Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 01:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2009, 12:05 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
С горното ме мнение не исках да зесегна , още повече да натрапвам предпочитинията си. Но човек /като нас разбира се/ изпива сам не повече от 35-40 л. ракийка. Годишно . И да вложиш 25-30 лв. в повече ,но да пиеш ракия от грозде ,си заслужава. А направи друга за раздаване и големи компании.
Между другото през 2008г в нашия край мерлото и кабернето вървеше по 50 ст. , а памидът 40-45 ст.Последният бе с 22% захарност?. Ето затова си заслужаваше да си направи човек ракия от грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2010, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2010, 15:56
Мнения: 19
Това ме заинтригува страхотно..нямам търпение да пробвам какво ще стане напролет! Ако изкарам водка, ще черпя наред :) Сега пожелавам на всички весело посрещане на 2011!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2011, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2010, 15:56
Мнения: 19
Разбрах, че след като пшеницата покълне се изсушава и следва смилане. С какво е удачно да се извърши? колко ситно трябва да е смляна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2011, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ами колкото хора толкова и мнения по въпросът :) . Удачно е на ярмомелка с голямо "сито". Целта е зърното да е на едро смляно, а не на брашно.
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 14:46 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Едрината трябва да е до 1 мм., т.е. ситото да е 1 - 1.2 мм. Не бива да е едро, защото ензимите и нишестето от сърцевината на зърното няма да се екстрахират и втечнят, а брашното лесно се хидролизира и при греенето води до загуба на захари!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2011, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2011, 19:33
Мнения: 24
venci написа:
petiomalchev писа:Руснаците дават следните резултати
http://drink.dax.ru/samogon/sam_03.shtml

От сайта съм превел таблицата


Вид на материала 1кг. - спирта л. / водка* л.


Нишесте - 0,72 / 1,52
ориз - 0,59 / 1,25
Захар - 0,51 / 1,10
Пшеница - 0,43 / 0,92
Овес - 0,36 / 0,90
Ръж - 0,41 / 0,88
Просо - 0,41 / 0,88
Грах - 0,40 / 0,86
Ечемик - 0,34 / 0,72
Картофи - 0,11 - 0,18 / 0,35
Грозде - 0,9 - 0,14 / 0,25
Захарно цвекло 0,08 - 0,12 / 0,21
Круши - 0,07 / 0,165
Ябълки - 0,06 / 0,14
Вишни - 0,05 / 0,121
* - под водка се разбира 40% спиртен разтвор
разбра ли защо а как ще го кръстиш е твоя воля

Невиждам боб- фасул- в рецептите.От него става хубава газирана водка :2thumbs: :megagrin:

_________________
Еди толку колку шо може да излази от тебе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2011, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Аз се включвам с леко закъснение. На Бидона най-напред да кажа, че не мисля, че от боб- фасул може да стане алкохол. Според мен в него няма нито захари нито нишестета. Той има повече протеини и мазнини.

Относно едрината на зърното това което до тук съм чел (никога не съм правил наистина), е че зърното по-скоро трябва да е натрошено, например между валци или зъбчати.

Пускам един пример от тюбата на един пич - чичо Джо Палвино. Обяснява за правене на бира (което знаем си е същото без да броим дистилацията за спртните напитки) в две серий от по 10 мин. всичко нагледно. Има и нагледно трошене на зърното и как се работи с маш тюн. Гледайте го, няма да съжалявате.

http://www.youtube.com/watch?v=Zk6d1dy9jOc


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 22:42 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ето и малко "менторски" тон - "Бирата си е бира, направата на спирт е друго, на уиски е трето! Общото на трите е малца, който на последък се измества от ензими! Но, те са различни "дявол ги взел". Така, че :buch: :buch: :buch: , :klugscheisser: Това е моят съвет!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2011, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Май 2011, 13:00
Мнения: 6
Колеги, Изчетох доста коментари дотук във форума и ще си позволя да направя няколко коментара.
Първо относно технологиите, които започват със кълнене на ечемика (зърнените култури). Мисля, че самият процес е достатъчно труден и изисква прекалено много условия за правилното му изпълнение. Лошото при този метод е, че при неблагоприятни условия на протичане на кълненето, се създавт условия за мухлясване на зърното, което неминуемо ще премине в крайният продукт като аромат.
Второ относно технологиите, при които безразборно и безразсъдно се добавя захар към зърнена каша, получаване на някаква ферментирала каша и дестилацията й. Най-малкото е изключително безсмислено на захар да се слага захар. Имайки предвид, че зърното е изградено от нишесте, което се разлага до ферментиращи монозахариди възниква въпросът защо на захар да се слага захар. Получава се така, че всъщност зърнената маса просто присъства във материала и тя не претърпява почти никакви изменения ( излишна е ). Със същият успех ще се увенчаете ако просто към захарен сироп добавите няколко компота.

Успех на всички


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2011, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
mon3y написа:
Първо относно технологиите, които започват със кълнене на ечемика (зърнените култури). Мисля, че самият процес е достатъчно труден и изисква прекалено много условия за правилното му изпълнение. Лошото при този метод е, че при неблагоприятни условия на протичане на кълненето, се създавт условия за мухлясване на зърното, което неминуемо ще премине в крайният продукт като аромат.

Така е но като пълен диелетант миналата година направих 25кг. малц на пет пъти по 5кг. февруари месец кълнене при 10-13 градуса и сушене при 25-30 градуса, ами не мухляса даже тази година го пробвах и пак работят образувалите се ензими.
mon3y написа:
Второ относно технологиите, при които безразборно и безразсъдно се добавя захар към зърнена каша, получаване на някаква ферментирала каша и дестилацията й. Най-малкото е изключително безсмислено на захар да се слага захар. Имайки предвид, че зърното е изградено от нишесте, което се разлага до ферментиращи монозахариди възниква въпросът защо на захар да се слага захар. Получава се така, че всъщност зърнената маса просто присъства във материала и тя не претърпява почти никакви изменения ( излишна е ). Със същият успех ще се увенчаете ако просто към захарен сироп добавите няколко компота.

Ами пробвал ли си да правиш ферментация само със захар, вода и мая дали ще се получи нещо, аз съм пробвал вода захар и турбо дрожди но те имат и торове /храна за дрождите, ами в ципата на ечемика и внего се съдържат хранителни вещества които спомагат ферментацията и те се разтварят във водата така ли е. Иначе нишастето си остава не променено и спиртът се получава само от захарта. Е накиснатият ечемик или друго зърно предава и някъкъв аромат на дестилата.
mon3y написа:
Точно с тази цел съм разработил технология за производство на спирт от зърно, напълно пригодна и лесна за изпълнение в домашни условия. Технологията е с използване на комплекс от ензими, както някои колеги по-горе писаха. Без кълнене, без добавяне на излишната и скъпа захар, а ефектът: от 100 л. зърнена каша с точно определена концентрация - 17 л. зърнен спирт на 45 градуса и то забележете за 4-5 дни.

Ами тази технология дето казваш че си я разработил колко пари излиза за 100л. зърнена каша.
Съгласен съм работата с ензими е по лесна и ако има квалитетни дрожди резултата е по добър.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2011, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Май 2011, 13:00
Мнения: 6
Петър Малчев, не отричам класическите технологии и не казвам, че не вършат работа. Напротив класиката винаги си остава класика, но в домашни условия не всеки има възможност да подсигури нужните условия и грижи за зърното, за да се получи качествен материал. Да не говорим за необходимото време за накисване, кълнене, отделяне на кълновете и чак след това загряване на определени интервали за озахаряване на така подготвения майш.
Относно аромата знам от опит, че прибавеният ечемик (зърно) към водно-захарна смес за ферментация и последваща дестилация придава на ферментиралата каша, а в последствие и на дестилата неприятен и нетипичен аромат. При мен са пристигали всякакви опити за подобно производство и резултатът винаги е бил един и същ.
Относно предлаганите от мен ензими: Много хора търсят подобни ензими за да постигнат ефект. Аз съм имал възможност да изпробвам възможностите на различни ензими и ензимни комплекси и не всички работят според очакванията, докато накрая съм открил сравнително добри ензими, които дават задоволителен рандеман (като се има предвид, че не се слага захар си е доста доволно)
Надявам се няма обидени, защото целта в крайна сметка е да си бъдем полезни

С най-добри Пожелания


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2011, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Работата с ензими е много по лесна елиминират се процесите кълнене, сушене и отделяне на сухите кълнове. Е и ако качеството на дестилата е добро цена няма да има метода.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Май 2011, 13:07
Мнения: 3
petiomalchev написа:
. Е и ако качеството на дестилата е добро цена няма да има метода.

Ами като гледам(търся) на истина няма цена. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Цена има, вече си поръчах комплект ензими, спиртни дрожди и лимонена киселина. Количеството е за 25кг. зърно 100л. вода. Комплекта струва 8лв. без доставката. Поръчах го по епоща която е посочена.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
petiomalchev написа:
Цена има, вече си поръчах комплект ензими, спиртни дрожди и лимонена киселина. Количеството е за 25кг. зърно 100л. вода. Комплекта струва 8лв. без доставката. Поръчах го по епоща която е посочена.


8 без доставката, кат дадеш пари и за зърно и за какво говорим. По-добре дай пари за плод и захар, полученото количество ракия не знам дали ще е по евтино, но със сигурност няма да е по-скъпо от това да си играете с ечемик.
А може и да е по-скъпо, то с тая захар ...
И все пак ми се вижда по-правилно да си я направиш от плод, отколкото от ечемик.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима