Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 19:17
Мнения: 6
Тая година за първи път правих ракия.Сега е ред да пробвам да направя и вино.Имах около 150 килограма унгарка,беше започнало да позагнива и реших,че ще го правя на ракия.В четвътък го намачках и го оставих на др ден добавих захар и вода ,направих го на 22.Източих 30 литра шара,която налях в дамаджан и поставих на воден капан.Днес е 5 ден мерих това в бидоните показа,че е паднало на 15,реших да измеря и това в дамаджана.Първите няколко дни бълбукаше силно ,сега вече много по слабо.Захарта е паднала на 3.Опитах го вече не сладни и си е с вкус на вино.Мисля да го оставя още няколко дни ,за да падне на 0 захарността.И оттук започват въпросите.Изчетох много теми и тук и в др сайтове.Какво правим оттук нататък?Днес купих откислител на Бланко и Калиев метабисулфат.След като захарността падне до 0 да добавям ли калиевия метасулфат или да оставя още на воден капан и докога.
Много хора може би ще ме критикуват ,че се занимавам с унгарка или пък за 30литра не си заслужава.Пак казвам правя го за първи път и искам да видя какво ще се получи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 22:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Унгарката как да е...ама малко си пообъркал понятията.
КМБС няма да добавяш на този етап...Като начало остави течността да се утаи,а после я махни от утайката...
Откиселителя на този етап също го забрави.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 19:17
Мнения: 6
Днес го мерих,вече няма захар.Преместих го в пласмасови туби от минерална вода ,купих и водни капани.Вече небълбука.Беше се образувала и утайка около 2 литра изхвърлих.Колко време да го държа така в тубите.Приместих го ,за да мога да го наблюдавам по добре-избистря ли се,прави ли утайка.На вкус не е лошо,несладни но леко накиселява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 09:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Нормално е да ти се струва накиселяващо...гроздето ти не е било първа хубост...това има оправяне.
Нека поседи така месец,но му сложи клапан ,да не го натовариш на отделени газове(да се газира)..
после ще се занимаваш с бистрене .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 19:17
Мнения: 6
Как да му направя клапан.Сложил съм от купешките водни капани,онези дето са като колба такава извита,сложил съм съвсем малко вода,за да излизат газовете с минимално усилие.Но не мога да го видя да бълбука.Направи ми впечатление днес ,че е тръгнало да прави утайка,има около един пръст долу надъното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
На клапана има две черти фабрично щамповани- нивото на водата трябва да е до тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 19:17
Мнения: 6
напълних ги по-малко тъй като на капана пише 25-50л. А аз съм ги сложил в 11литрови шишета,дали няма да има проблем?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима