Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2007, 20:11 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2007, 15:35
Мнения: 9
Местожителство: Търговище
Събрах ябълки, смелих ги и не намерих в Интернет как да приготвя сместа за ферментация!Помощ бързам! :-)

_________________
...и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2007, 00:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ябълковата ракия е претенциозна към качеството на плода. Дано си подбрал добре узрели, сладки и ароматични. Ябълките се берат на ръка - натъртеното бързо загнива и убива аромата на ракията. Оставят се да доузреят след брането. Вода не се слага. Дръжките на ябълките се отстраняват. Сложи дрожди или прясна мая за хляб, но не е задължително.

Измери захарността на пращината - гледай да е над 12%. Високата захарност прави ферментацията ниско ефективна и увеличава количеството на метиловия алкохол, ниската снижава градуса и увеличава количеството на оцетната киселина. Ако се налага добавяне на захар, тя се слага на два пъти - 2/3 при приготвяне на пращината и 1/3 след няколко дни. На всеки литър пращина сложи 1ml амоняк. Затваряш пращината херметично, като оставяш въглеродния двуокис да излиза през воден клапан. Температурата трябва да бъде 19-25°C.

Вариш 2 пъти на бавен огън, като внимаваш да отделяш добре първака и патоките. Ползвай задължително термометър за парите в лулата и спиртомер при чучура. Оставяш да отлежава в кестенова или дъбова бъчва. Ако нямаш бъчви, сложи сухи едри трески (чипс) от съответното дърво в бутилките. Бутилките не се пълнят до гърлото, а се оставя повече въздух.

И да почерпиш, ей :wink:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2007, 12:21 
Offline

Регистриран на: 25 Авг 2007, 15:35
Мнения: 9
Местожителство: Търговище
а след колко време матеряла е готов за варене? И имам още няколко въпроса! Амоняка за какво е? ябълките мелим ли ги ? Защото какво направих аз! Смелих ябълките 50кг примерно и добавих 50 литра вода не съм мерил захарност , и сложих 8 кг. мед, Не знам какво ще стане? Всеки ден ще и бая и ако нещо с ферментацията не тръгне ще търся пак помощ. А колкото до почерпката ... тя да стане пък... :-)

_________________
...и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2007, 12:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ако пращината ти не е на хладно, за две седмици би трябвало да е готова. Ще познаеш по силното намаляване на мехурчетата от водния клапан. Не я оставяй на много студено, защото ракията може да добие кисел привкус. Ако нямаш възможност да държиш пращината на подходяща температура, преди варенето непременно сипи няколко лопатки пепел в казана, за да неутрализираш киселините.

Амонякът доставя азот на дрождите. Той се разгражда напълно и не оставя следи в аромата. Ябълките не ги подхранват достатъчно добре и затова с мъничко помощ се подобрява резултата.

Мелят се или по-добре се мачкат, за да не се разчупват семките.

С добавянето на водата си пообъркал, но пък с меда си го поправил :) Интересно какъв вкус ще се получи...

Непременно си вземи захаромер, за да не работиш на сляпо. Дори с такъв от "магазин за левче" е по-добре отколкото без. Възможно е, да трябва да се добави още мъничко мед, особено ако ябълките не са много сладки. Пробвай пращината на вкус - трябва да е отчетливо сладка, без да е прекалено... ако това изобщо може де е критерий :lol:

За да не баеш, забъркай с малко вода 1,5kg прясна хлебна мая и я сипи в пращината. Ферментацията би трябвало да започне веднага.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
SiteAdmin написа:
Ако пращината ти не е на хладно, за две седмици би трябвало да е готова. Ще познаеш по силното намаляване на мехурчетата от водния клапан. Не я оставяй на много студено, защото ракията може да добие кисел привкус. Ако нямаш възможност да държиш пращината на подходяща температура, преди варенето непременно сипи няколко лопатки пепел в казана, за да неутрализираш киселините.

Амонякът доставя азот на дрождите. Той се разгражда напълно и не оставя следи в аромата. Ябълките не ги подхранват достатъчно добре и затова с мъничко помощ се подобрява резултата.

Мелят се или по-добре се мачкат, за да не се разчупват семките.

С добавянето на водата си пообъркал, но пък с меда си го поправил :) Интересно какъв вкус ще се получи...

Непременно си вземи захаромер, за да не работиш на сляпо. Дори с такъв от "магазин за левче" е по-добре отколкото без. Възможно е, да трябва да се добави още мъничко мед, особено ако ябълките не са много сладки. Пробвай пращината на вкус - трябва да е отчетливо сладка, без да е прекалено... ако това изобщо може де е критерий :lol:

За да не баеш, забъркай с малко вода 1,5kg прясна хлебна мая и я сипи в пращината. Ферментацията би трябвало да започне веднага.
Доколкото разбирам материала е около 100л. 1,5кг мая не е ли твърде много?Колко е необходимото количество за 100л. материал?Навсякъде във форума се говори за различно количество. :?:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2008, 09:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
baiatia написа:
Доколкото разбирам материала е около 100л. 1,5кг мая не е ли твърде много?Колко е необходимото количество за 100л. материал?Навсякъде във форума се говори за различно количество. :?:


Бе не знам, на мен ми се струва доста... Освен това в материала има и "естествени" дрожди. Мисля, че половин килограм е повече от достатъчно.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2008, 08:23 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
от личен опит с различни видове материал мисля че 200-300г мая са достатьчни за 100л

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2008, 11:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Абе на множко мяза... Но количеството на маята преписах от руска индустриална рецепта. В предния пасаж се дискутира селекцията на дрождите от мая... Вероятно се слага повече мая от необходимото, за да се подтиснат "дивите" дрожди, а скоростта на ферментацията се регулира чрез pH.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008, 10:52 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Имам около 100кг ябълки от различни сортове. Намах намерение да правя ракия , но ми е жал да ги оставя да изгният
Как да ги обработя сега / времето вече не е лятно / , и ако започна процедурата кога има възможност да ги сваря?

Изпратено след 3 минути 2 секунди:
Тази технология която е описана по-горе от администратора на Форума дали мога да я приложа в студено време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008, 21:24 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
Didq написа:
Събрах ябълки, смелих ги и не намерих в Интернет как да приготвя сместа за ферментация!Помощ бързам! :-)

Абе не се занимавайте с глупости - най-много метанол има в ябълковата и крушовата ракия. Що не си варите гроздова (ама на хубав казан) и да си гледате рахатлъка?

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: а стига бе
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 14:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
хахаха какво е това МЕТАНОЛ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: а стига бе
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
хахаха какво е това МЕТАНОЛ

МЕТИЛОВ АЛКОХОЛ хахаха

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2009, 09:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
eстествено че е мет.алк.-но просто така категорично е написал МЕТАНОЛ че не се сдържах да попитам то скоро и газьол ще открие в плодовите ракии


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2009, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като прочетох мненията ти във форума се зачудих защо питаш :wink:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2009, 11:17 
Offline

Регистриран на: 06 Яну 2009, 14:21
Мнения: 1
здравейте от мен. искам да споделя с вас как аз приготвям материала и как варя ракията. От прочетеното във форума ми се струва че допускам грешки но вие ще прецените.
1. ябълките не ги варя, а ги режа / два пъти ги варих едно че не пусна много и друго че загоряха, а ги варих на бавен огън/
2. изсипвам ги в бидон и на 100кг. материал слагам 10кг. захар разтворена в 30л. вода. мая и други допълнителни неща не слагам.
3. през 2-3 дни ги бъркам в първите 2 седмици, третата не ги пипам. По лични наблюдения долу горе тогава са готови. Не падат на дъното , но като ги опитам киселеят и нямат сладникав вкус.
4. варя ги на бавен огън / 120л. казан отива 4-5 часа/.
5. понякога отделям първака , но понякога не го правя. Ракията я спирам на 40 градуса.
6. оставям я в отворен съд да престои една седмица и после я затварям в туби с дъбови пръчки вътре.
От 120л. казан, не го пълня догоре - някъде около 100л +-5л. излиза около 14 - 17 л. ракия на 46 градуса. като престои пада около 2 градуса.
ако може дайде съвет да коригирам ако нещо бъркам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима