Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2012, 14:31
Мнения: 8
Здравейте и наздраве на всички. Искам да попитам компетентните за съвет. Заложил сам 300л. гроздов материал на 24% захарност преди 2 седмици. Сега захарността е около 2-3% и смятам да източа виното в друг бидон за тиха ферментация. До сега не сам използвал нищо освен грозде и захар. Та големият въпрос ми е, колко горе долу да източа, и как да направя малко ракия от остатъка... БЛАГОДАРЯ предварително. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
ами почети малко из форума...има търсачка...отговаряно е на тези въпроси .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2012, 14:31
Мнения: 8
ilu6a написа:
ами почети малко из форума...има търсачка...отговаряно е на тези въпроси .

Доста почетох, има много мнения и новбранец като мен се обарква и не знае кое е най доброто... Все пак благодаря с внимание чета твойте мнения и съвети. Шапка ти свалям. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще източиш колкото пусне, ако ти е много ще върнеш . Ще добавиш захарен разтвор 1:4, толкова литра колкото си източил.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2012, 14:31
Мнения: 8
hellreiser написа:
Ще източиш колкото пусне, ако ти е много ще върнеш . Ще добавиш захарен разтвор 1:4, толкова литра колкото си източил.

Това горе долу ясно. Няма ли нужда от нещо друго. Като например от дрожди, мая, лимонтозу и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Дрожди(мая) на този етап има в джибрите, лимонтозу ,ако искаш добавай по 1 пакетче на на 2 кг захар.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 07:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
Как да ти дадем съвет, като си решил да бухаш яко захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
hellreiser написа:
... Ще добавиш захарен разтвор 1:4, толкова литра колкото си източил.

Е от 220л мерло като съм отточил 110л след бурната, сега да му сложа 20кг захар и 60л вода ли? Няма ли да е много? А и друго, общата захарност на мъстта заради изферментиралите джибри със сигурност ще е под 20, а не както препоръчителната 24, това трябва ли да ме притеснява(всичко отива за ракия) или само да спазя 1:3 или 1:4? Сега е топличко да сложа ли пак от дрождите за червено вино+активатор и после тиазот, или да разчитам на останалите в джибрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
kronosks написа:
Е от 220л мерло като съм отточил 110л след бурната, сега да му сложа 20кг захар и 60л вода ли? Няма ли да е много? А и друго, общата захарност на мъстта заради изферментиралите джибри със сигурност ще е под 20, а не както препоръчителната 24, това трябва ли да ме притеснява(всичко отива за ракия) или само да спазя 1:3 или 1:4? Сега е топличко да сложа ли пак от дрождите за червено вино+активатор и после тиазот, или да разчитам на останалите в джибрите?

Да разбирам,че не си пресовал джибрите, значи е останал алкохол/вино/ в тях!
1към 4 е по удачния вариант,за дрождите и / тиазот/; зависи на каква темература
ще протече ферментацията :!: Ако е до 20градуса няма да имаш проблеми,
Но ако е по ниска тем. където ще стои материала ще се наложи да заквасваш с културните дрожди....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
Благодаря за бързия отговор. Не съм пресовал, стори ми се добър рандемана, пък и нали и малко ракия трябва да има добрия домакин, гости ти идват всякакви. Ферментацията ще е под 20градуса - в надземен неизмазан гараж са 220л бидони и тази година не взех никакви мерки за затоплянето им, мислех, че ще успея преди застудяването, но за догодина ще се погрижа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2012, 14:31
Мнения: 8
а на здраве написа:
Как да ти дадем съвет, като си решил да бухаш яко захар.

Колега, изказваш се неподготвено. Парво не си ми прочел запитването.
Второ според теб трябва да изхвърля остатъка след виното.
Благодаря на колегите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима