Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ivak76 25 кг. захар трябваше да изкараш около 25л. ракия може би си държал материала малко. Трябва ло е да ферментира поне още 7 дни. И слагаи повечко вода 4-4,5 л. на кг. захар. Като пробваш ракията не удря ли на мая, защото един познат слага и то и горе долу толкова и вкуса на ракията напомня на мая. viewtopic.php?t=178 в тази тема съм писъл за една рецепта не съм я пробвал но маята е доста по малко и материала се прави на два пъти като през първият етап се развиват дрождите а през вторият ферментира останалото количество захар. Казаха ми рецептат така но мисе струва че е добре да се добави и лимонтозу 1 пакетче на кг. захар както си направил ти. Първак отделя ли и на колко градуса отдели парцуцата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2009, 22:37 
Offline

Регистриран на: 15 Яну 2009, 20:53
Мнения: 6
Здравейте!Ами,ракйята тръгна 64-65градуса.Около 300 грама,от първака,отделих(най-вероятно за преваряване по-нататък).От 36 градуса надолу,отделих към патока(пишете ми дали е правилно).Напълних туба 10 литра( 55 градуса),и около 5 литра 42-43градуса,смесих ги и получих 48градуса.Паток взех около 3 литра-чаках да падне до 25 градуса(чувал съм,че може и по-надолу,но не знам дали има смисъл)Колкото до ракйята,(комшйята ме изхваща на местопрестъпленйето :D )той също не можа да даде определенйе за аромата,но много му хареса на вкус.Вчера,пак заложих(със старйят ечемик-още не е покълнал,предполагам тогава ще даде повече) и сложих 20 кг. захар(със същото количество вода-затоплена 27гр),но захаромера остана на 16 градуса,така го и оставих,може по-бързо да преври.Днес ми направи впечатленйе,че макар и вчера да заложих,като се наведох леко да помириша,яко удря на ферментирало,сякаш е на 10 дена! И така,ако до неделя падне на '0',пак ще пробвам :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
На 100 л. материал като вариш първите 100 мл. ги хвърли отдели 500 мл. за втора преварка когато падне ракията под 50 алкохолни градуса отдели да тече в друг съд, през 1/2л. или 1л. като изтече слагаи в една чашка около пръст ракия долеи 1/2 вода /колкото е била ракията/ пробваш като дегостаторите джабуркаш и плюеш, ако усетиш неприатен аромат спираи /отделяи за пърцуца/. Ако аромата е добър до 40 алкохолни градуса добре но не оставяи под 40 градуса да отделяш за пиене. Пърцуцата я оставям да теч до 20 ал. гр. На пърцуцата и първака преди да ги преваряш сложи сода /количестуото се определя според качеството на ракията слагаш толкова докато спре да шупти и удря леко на сода/ руснаците слагат и разтвор на калиев перманганат /с розов цвят/ за окисляване на вредните емисии, може да сложиш пепел за премахване на лош аромат но трябва да се внимава защото миризмата на пепел може да премине в ракията след преварката.
И докато сладни недеи да вариш, вкусъ трябва да е леко горчив също така вдигни количеството на водата, захарноста трябва да е 19-20 /зада може да преври всичката захар/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009, 19:00 
Offline

Регистриран на: 15 Яну 2009, 20:53
Мнения: 6
Мерси за отговорите :) .Но,нещата малко се разминават,като че ли.Забелязах,че когато,следя захарността да,е 23гр,водата на практика трябва да е около80-85л,на 24-25кг захар.А,от друга страна,като спазвам по 4л. вода,на кило захар,или иначе казано,поне 100л. вода,захарността пада на 16-17гр(друг е вапросът,че ми се пълни догоре бидона-поне да пробвам и този вариянт),дали захарта ми е калпава или нещо захаромера?Мисълта ми,е кой от тези два показатела(захарност или по 4л. вода,на кило захар),се оказва най-достоверен за максимален добив,на благинката?Кога,би трябвало да покълне ечемикът,дали тогава ще се увеличи драстично добивът,може ли като покълне,да слагам по-малко захар?Четох,че максимално ечемикът се използва 4 пъти,но не разбрах-4 пъти след като покълне ли,или въобще 4 пъти?Извинявайте за баналните вапроси,но колкото повече мненйя чета-2 пъти повече вапроси ми изникват !:D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009, 20:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Няма никаква гаранция, че захаромерът ти е верен, освен това същият е тариран при определена температура.

Ечемикът никога няма да покълне. Технологиите са съвсем различни.
При едната се преобразува нишесте в захар и после в алкохол. При другата (твоята) захарта, която си внесъл се преобразува в алкохол.
Относно колко се ползва зърното (повтаряме, че то не покълва) има работещи рецепти, при които се ползва по 8-10 пъти :) Ако ползваш английски език мога да ти пратя линк, рецептата от който съм пробвал и действително работи.
Прегледай темите за ракия от зърно, и не се притеснявай да задаваш въпроси.

Поздрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2009, 21:20 
Offline

Регистриран на: 15 Яну 2009, 20:53
Мнения: 6
Благодаря,за бързият отговор :)Като сезамисля,как да покълне зърно,в тази спиртосана среда :oops: !Но,к'во да пра'йш,като си ограничен откъм време-първо пиша,после мисля :D .Не стига,че преди 4месеца,за първи път взех да щъкам из нета(покрай щерка ми-знам само основни неща),а и с инглиша се справям перфектно(колкото с правенето на ракйя) :lol: .Така,че горещо ти благодаря,за линка,но може би по-нататък! :) Само ако може,драсни някой ред,да кажеш дали по моят начин,мога да ползвам зърното толкова пъти.Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2009, 14:14 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Чудна ми е защо се правят най-различни фокуси да се направи нещо което не е ракия, не е виски , не е водка не е ...и т. н. Добавя се захар, и то в големи количества за да изкараш повече. Сметката е такава ,че да изкараш 1 л. нещо с 45 градуса ти е необходимо около 2лв и 50 ст за захар. Ми купи си за тия пари 5 кг грозде от винените сортове и си изкарай пак 1 литър, ама ракия. И я дръпни с кеф.
Поне тази година сортовите грозде бяха от 40 до 60 ст килограма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2009, 15:09 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
petiomalchev писа:Руснаците дават следните резултати
http://drink.dax.ru/samogon/sam_03.shtml

От сайта съм превел таблицата


Вид на материала 1кг. - спирта л. / водка* л.


Нишесте - 0,72 / 1,52
ориз - 0,59 / 1,25
Захар - 0,51 / 1,10
Пшеница - 0,43 / 0,92
Овес - 0,36 / 0,90
Ръж - 0,41 / 0,88
Просо - 0,41 / 0,88
Грах - 0,40 / 0,86
Ечемик - 0,34 / 0,72
Картофи - 0,11 - 0,18 / 0,35
Грозде - 0,9 - 0,14 / 0,25
Захарно цвекло 0,08 - 0,12 / 0,21
Круши - 0,07 / 0,165
Ябълки - 0,06 / 0,14
Вишни - 0,05 / 0,121
* - под водка се разбира 40% спиртен разтвор
разбра ли защо а как ще го кръстиш е твоя воля


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2009, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бай Драгане за качеството си прав ама за сухото не.
Тази година сварих ракия от джибри, бащами купи 150кг. грозде за вино, след като наляхме виното останаха осем кофи с сухи джибри. Купих 30 кг. захар дадох 45 лв. платих казана 20 лв. значи общо 65 лв. изкарах 30 л. 50 гр. ракия /без първак 1 л. и 10 л. парцуца/. Ракията ми излезе 2,17лв. да сложим и джибрата 2,50 лв. /до тук си прав/ Ако имаш собствен казан и не плащаш за казан литъра ракъя ти излиза 1.50 лв.
За да направиш 30 л. ракия /без първак и пърцуца/ ти трябват 200 кг. грозде в Варненско по евтино от 60 ст. нямаше, значи 4 лв. на килограм без казана.
:idea: Те форумите са за това да се научим да правим от нищо нещо. :idea:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2009, 21:36 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
petiomalchev написа:
Бай Драгане за качеството си прав ама за сухото не.
Тази година сварих ракия от джибри, бащами купи 150кг. грозде за вино, след като наляхме виното останаха осем кофи с сухи джибри. Купих 30 кг. захар дадох 45 лв. платих казана 20 лв. значи общо 65 лв. изкарах 30 л. 50 гр. ракия /без първак 1 л. и 10 л. парцуца/. Ракията ми излезе 2,17лв. да сложим и джибрата 2,50 лв. /до тук си прав/ Ако имаш собствен казан и не плащаш за казан литъра ракъя ти излиза 1.50 лв.
За да направиш 30 л. ракия /без първак и пърцуца/ ти трябват 200 кг. грозде в Варненско по евтино от 60 ст. нямаше, значи 4 лв. на килограм без казана.
:idea: Те форумите са за това да се научим да правим от нищо нещо. :idea:
:idea:много ме интересува как мода да си направия водка и то качествена.благодаря знам че сте пълни с идеи бързо че ми се пие вече

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2009, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
vaskogt написа:
:idea:много ме интересува как мода да си направия водка и то качествена.благодаря знам че сте пълни с идеи бързо че ми се пие вече[/quote]

Ами на мен много като ми се допие водка правя така:
1. Убувам обувките слагам палтото
2. Взимам 10-12 лв.
3. Отивам до най блиският магазин
4. И си купувам

Другите рецепти няма да станат толкова бързо :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 00:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
petiomalchev написа:
vaskogt написа:
:idea:много ме интересува как мода да си направия водка и то качествена.благодаря знам че сте пълни с идеи бързо че ми се пие вече


Ами на мен много като ми се допие водка правя така:
1. Убувам обувките слагам палтото
2. Взимам 10-12 лв.
3. Отивам до най блиският магазин
4. И си купувам

5.Отварям бутилката. :oops: 6.Сипвам си до горе. :P 7.Пия на 'ЕX'! :shock:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 14:03 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
baiatia написа:
petiomalchev написа:
vaskogt написа:
:idea:много ме интересува как мода да си направия водка и то качествена.благодаря знам че сте пълни с идеи бързо че ми се пие вече


Ами на мен много като ми се допие водка правя така:
1. Убувам обувките слагам палтото
2. Взимам 10-12 лв.
3. Отивам до най блиският магазин
4. И си купувам

5.Отварям бутилката. :oops: 6.Сипвам си до горе. :P 7.Пия на 'ЕX'! :shock:
знаех си че сте пълни с идеий не знам самоче как да стане нешто не им вярвам много на тези производители та за това ви попитах как сам да си направя водка,да ама не вие решихте да ме пратите за зелен хаивер добре де ште си взема една бутилка да седна и да помислия малко на бистар ум пак ако се сетиа начин за направа на водка кои знае може после..........................като ви се допие водка да 1.Да убуете обувките да сложите палтата
2.Да вземете 10-12лв.
3.Да отидете до най близкият магазин
4..........................................................?
5.И да доидете да се почерпим.?какво се предолага да сте направили в номер 4.

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами vaskogt тази тема я започнах аз на 19.09.07 изписани са 5 страници с мнения и съвети 72 отговора а във форума има и други подобни теми за уискито и бирата в които може да се разбере как може да се направи малц и от него да се направи водка или др. Но се чуствам още не уверен да почна защото трябва да имаш определени условия и посуда зада получиш нещо. Мисля след седмица две да се опитам да покълна ечемик и царежица и ще пиша подробно във форума.
:lol: Че за това ти писъх за най-бързата рецепта :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2009, 11:52 
Offline

Регистриран на: 09 Апр 2008, 20:59
Мнения: 23
Местожителство: blagoevgrd
petiomalchev написа:
Ами vaskogt тази тема я започнах аз на 19.09.07 изписани са 5 страници с мнения и съвети 72 отговора а във форума има и други подобни теми за уискито и бирата в които може да се разбере как може да се направи малц и от него да се направи водка или др. Но се чуствам още не уверен да почна защото трябва да имаш определени условия и посуда зада получиш нещо. Мисля след седмица две да се опитам да покълна ечемик и царежица и ще пиша подробно във форума.
:lol: Че за това ти писъх за най-бързата рецепта :lol:
здрасти колега ами на времето в дивия запад са пивали по едно за кураж(за да станат по уверени)та така пробваи и ти може да постигнеш големи успехи, а и като гледам от доста време се мотаиа из този форум и по мои наблудения имаш доста знаниа липсва ти само кураж.по твоии думи не по мое наблудение.

_________________
rakiyata


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, boci и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима