БЛАГОДАРЯ


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2007, 13:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Спирт може да се вари от всичко, което съдържа скорбяла.

На ечемика не е нужно да се слага захар, защото има много голямо съдържание на нишесте. Проблемът е, че дрождите не могат да го преработват и то трябва предварително да бъде разградено до по-прости захари.

При класическото производството на уиски разграждането на нишестето става с ензимолиза. Като източник на ензимите служи ечемичен малц (слад), но приготвянето му в домашни условия е доста трудоемко. Малцуването представлява създаване на условия за покълване на зърното. Сложността идва от необходимостта от площи за разстилането му, поддръжката на идеалната влажност, подкиселяването, за да се предотврати образуването на мухъл и т.н.

В промишленото производство се използва добавка на специализирани индустриални ензимни препарати.

Другият начин е подход е хидролизата на нишестето чрез варене в присъствие на киселина до получаване на декстрин и глюкоза.

За съжаление в момента нямам време да напиша подробните рецепти, но ще се върна към тази тема през следващите дни.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2007, 11:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Приготвяне на пращина за ракия от зърно

За приготвянето на около 40 литра пращина, са необходими различни количества от различните видове зърно:
  Пшеница 10 kg
  Ръж 11 kg
  Ечемик 12 kg
  Ориз 8 kg
Освен това са необходими:
  Пресни дрожди 0,8 kg
  Сушен слад 1 kg
  Вода 31 L
Всички използвани съдове и инструменти трябва да са много добре дезинфекцирани, за да се избегне заразяването на пращината с бактерии.

• Приготвя се ферментен разтвор от 1kg смлян сушен слад и 3 литра вода (виж по-долу).

• Зърното се раздробява, залива се с 22 литра гореща вода и са разбърква. Към сместа се добавят 0,8 литра от ферментния разтвор. При непрекъснато разбъркване, на бавен огън сместа се загрява до 65°C. Тази температура се поддържа около 2-3 часа, до разваряването на зърното.

• След това огънят се засилва и около час пращината се поддържа на границата на завирането.

• След охлаждане до около 57°C се добавя останалата част от ферментния разтвор и тази температура се поддържа до пълното озахаряване на нишестето. От изключителна важност е да не се допуска покачване на температурата, защото при 70°C ферментите необратимо се разрушават и озахаряването на нишестето се прекратява.

• За проверка дали процесът е завършен, може да се използва йодна тинктура. Ако при накапване на проба от пращината се получава специфично синьо-виолетово оцветяване, нишестето все още не е разградено. След отрицателна проба се изчаква охлаждането на пращината.

• В 2,5 литра преварена и охладена до стайна температура вода се размиват 800g прясна хлебна мая и разтворът се добавя в пращината.

• Проверява захарността и при необходимост се коригира с доливане на 2-4 литра вода, за да бъде в границите на 16-18%. Ако, например поради грешка и недобро разграждане на нишестето захарността се окаже прекалено ниска, наложително е добавянето на захар.

• Пращината затваря херметически, като за изпускане на въглеродния двуокис се поставя воден клапан.
Прикачени файлове:
007.jpg
007.jpg [ 23.17 KiB | Прегледано 28987 пъти ]

Температурата в помещението, където протича ферментацията, трябва да бъде 18-25°C.

Добивът е еквивалентен на около 3,2 литра чист спирт.

Приготвяне на ферментен разтвор

Ферментният разтвор се приготвя от пресен или сушен слад непосредствено преди употреба. Най-добри резултати се получават при комбиниран разтвор, приготвен от ½ ечемичен, ¼ овесен и ¼ слад от просо. Сместа се смила и се разбърква с миксер във вода. Към една тегловна част пресен слад се добавят две части вода, а при сушен слад – три части вода.

Приготвяне на слад

Използваните при ферментацията дрожди не могат ефективно да усвояват скорбялата от зърното. Едва при покълването му, в него се образуват ферменти, позволяващи разграждането на нишестето до по-прости захари. Затова за пращина от зърно се използва добавка от слад. За приготвянето му е добре времето да е прохладно – пролетта и есента са най-подходящите сезони.

• При приготвянето на слад се използва висококачествено зърно за посев с добра кълняемост. Зърното трябва да е сушено поне два месеца след прибирането на реколтата. След сортирането се промива с топла вода докато водата остане бистра.

• За накисването зърното се пресипва в плосък съд и се залива с малко хладка вода, колкото да го покрие. На всеки 6 часа, а в по-хладно време на 12-18 часа, водата се източва. Зърното се оставя за 3-4 часа да „вземе въздух” и се залива с отново с прясна вода. Тази процедура се повтаря 2-3 пъти. Накисването се прекратява, когато люспата се смъква лесно, зърното стане еластично и не е чупливо и лесно се разделя при разтриване между пръстите. Ако при разтриването протече млечна течност, накисването е било прекалено продължително.

• Накиснатото зърно се разстила на хладно място в дебел 10-15cm слой. След около 12-18 часа, когато температура в слоя отчетливо започне да се повишава, зърното се обръща веднъж с лопата за проветряване и се разстила в тънък слой в сандъчета с мрежесто дъно, което да позволява проветряване. Влажността на зърното се поддържа чрез периодическо напръскване с подкиселена вода. Подкиселяването е необходимо за да се предотврати развитието на мухъл, който в противен случай ще унищожи „реколтата”. Използва се слаб разтвор на сярна киселина с концентрация около 0,6% (виж по-долу). Пръскането с вода се прекратява 12 часа преди „беритбата”.

• Зърното периодически се разрохква. Подходящатата фаза е достигната, когато кълновете достигнат 5-6mm, коренчетата са 10-15mm и се сплитат помежду си, а зърното придобие зеленчуков привкус. При пшеницата и ръжта това става за около седмица, при просото за 5 дни, а при ечемика за десетина дни.

• Полученият пресен слад е много богат на ферменти, но е нетраен и трябва да се използва веднага. За запазването му, сладът се суши. За целта най-напред се промива в 1% разтвор на сярна киселина за обеззаразяване и се разстила тънко в сухо и топло помещение с интензивен и постоянен приток на пресен въздух. След изсушаването, коренчетата се отделят с притриване между ръцете и с веене се отстраняват. Сладът се съхранява на сухо място в затворен съд.

Приготвяне на разреден разтвор на сярна киселина

Внимание! Работата с киселини е опасна! Спазвайте правилата за безопасност, а ако нямате опит, потърсете помощ!

За приготвяне на 0,5% разтвор на сярна киселина, на всеки литър вода се капват 8ml неизползвана акумулаторна киселина (о.т. 1,28 ). В никакъв случай не трябва да се използва употребявана киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2007, 13:15 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Въпросът е някой правил ли го е реално,какви резултати е постигнал и дали ше ги сподели?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Точно тази рецепта и технология,едва ли са подходящи за питеен спирт.По скоро за газохол,гориво за двигатели или други технически нужди.Правих подобни опити,но цената на зърнените храни скочи неимоверно много и едва ли е рентабилно за подобни цели.Да се използват зърнени храни в момента е оправдано, само за направата на бира или уиски.За получаването на неутрален спирт има по подходящи суровини.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2007, 01:03 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Сигорно има по-добъри суровини и начини,но като си казал "А" кажи и"Б"


Последна промяна venci на 24 Юни 2009, 20:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2007, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Разбирам желанието за информация,но материята е много обширна и не мога да опиша всичко в един форум.Има много начини и те зависят от това,какъв искаме да бъде крайния резултат.Кое налага използването на зърнени храни?Дали искаме да експериментираме с качествени напитки в домашни условия?За различните напитки трябва и различни дестилатори.Или целта е производство на етилов алкохол за обща употреба.За какви количества става въпрос?За всеки случай има различни отговори.Направата на качествена напитка е по-скоро умение и за него няма универсална рецепта.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2007, 21:41 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
StillMan написа:
Точно тази рецепта и технология,едва ли са подходящи за питеен спирт.По скоро за газохол,гориво за двигатели или други технически нужди.

Ще трябва да ти опонирам. Горната рецепта е за производство на водка и е част от дипломната работа на на някакъв си руски технолог. Работата му е обширна, включва и суровини като картофи, цвекло и т.н., но с това излизаме от темата. По подобна технология и в България масово си варят пшенична ракия, като използват за фермент готов малц за бира. Подарявали са ми няколко бутилки... но нещо не съм екзалтиран...

Включвам рецептата тук с познавателна цел. Лично аз не бих се заел с това, ако например мога да използвам кайсии...

Спирт за технически цели се прави от селскостопански отпадъци след обработка със сярна киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2007, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Наистина,че тази технология е писана от някакъв технолог за дипломна работа.А,ние знаем, как се пишат дипломни работи.Не можех да си обясня факти,като 800гр. мая на 30л.вода,при средна употреба от 0.5 до 1 гр. на литър.Освен това,употребата на сярна к-на.В "белите" страни,употребата и е забранена със закон за производство на питеен спирт,защото киселината озахарява директно нишестетето и се получава и етилов карбонат,вещество с доказани канцерогенни свойства.Относно пшеничената "ракия".Всички рецепти,които съм чел са със захар.Пшеницата я използват за хранителна среда на маята и за вкус.Използването на готов бирен малц,би предало доста съмнителен вкус,поради наличието на хмел.Изобщо,мисля,че във форума хората трябва да обменят опит и да споделят успехи и трудности..Не виждам смисъл да се цитират съмнителни източници,още повече руски.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2007, 14:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Е, пак се налага да опонирам :)
StillMan написа:
Наистина,че тази технология е писана от някакъв технолог за дипломна работа.А,ние знаем, как се пишат дипломни работи.

Нека не изпадаме в предразсъдъци...

StillMan написа:
Не можех да си обясня факти,като 800гр. мая на 30л.вода,при средна употреба от 0.5 до 1 гр. на литър.

Говориш за суха мая, а в случая човекът използва прясна.

StillMan написа:
Освен това,употребата на сярна к-на.В "белите" страни,употребата и е забранена със закон за производство на питеен спирт,защото киселината озахарява директно нишестетето и се получава и етилов карбонат,вещество с доказани канцерогенни свойства.

Прочети внимателно материала, за да видиш, че в рецептата никъде не се използва сярна киселина. Приложението й е само при дезинфекцията при малцуването и това е утвърдена технология.

Едно време в часовете по химия се закачах с химичката, та не ми остана време за "етиловия карбонат (?!)". Но ми се струва че всъщност си чел за "етилкабрамита" или така наречения уретан. Намира се в много хранителни продукти, включително и в хляба и е изключително вреден. Получава се от взаимодействието между етанола и отделяната от метаболизма на дрождите и другите микроорганизми урея. Съдържа се най-много в десертните вина и плодовите ракии. Придава едва доловим марципанов привкус. Тъй като медта е катализатор за разграждането му, добрите дестилатори имат поне 1,5m² повърхност от чиста мед или имат меден катализатор за неутрализирането му.

А сярната киселина няма нищо общо...

StillMan написа:
Използването на готов бирен малц,би предало доста съмнителен вкус,поради наличието на хмел.

:?::!: Тук направо ме учуди - в малца няма хмел, а само прокълнало зърно!

StillMan написа:
Изобщо,мисля,че във форума хората трябва да обменят опит и да споделят успехи и трудности..Не виждам смисъл да се цитират съмнителни източници,още повече руски.

Тук всеки е свободен да критикува, да предлага да споделя. Хубаво да сме толерантни и да се аргументираме, когато обосноваваме някакво различно мнение. Но е смешно, когато аргументацията ти в един и същи пост два пъти изхожда от някакви ксенофобски предразсъдъци.

Тук ще се цитират всякакви възможни източници, защото това е форум за равноправен обмен на знания и опит, без значение откъде са набавени. Тук няма да има конкурс кой е ПО- и кой НАЙ-. Нека просто бъдем обединени около хобито си приятели...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2007, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
THE PRESENCE OF SULFURIC ACID DIRECTLY RESULTS IN THE FORMATION OF ETHYL CARBONATE IN THE FINAL SPIRIT!!!- THIS CHEMICAL IS A KNOWN CARCINOGEN AND IT'S PRESENCE IS RESTRICTED BY ALL GOVERNMENTS IN SPIRITS CONSUMED BY HUMANS!!

Whisky
Technology, Production and Marketing
Elsevier, 2003


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2007, 16:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Щях да река нещо за ВИКАНЕТО, но видях, че на мястото, откъдето си копирал цитата също е писано с главни букви и сигурно не ти се е преписвало. Не разбрах обаче защо си посочил друг източник...

Човек се учи докато е жив, това още повече важи за мен в областта на химията, където наистина хич не ми е силата. Но начинът, по който със сярна киселина ще получиш естер на въглеродната киселина ми убягва. На много места в нета съм виждал как на мястото на етилкарбамит пишат етилкарбонат и в конкретния случай това за мен е, къде заради близкото звучене, къде заради преписването, широко разпространена печатна грешка. Ще се съглася с теб ако посочиш друг източник, който да третира темата за сярната киселина и етилкарбоната в пращината (в логическа връзка, разбира се, а не преписана печатна грешка :) )

Ако приемем, че в цитата има печатна грешка, в думите може би има известен резон, защото и хидролизата с ензими води до увеличаване на уретана при ферментацията.

:lol: Ей, няма ли в този форум ракиджии, дето да са били по-прилежни по химия :lol:

Хидролиза с помощта на сярна киселина доскоро се е практикувала масово в хранителната промишленост, но сега е изместена от значително по-удобни ензимни методи. И в горната рецепта методът е ензимен без участие на сярна киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2007, 14:34 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Стиллман темата е видяна 792 пъти във форума няма друга такава. Ако знаеш как се прави зърнен спирт кажи. Ако знаеш по-добри суровини кажи. Защото имам усещане чи ти нищо не знаеш? Опонираш на Админ,но безмислено нищо не казваш само критикуваш.Нямало рецепта,било умение да направиш ракия, самата повторяемост вече е рецепта. РЕЦЕПТАТА е нещо проверено, повтаряно многократно, утвърдено във времето,с една дума технология. Противно на общото мнение че българина може да прави ракия, аз мисля че НЕ. НЕ МОЖЕ .точно защото не спазва никакви правила не признава авторитети той е най-велик да да ама не,поне да изпълняваше рецепти.Когато преди 6 години отворих моята селска ракиджийница /в селото нямаше казан/ хората правеха една ракия отврат в продължение на 3-4 години не се уморих да им повтарям какво и как да правят сега в 4 от 5 къщи ще те почерпят с добра ракия мисля че във това смисъла на форума и на всичките ни напъни.АЗ също не знам много неща,но се стремя да се уча от форума, от книги и тн. Свалям шапка на Админ за всичко което прави независимо колко знае и какво може.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008, 20:57 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
пробвах малко по различен процес с готови ензими и царевица става но проблема е дестилацията

Изпратено след 2 минути 22 секунди:
SiteAdmin е номер 1


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2008, 19:17 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
gila77 написа:
пробвах малко по различен процес с готови ензими и царевица става но проблема е дестилацията

В какъв смисъл? Какви проблеми си срещнал?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 [ 145 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима