Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По мои сметки 15лв. за ензими и дрожди 15лв. за зърно при зърното има и едно подгряване за озахаряване освен варенето и тук ше сложим някой лев и тъи без трудъ защото го правя за удоволствие бе сложи ги 50лв. ако излезе 17л. на 45об.%ал. добре е. Ако правош същото количество зърно захар и вода ти трябват освен 25кг. зърно и 25кг. захар и ти излиза 15лв. за зърно 25х2,2=55лв. за захър е до тук са 70лв. без горивото. е ще изкараш и малко повече примерно 20л. на 45об.%ал.
Тук не говорим за ракия тя се прави от грозде. От друга страна ракиите които продават в магазините съдържат голям процент зърнен спирт.
От зърното и ензимите може да си направиш водка или уиски.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Напълно съм съгласен, но тая е сметка е поради простата причина, че захарта стана по-скъпа. При миналогодишните цени сметката щеше да бъде друга :) За водка си прав, но се съмнявам, че качествена водка може да се направи в домашни условия, а и съм привърженик на ракията, не на водката, но ако има водка не отказвам де :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 16:08 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Давай Петьо, зариби ги, а аз ще отмъкна бизнеса на колегата с контра оферта от 5 лева! Отдавна го мисля този бизнес да го хвана и да включа технология за ориз, царевица, пшеница, брашно и квот се сетиш! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
alambik написа:
Давай Петьо, зариби ги, а аз ще отмъкна бизнеса на колегата с контра оферта от 5 лева! Отдавна го мисля този бизнес да го хвана и да включа технология за ориз, царевица, пшеница, брашно и квот се сетиш! ;)

А някой разправяше че пазарната икономика била лоша работа. :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 07:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Вчера пристигна комплекта за озахаряване и ферментация който поръчах на mon3y. Нямах търпение и веднага се захванах да го пробвам.
Какво представлява този комплект. Има три шишенца с ензими номерирани 1, 2 и 3, дрожди, диамониев фосфат за подхранка на ферментацията, който се добавя на другият ден след започване на ферментацията, лимонена киселина която се добавя с ензим2 и калциев карбонат за откисляване на материала преди варене.
Не ми се занимаваше да пресявам и мия зърно да го меля и купих 3 пакета по 500гр. ситен булгур /но само толкова имаше в магазина и купих един 500гр. царевично брашно за качамак.
Ензимите в шишенцата са за около 100л. /25кг. зърно и 75л. вода, пропорция 1 към 3/ материял първо почнах да се чудя колко да сложа за да озахаря 2кг. смляно зърно. Какво направих, взех една спринцовка и измерих какво количество са ензимите, на опаковката не пишеше. ензим1 излезе 10мл., ензим2 5мл., а ензим3 2мл. взех един капкомер и измерих колко капки съдържа 1мл. излезе 30 капки и така направих пропорцията за 2кг. зърно ензим1 25 капки, ензим2 12 капки и ензим3 5 капки.
Сблъсках се и с друг проблем най-голямата тенджера с която разполагам е 7-7,5л. като налях 5л. вода достраша ме да не остане място за зърното и оставих водата толкова.
Прикачени файлове:
S4010351.JPG

Как се диства с ензимите.
I етап. Водата се загрява до около 60-70 градуса добавя се зърното, след добавянето му трябва постоянно да се бърка. слага се лимонена киселина и ензим1 разтворен в чаша вода. Лимонената киселина за 100л. материял е 50гр. аз сложих две чаена лъжички. Постепенно се загрява кашата до 85-95 градуса и се поддържа 90 мин. Аз я загрях при непрекъснато бъркане до 90 градуса бърках още десетина минути и сложих тенджерата, за половин час във фурната нагласена на 90гр. Като разбърквах през 10мин.
Прикачени файлове:
S4010353.JPG

II етап. След това се охлажда до 55-60гр. и се поставя ензим2 /разтворен в чаша вода/, като се запазва температурата един час. Аз бърках 15мин. и сложих тенджерата във фурната нагласена на 60гр. за половин час.
III етап. Охлаждане до 32 градуса слага се ензим3 /разтворен в чаша вода/ и се добавят активираните дрожди.
Активацията на дрождите я започнах още кат кашата отлежаваше във фурната на 60 градуса.
За 100л. материял са дадени 20гр. дрожди аз сложих чаена лъжичка и половина.
Каква е схемата за активация на 20гр. дрожди.
1. Приготвя се 5% захарен сироп, в шише два литра се слагат 100гр. захар и топла вода с температура 37 градуса. Водата трябва да не съдържа хлор за това е добре да се вземе трапезна вода.
2. В пластмасова кофа се наливат 200мл. от захарният разтвор и дрождите се поръсват без да се бъркат. Престояват 15мин.
3. Прибавя се 200мл. сироп. Престояват 15мин.
4. Прибавя се 400мл. сироп. Престояват 15мин.
5. Прибавя се 800мл. сироп. Престояват 15мин.
6. Добавя се останалият сироп и 2л. от материала. Престояват 15мин.
7. Активираните дрожди се поставят в материала.
Количеството от диамониев фосфат се добавя в материяла на другия ден. За 100л. материял 30гр.
Захарноста не можах да я измеря защото много е гъст материяла ще съдя по крайният резултат, материялат е сладък и лепне по пръстите.
Днес сутринта водният клапан вече бълбука.
Прикачени файлове:
zyrno enzimi.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 27 Май 2011, 22:21, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2011, 21:32 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
:klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2011, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Днес пети ден от залагането на материала от болгур и качамак, сварих част от него в мини дестилатора download/file.php?id=836&mode=view
Прецедих 4л. от материала през тензух сложих една супена лъжица Калциев карбонат /СаСО3/ и в тенджерата. Захаромера показа 3% захарност, на вкус не се усещаше сладко. По препоръка на mon3y варих на 5 ден защото задържиш ли го повече вкисвало, а пък и водния клапан балбукаше много слабо. Ферментацията протече при температура на помещението 22-28 градуса.
Какво изкарах:
първак - 40мл. на 80об.%ал.
средна фракция - 400мл. на 67об.%ал. при отлежаването да падне с 2% следователно 65об.%ал. след разреждане с вода до 45об.%ал. излизат 577мл. алкохол годен за пиене.
парцуца - 100мл. на 40об.%ал. исках да извадя повече от крайната фракция, за да видя точно колко е алкохола в материяла, но се отнесох и охлаждащата вода в свърши и маркучите взеха въздух.

Общото количество алкохол което изкарах 40х80+400х67+100х40=340мл. чист спирт /100об.%ал./ значи от всеки литър от четирите заложени за дестилация съм извадил 340/4=85мл. чист спирт. Следователно всеки литър от течността в тенджерата е бил поне с 8,5об.%ал.

Да направя и сметка колко бих изкарал ако бях заложил количеството за което са ензимите.
Ами 100л. материал след прецеждане да останат 85л. за варене, иначе има опасност да загори. По горе сметнах че годният за пиене алкохол излязъл от четирите литра заложени за дестилация материал след разреждане с вода е 577мл. на 45об.%ал. делим на 4 и получаваме за 1л. от материала 145мл.
Ако сварим 85л. то ще извадим в краина сметка 12,3л. на 45% алкохол годен за пиене ами ако дадем 50лв. за зърно, ензимен комплект и гориво то тогава литъра ракия на 45%ал. излиза 4лв.
Пък ако вземем зърното на 20ст. и подгряването ни излезе без пари то ще дадем общо 20лв. и литъра ще струва 1,6лв. да не сме минималисти хайде 2лв. да са :megagrin: не смятам хамалогията защото се предполага че занятието се прави за удоволствие, а не поради други подбуди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 05:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
petiomalchev, признавам те за ентусиаст Номер 1.

Относно себестойност отчитайки само матряла и аз достигнах до прибл. 1.6 лв за литър Аз обаче карах абсолютно опростено. Вкарал си 4 кг матрял и грубо реших, че това е дало 500 мл на 50 гр. При цена 20 ст това прави 80 ст за 500 мл, или 1.6. за литър. Леко по-добре е спрямо цена/рандеман на захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За да съм коректен към съфорумците, без никакви престрастия днес наченах и друг опит. Да се види кое е по изгодно захарта или ензимите.
Какво забърках в шише от минерална вода 7л., за мини дестилатора, 4л. вода загрята до 38градуса, разтворих 1кг. захар,половин пакетче от 10гр. лимонтозу, сложих пакет 500гр. болгур и посипах половин пакетче мая на д-р Йоткер, като след половин час разбърках.
Ха да видим колко алкохол годен за пиене ще излезе след 5 дни. За всичкото това съм дал 3,50лв. В дестилатора смятам да сложа същото количество /4л. материал/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Петьо, ама 5 дни за обикновена мая не е ли малко ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2011, 05:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ще разберем след 5 дни, притесняваме това че температурата е малко по ниска от предният опит.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2011, 07:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Аз миналата година август правих един експеримент със мляно зърно 6 кг и 6 кг захар и обикновена мая за хляб, не беше Йотке. По-късно като навлязох в теорията зацепих, че мляно или не, зърното без озахаряване не пуска нищо. Но тогава хем жеги и и т.н. вря към 20 дни.

Иначе сега хлад. Майка ми миналата година е писала в тефтерите, че сме имали краставици за Спасов ден, а сега едва избива цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2011, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Днес на материяла от захар и болгур добавих и една чаена лъжичка амониевфосват.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2011, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
[quote="rumcais"]petiomalchev, признавам те за ентусиаст Номер 1.

Така като гледам не го мързи наистина :)
Защо след 5 дни, сам каза че захаромера бил на 3, т.е., ако си оставил още малко е възможно малко повече да си получил. Иначе 4 лв за литър няма нужда да коментирам, че излиза по-скъпо от захарта. Само от захар, както правя от цвят, а на цвета и ензими да му слагаш, пак няма да пусне нищо :lol: литър ми излиза към 3 лв, като си плащам и за казан, защото аз нямам. Ако не плащам за казан ми излиза 2, 50


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2011, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon дървата за казана смяташ ли ги, отделяш ли толкова първак и парцуца колкото мен. Първак 1% от количеството материял и на колонката спърам на 55об.%ал. на казана да се равнява на 45%. защото съм сметнал за количеството годно за пиене.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 145 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима