Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2008, 12:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
alambik написа:
...
За "Аз"- Maxazyme DSX- по името личи, че е мултиензимен комплекс! Пробвай го! Дано имат малка разфасовка!


Отказах се от ензимите още преди няколко месеца. В България е трудна рбота. Карам си както едно време :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ЗДРАВЕИТЕ
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2008, 21:45 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2008, 22:34
Мнения: 13
МОЯТА РЕЦЕПТА Е : 1 ЧУВАЛ ТИПОВО БРАШНО 50 КГ +150ЛТ ВОДА+20ГР АЛФААМИЛАЗА
НАГРЯВАМЕ ДО 65С
ИЗСТИВА ДО 55С ЗА ОКОЛО ЧАС+50ГР АМИЛОГЛИКОЗИДАЗА
ИЗСТИВА ДО 38С +1 ПАКЕТ 0,5КГ ПАКМАЯ
ФЕРМЕНТИРА 24 ЧАСА
ИЗВАРЯВАМ И ПРЕВАРЯВАМ,РАЗРЕЖДАМ ДО 52ГР
6 МЕСЕЦА В ДЬБОВО БУРЕ И МНОГО ПОЗДРАВИ НА ДЖАК[size=18][/size]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2008, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2008, 09:55
Мнения: 4
zdraveite interesuvame kakvo e tova hidroliza kak se razgrajda zarnoto na dekstrin i glukoza vmesto da se polzva malc


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЗДРАВЕИТЕ
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2008, 21:55 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
fermentator написа:
МОЯТА РЕЦЕПТА Е : 1 ЧУВАЛ ТИПОВО БРАШНО 50 КГ +150ЛТ ВОДА+20ГР АЛФААМИЛАЗА
НАГРЯВАМЕ ДО 65С
ИЗСТИВА ДО 55С ЗА ОКОЛО ЧАС+50ГР АМИЛОГЛИКОЗИДАЗА
ИЗСТИВА ДО 38С +1 ПАКЕТ 0,5КГ ПАКМАЯ
ФЕРМЕНТИРА 24 ЧАСА
ИЗВАРЯВАМ И ПРЕВАРЯВАМ,РАЗРЕЖДАМ ДО 52ГР
6 МЕСЕЦА В ДЬБОВО БУРЕ И МНОГО ПОЗДРАВИ НА ДЖАК

Ако ставаше така лесно, както си го прочел в книгите, бате ти Джак отдавна да се е отказал от класиката в жанра! Чети по-предните изказвания и не се изказвай неподготвен! "Аз" има опит и няма да си играе по класиката за малотонажни производства!!! :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2008, 22:55 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2008, 22:44
Мнения: 1
Много се извинявам,обаче съм нов и не съм на ясно.Ако сярната киселина не е подходяща не може ли да се ползва солна или фосфорна? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2008, 09:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
geleto написа:
Много се извинявам,обаче съм нов и не съм на ясно.Ако сярната киселина не е подходяща не може ли да се ползва солна или фосфорна? :?:


Честно казано не знам. Предпочитам да ползвам "органична" киселина - примерно лимонена. В моя материал никога няма да налея азотна, сярна, фосфорна и т.н.
Една от причините в Америка да връщат част от изварения материал в пращината е точно тази.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2008, 12:16 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
От къде могат да се купят със сигорност двата ензима?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008, 20:54 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Извинявам се на колегите, че ги подведох с Ботевград, наскоро разбрах, че не работи завода за ензими! Вижте тук: www.biovet.com, или задайте на търсачката Биовет-Пещера, но на каква цена и как незная!!! Има телефони и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2008, 16:01 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2008, 22:34
Мнения: 13
Обади се на 0894242723 вечер, ще изпратя безплатно ензими на всеки който поиска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2008, 21:08 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
За киселините -за предпочитане е да се ползва фосфорна киселина, сярна също, но азотна и солна-не!!! За връщането на винаса(шлемпа) за корекция на рН става до определен момент, зависи от инфекциите на ферментацията, киселините, които отделят и косвен показател е летлива киселинност, която трябва да е под 1-1.5 г/Л. В противен случай рискувате да Ви спре ферментацията или изобщо да не тръгне заради киселините, които са инхибитори!!! 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
а какъв е вкуса на дестилата,прилича ли на нещо познато-уиски ,бърбън?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2009, 11:32 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ами, намери си от магазина житна или зърнена спиртна напитка на Винпром Асеновград, като премахнеш аромата на дъба и останалите съставки, които са слагали ще усетиш, какво трябва да се получи! Ако оставиш бира да изветрее и я нагрееш малко ще усетиш специфичният аромат на малца, на зърно, нещо като усещане за сладко, за мед по-скоро! И пак зависи от чистата ферментация!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2009, 23:21 
Offline

Регистриран на: 15 Яну 2009, 20:53
Мнения: 6
Здравейте,колеги(ако мога да се нарека така,въпреки,че съм мноооого назад със матерйала-и в прекйят и в преноснйят смисъл) :lol: Радвам се,че Ви има!Много нещо сте изписали,по доста теми,много нещо и аз изчетох(1/10 от това,което сте изписали да науча-пак ще ми е много)!Това лято,взех да се навъртам край баща ми(като никои път),като приготвя матерйял от круши(зреят рано),и сливи.К'во ми стана,не знам,взех че се запалих :D .Хареса ми тая работа,но като не мога да трая до лятото......Направих си казан от стари перални,на ток,около 100л.От тук прочетох за рецепта от зърно,и тъй като имам свободно помещенйе(макар и малко),че и топличко(25гр.) на всичкото отгоре,реших-ще варя ракйя :D Сложих,ечемик 20кг(не съм го киснал,само го промих),захар25кг(разтворих я в гореща вода),мая 450гр,лимонтозу 25пакетчета,и вода(затоплена-27-28гр,по-бързо да тръгне ферментацйята) около90л.(бидона ми е 150л).Мерих захарност-22-23,имам воден клапан,дезинфекциран бидон,бъркне по 3пъти на ден-въобще като по книга!Почти веднага почна да бълбука,след 15-20мин.доста яко.На 7-йя ден,захаромера показваше-0, имаше съвсем леко сладка жилка.Тъй като нямаше да имам скоро свободно време,реших да варя.Баща ми(табйетлия човек-но скептично настроен към моето начинанйе)много хареса бистротата,каза че толкова бистра ракйя не помни да е вадил.Също и аромата-нищо загатващо за ечемик,напротив с много лек,загатващ аромат на нещо от рода на анасон ли,що ли?А не съм слагал,абсолютно нищо друго!Излезе около 14,5-15л,ракйя,48градуса,общо(без втора преварка).И възникна въпроса,не е ли малко добивът?Кое ли съм объркал?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 03:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хора не сярна киселина.. сега че не разбирам не разбирам ма с тая киселина ше пробиете дубка в мазата. предполагам че става дума за серниста,ако греша моля да бъда поправен и извинен :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 12:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Добре дошъл ivak76, и се надяваме новото хоби да ти носи само радост :)
При твоята рецепта не е нужно да киснеш зърното.
Захарта ми се вижда малко в повече - около 20кг/100л вода е по-добре. При "твоята" концентрация е възможно в един момент дрождите да спрат да работят - сам казваш, че е имало сладка жилка, и съответно "загубите". Можеш да споделиш и колко литра патоки си изкарал, както и тяхната концентрация.
Инък за другото нямам какво да кажа :)

Поздрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима