Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Тази година съм си подел на масрафа. Има много матриал и освен двата 400 литрови казана ще има и за един 140 литров. Та за този 140 литров казан искам да се подготвя за нещо като специална рецепта и ми идва отвътре да пробвам с анасон и малко мастикс. Четох по интернет, каквото намерих, но няма много достоверна информация. Това до което се добрах е - 2 дестилации, като при втората се слага 1 кг звездовиден анасон и щипка медицинска дъвка на 100 литра ракия около 40-50 градуса или ако няма звездовиден анасон - 7-8 кг обикновен анасон за същото количество.
Аз откровено не смятам да правя двойна преварка, джибрата ми е силна, не е изтеглян самоток от нея, добавял съм и захар, специалната ракия ще я варя на аламбик с висок купол, с наклон на лулата обратно към казана, маслоуловител и на водна възглавница.
Смятам да сложа около 250 гр. звездовиден анасон или около килограм обикновен, също така около 4-5 гр. медицинска дъвка преди изваряването.
Чета че анасона е добре да се сложи в торбичка че можел да запуши лулата , но не мисля че на тоя казан има опасност, така че директно изсипвам.
Проблем ми е намирането на анасон обаче - някой може ли да подскаже откъде лесно може да се вземе без да се поръчва по интернет. - засега съм намерил само сайта на Пимента за анасон.
Ще съм благодарен на опитните дестилатори, ако споделят някакъв опит - целта е нежен анасонов аромат, ракията да забелва като се сипе вода в нея и да се пие с кеф и без главобол.
Ако е от значение - матриала е подкаран по всички правила - сулфитиране, дрождички, храничка, ДАФ и пр. и вече е почти паднал, но е от карашик грозде дето няма изявен сортов специфичен аромат та затова искам да направя нещо специалничко....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
С една дума искаш да направиш нещо като истинско"Узо", а не нашенска мастика,която да не си кривим душата, не може да стъпи и на малкия пръст на Узото. И аз копам в същата посока,ама за сега- нищо съществено.Толкова гърци има в България, ама никой нищо не казва.Или не знаят, или не е толкова проста работа,както ни се струва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Анасоновите напитки се оставят на висок градус, дали ще стане на аламбик без преварка? Целта е да побелява като се разреди. Чувал съм за рецепти с анасон и ябълки, които се добавят още по време на ферментацията. Потърси за гръцката ципуро, тя е със звездовиден анасон или арабския арак http://en.wikipedia.org/wiki/Arak_(drink)
Анасон, ако имаш път към Пловдив - пазара при стадион 9-ти септември, търси Жоро. Най добре да се види, не с куриери, трябва да е свежо семето, не кафеникаво, прегоряло.
За българската анасонлийка са с двойна дестилация рецептите http://anasonliika.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Казваш- висок градус, но истинското "Узо" е 40 градуса! Явно звездния анасон , който използват не е идентичен на нашия обикновен анасон.Доколкото съм се ровил в темата разбрах,че е по различен вид.Може би на това се дължи нежния аромат , и това че напитката е 40 градуса. Нашата мастика, ако я разредим до 40 , веднага ще побелее.За мен в узото етеричните масла(анасон) или са по малко, или са от по друг вид.Ама това са само предположения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Узо-то е като мастиката. Може да се пие и без разреждане, само охладена, на кристали както се казва. Анасонлийката задължително се разрежда и то някъде 2/1 в полза на водата. Разрежда се с ледена вода, за да стане млечно бяла. Може и по желание ситен лед, но след водата. Напоследък е предпочитана напитка от дамите, точно защото може да се разреди и повечко. Аз лично я оставям около 70%алк, хем заема по-малко амбалаж :megagrin:


Последна промяна бай Танас на 01 Окт 2013, 01:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Узото си е Узо.Както и Метаксата си е Метакса, а не например гръцки коняк.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ако трябва да бъдем точни, узото е вид анасонлийка (анасонова ракия по технология). И като такава е редно да не се охлажда, а да се разреди с ледена вода, може и лед да се добави. Но заради ниския градус, тук се пие като мастика.
Апропо, нямаше ли вече тема за анасонови напитки :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Имаше тема за мастика, но там се приказва как от готова ракия да смачкаш малко мастикс , да добавиш анетолови капки и да се радваш на живота. Това не че не го пробвах, даже се запалих, но при цялото ми уважение такава рецепта трябва да се употребява в малки количества, заради маслото в нея от което много боли глава.
Имаше и една друга тема започната от Пивовара, но админа я е блокирал, вероятно заради агресивните постове на пишещия (предполагам само).
Та моята цел е да получа нещо по-фино от гореспоменатата рецепта, нещо от което да не боли глава, да не кефиш докато пиеш и аромата да е съвсем фин, нещо като премиум напитка като посочената от Бай Танас анасонлийка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
stefannankov написа:
Смятам да сложа около 250 гр. звездовиден анасон или около килограм обикновен, също така около 4-5 гр. медицинска дъвка преди изваряването.

Искам само да те предупредя че на този казан повече няма да те пуснат да вариш :wallbash: ,
сиреч- ще го умиришеш на анасон за поколение напред,всички след тебе ще правят анасонлийка :lol:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Свако ми сега се обади - от учебник рецепта. - "Разрежда се ракия до 30% и в 100 литра ракия се слага смес от анасон и резене 2 до 3 кг в платнени торби по 500 гр. Следи се общите градуси на дестилата да не падат под 55%. Полученият дестилат е със силен аромат поради което няма нужда от отлежаване."
Демек аз от моя казан не очаквам такова количество алкохол, следователно количеството анасон трябва да е по-малко - 100 гр. звездовиден анасон или до 500 гр. обикновен. Слагам вътре и мастикса и се надявам да стане нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Мони, и в друга тема беше писал същото. Мисля си че аромата трябва да идва от някакво масло или съединение полепнало по стените на казана,и при добро измиване после трябва да падне тая миризма. Те там казаните ги мият с някаква киселина като загорят и отстраняват загара още докато е топъл казана. Освен това имам познати с дестилерии за ароматни масла в които се вари какво ли не - лавандули, салминалум, резене и пр. Трябва да има някакъв начин, да не говорим за карловско и пловдивско дето я обичат тая ракия - да затворят цяла казанджийница само заради анасона ли... Така си мисля аз - трябва да има начин. Освен това ги предупредих като запазвах казаните че в малкия смятам да правя специална анасонлийка и нищо не казаха..
При теб като се случи тая работа с анасона какво количество сложи на един кег от бира и какво излезе като аромат. Сподели опит моля те...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Първо трябва да решиш анасонлийка ли ще правиш или мастика/узо/?
Двете напитки са коренно различни! До колкото чета от написаното от теб искаш да
правиш анасонлийка,/ципуро, ени какъ/.
Разликата м/у двете е че при мастиката/узо/ анасона и сакъса се добавя в последствие след изваряването на /ракията/етанола на висок градус.
А при Анасонлийка се слагат в казана преди изваряването, после задължително се преварява като се разрежда само с чиста вода преди варенето!!
П.с. за моите опити само мога да кажа че не ми хареса напитката и загубих един кег :datz:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
stefannankov написа:
...да не говорим за карловско и пловдивско дето я обичат тая ракия...

Рецептата от карловския край е: 1 кг анасон на 1 000 градуса алкохол. Даже насипно го слагат в казана при преварката. Например 100 л ракия на 30%алк - 3 кг анасон. Качеството на анасона е от решаващо значение. Някои добавят и малко кориандър. И много често връзват тензух или филтър с мед. дъвка на чучура.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Звездовидния анасон се оказа лесна работа - има на щанда с подправките в Кауфланд, само дето е на пакетчета по 10 гр. за 0,56. Обикновен анасон намерих при продаващите смески за риболовци по 10-13 лв/ кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Бах ти евтинията :shock: 56 кинта килото.Верно е" звезден" анасон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, boci и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима