Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2011, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 31
по рано публикувах по каква рецепта варя ракия.кажете според вас,като се има в предвид,че се използва много захар -що за ракия е това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2011, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Зависи , какво значение влагаш в думата ракия. Ако става въпрос за масовото название в България на алкохол , получен от ферментация на плодове, явно това не е ракия.

Това е рецепта за домашно уиски, но не направено точно по този начин.Тя е служила на много хора, да се научат да “режат” дестилацията на отделни фракций, да ги комбинират и да получават желания вкус.

Тази рецепта се изпълнява с всякакви видове зърнени храни или комбинация от тях.Зърната трябва да бъдат обезателно разчупени, за да може разтвора да има достъп до сърцевината на зърното.Единствено изключение прави просото, заради тънката си ципа.Истинският вкус започва да се проявява след третото или четвъртото зареждане. Тогава зърната започват , макар и бавно, да се преобразуват в разтворими захари.Без смяна на част от зърната, рецептата може да се изпълни до 7-8 пъти. Ако се изгребва част от зърното и се замени със същото количество прясно разчупено зърно, може да се стигне до над 20 ферментаций. Прибавя се само захар, вода и част от остатъка в казана от предишната преварка.

Следва другата важна част– дестилацията. Тя трябва да бъде неколкократна, ако се използува обикновен казан, двукратна при фракционна колона или еднократна със рефлуксен дестилатор. При всяка нова дестилация, се слага половин – един литър от опашките на предишната дестилация.Това дава плътност на питието и премахва острия дъх на спирт.

И накрая, съзряването и овкусяването. 90% от вкусът на уискито идва от дъба. По магазините вече може да се намери добър печен дъбов чипс. 15 гр. на 5 л. е добро начало. Ако на някой му се стори слабо, може да сложи допълнително. Няколко сухи прегорели кайсии, стрък “Бабина душица”, няколко капки кленов сироп или няколко сушени стафиди, могат да придадат неповторим вкус и аромат на напитката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 11:43 
Offline

Регистриран на: 30 Авг 2011, 11:32
Мнения: 1
Здравейте,
Попаднах на форума, докато търсех рецепта за житна ракия.
Някой може ли да ми каже точните пропорции, от които може да се получи минимално количество житната ракия. Ракията ми е необходима за билкова рецепта.
Предварително благодаря за отговорите!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 13:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Krassko написа:
Здравейте,
Попаднах на форума, докато търсех рецепта за житна ракия.
Някой може ли да ми каже точните пропорции, от които може да се получи минимално количество житната ракия. Ракията ми е необходима за билкова рецепта.
Предварително благодаря за отговорите!



В друг популярен форум проклятието на един от модераторите беше: "Който не ползва търсачката, да му омекне чурката!"

viewtopic.php?f=7&t=178

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 31
''При всяка нова дестилация, се слага половин – един литър от опашките на предишната дестилация.Това дава плътност на питието и премахва острия дъх на спирт''моля те поясни по точно какво имаш в предвид StillMan.какво значи опашка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
xemys написа:
'''моля те поясни по точно какво имаш в предвид StillMan.какво значи опашка?

Патоки

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 31
между другото-от къде мога да намеря кленов сироп


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2011, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 9
.Използването на готов бирен малц,би предало доста съмнителен вкус,поради наличието на хмел.Изобщо,мисля,че във форума хората трябва да обменят опит и да споделят успехи и трудности..Не виждам смисъл да се цитират съмнителни източници,още повече руски.[/quote]
Колега, тези твърдения са безупречно неверни,защото биреният малц не съдържа хмел. Хмелът се прибавя, непосредствено преди ферментацията, а по повод руските източници бих казал също абсолютно неправилна интерпретация, те са невероятни, когато става дума за алкохол,оръжие,космос, така че от тях бихме могли много да научим. :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Сеп 2012, 11:04
Мнения: 21
Здравейте, доста четох (даже може да се каже че изпрочетох форума) и сега за първи път пиша.
Поздравления за форума - информацията е на ниво! Забележка имам само към правописа и по специално за сенаторите- казанджий, мараклий и т. н.
За хора на възраст не да пият, а да варят ракия е малко несериозно. В българският език няма дума в множествено число да завършва на "Й".
Та директно на въпроса - амилаза ми е нужна за озахаряване на около 500кг жито. Откъде да си я набавя и какво количество да търся? От Варна съм и ако има дистрибутор в града - още по -добре.
Питам по- запознатите, за да не се налага да откривам топлата вода и да се чудя това което предлага някоя фирма в интернет, дали става за моите цели.
Другият ми въпрос е: Ако се добави амилаза към зърното но не се подгрее дали след няколко дена няма до го озахари пак?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Писал съм ти ЛС.
Иначе за правописа напълно те подкрепям. Много го мразя това заместване на двойно "и" с "ий" или направо с "й". Не мога да разбера от къде се пръкна тая пуста мода. И нищо чудно някой ден някой новоизлюпен българист да го въведе като правило в езика.

За ензимите - трябват два - алфа амилаза (втечняващ ензим) и глюко-амилаза (озахаряващ ензим). Класическата технология включва разваряване на зърното като по време на загряването се добавя термостабилна алфа амилаза която действа и не се денатурира и по време на високата температурна обработка.
Следва охлаждане то температурата за действие на озахаряващия ензим, добавя се той , температурата се задържа на тези градуси и след добра йодна проба - следва охлаждане до температура за посяване с дрожди.
Ферментацията е бурна и приключва до 3-4 дни. Дестилацията трябва да се направи без отлагане защото лесно вкисва.

Аз имам и един специален ензим който действа по време на ферментацията и прави едновременно озахаряване и ферментиране. За съжаление нямам количество като за 500 кг. зърно, но може би за около 300.
Ето инфо за него :
http://www.agfdt.de/loads/bi08/koopsabb.pdf
http://bioenergy.illinois.edu/news/biorefinery/pp_foerster.pdf

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима