Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2009, 17:25 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Здравейте! За да не пускам нова тема, ще споделя мойта болка тук. Изчетох всичко във форума за ябълковата ракия и направо се чудя как да постъпя, кое е правилното... Моят материал е на около две седмици. Нямам възможност да меля ябълките, затова ги нарязах на ситно, като отстраних семките /голяма игра падна/. После доколкото можах ги поразбих с миксера на дрелката, но все пак си остана на парченца. Тук чета, че като падне захарността до нула трябва да се вари. Ами аз първата седмица бърках ежедневно, после го затворих и сложих воден клапан. Температурата е 18-19 гр. в помещението. Вече няма мехурчета, но материалът си стои отгоре и хич не смята да спира да шуми. Та какво да правя - да варя ли вече или да чакам докато /ако не да падне/ спре да шуми, че като го гледам скоро няма да може запалката да гори над него. Днес говорих с моя началник и той каза, че вари всяка година - бърка материала до края и дори на парчета ябълките трябва да паднат на дъното, за да се счита материалът за готов. Обобщено: захарност няма, а материалът кипи /страхувам се да не премине ферментацията в оцетно кисела/. Забравих да кажа, че като го приготвях нагодих захарност около 20. Дайте съвет да не изгубя, че и без това е малко материалецът!! :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 12:58 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Ех, май не ми обърнахте внимание, но аз наистина имам нужда от съвет....То верно, че колкото човеци толкова и истини, ама.. или и аз да търся моята?! :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2009, 13:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
galoff написа:
Вече няма мехурчета, но материалът си стои отгоре и хич не смята да спира да шуми.


Явно отнякъде системата ти издиша :) С какъв захаромер мериш захарността? Дали не е възможно грешката да е в него? Разбъркай, преди да измериш захарността отново.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 21:56 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 21:32
Мнения: 7
Здравейте колеги, току що се регистрирах в този чудесен форум. Търсех рецепта за варене на ябълкова ракия и така попаднах на форума. Форума е чудесен.

А сега по темата, понеже за първи път ще правя ябълкова ракия поразпитах насам натам. Ето рецептата която мисля да изпробвам :
Събират се здрави и добре озрели ябълки, слагат се в бидон и се затварят с капа. Така престояват 2 - 3 месеца, след като омекнат се заливат с вода и захар и след 3 седмици се варят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 18:00 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
SiteAdmin написа:
galoff написа:
Вече няма мехурчета, но материалът си стои отгоре и хич не смята да спира да шуми.


Явно отнякъде системата ти издиша :) С какъв захаромер мериш захарността? Дали не е възможно грешката да е в него? Разбъркай, преди да измериш захарността отново.

Извинявам се, че се забавих с отговора.. Ами захаромерът ми е обикновен от евтините...Да призная малко ми е плитка чашата, в която меря - като потъне целият и антенката му се изравнява с ръба на чашата, но опира в дъното. Ами дори да ме лъже нещо този пущиняк мога ли да се доверя на падането на плода или на горящата запалка над материала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 20:10 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Колега Галов, вярвай най-много на захаромера. Нямаш ли някоя по-дълбока чаша? Можеш да го провериш до колко е верен, като го сложиш в чаша вода. Ако показва "0", може да се приеме, че показва вярно около нулата

@centurion Хората правят всичко възможно ферментацията на ябълки, круши, дюли да протече възможно най-бързо, а ти ще ги оставиш за 2-3 месеца и после още 3 седмици ... :nixweiss:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 20:55 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 21:32
Мнения: 7
Колега "Аз", незнам тази рецепта ми изглежда най-лесна затова. Нямам възможност да им изстискам сока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
centurion написа:
Здравейте колеги, току що се регистрирах в този чудесен форум. Търсех рецепта за варене на ябълкова ракия и така попаднах на форума. Форума е чудесен.

А сега по темата, понеже за първи път ще правя ябълкова ракия поразпитах насам натам. Ето рецептата която мисля да изпробвам :
Събират се здрави и добре озрели ябълки, слагат се в бидон и се затварят с капа. Така престояват 2 - 3 месеца, след като омекнат се заливат с вода и захар и след 3 седмици се варят.

Колега с този който ти е дал рецептата да не би да сте имали някакви "недоразумения","дума накриво" или нещо от този род?
Чети из форума и колкото и да не разбираш или не можеш да разбереш ,ще установиш че си на мн. грешен път!
Поздрави. :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 06:26 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Ами пробвах и с по-дълбока чаша. Както се бие захаромерът в дъното на чаша вода, така и в материала. Но пак ме притеснява, че "народните" показатели, т.е. падане на плода и горене на запалка не са налице! На вкус сякаш не сладни... ако това може да се вземе за показател.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 09:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
centurion написа:
Колега "Аз", незнам тази рецепта ми изглежда най-лесна затова. Нямам възможност да им изстискам сока.


За няколко месеца, кой знае какви гнилостни процеси ще протечат, а от тях можеш да очакваш само метилов алкохол.
Помисли как да ги смелиш

galoff написа:
Ами пробвах и с по-дълбока чаша. Както се бие захаромерът в дъното на чаша вода, така и в материала. Но пак ме притеснява, че "народните" показатели, т.е. падане на плода и горене на запалка не са налице! На вкус сякаш не сладни... ако това може да се вземе за показател.


А де? Така както ги представяш нещата, в събота или неделя бих варил. Ако те притеснява, че може евентуално да изгубиш малко, отложи за другата седмица.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 18:46 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Амии.. да призная и аз нямам търпение! Сефте ми е с ябълки, а и със собствено казанче. Ама сякаш да взема да го запечатам и с твърда дата 17 ти 8-) !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 20:56 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 21:32
Мнения: 7
Колеги благодаря за съветите, събрах около 250 кг. ябълки, мисля да напълня едно "бидонче". Нямам къде да ги меля или изстисквам сок, затова мисля да ги начукам в теникия от сирене с една трамбовка и по малко ябълки. После вода, захар и мая и каквото сабя покаже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 23:11 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Махни дръжките и гледай да не напукаш семките.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 17:34 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
galoff написа:
Амии.. да призная и аз нямам търпение! Сефте ми е с ябълки, а и със собствено казанче. Ама сякаш да взема да го запечатам и с твърда дата 17 ти 8-) !


1.Не ми се вярва ферментацията да е приключила за 14-21 дена.
Най-малко още седмица = 4 седмици= 28 дена .
2.Ако решите да варите се запасявате със СОДА бикарбонат и сипвате докато спре да реагира=това е рецептата за не много лютива ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2009, 19:48 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
valentor написа:
galoff написа:
Амии.. да призная и аз нямам търпение! Сефте ми е с ябълки, а и със собствено казанче. Ама сякаш да взема да го запечатам и с твърда дата 17 ти 8-) !


1.Не ми се вярва ферментацията да е приключила за 14-21 дена.
Най-малко още седмица = 4 седмици= 28 дена .
2.Ако решите да варите се запасявате със СОДА бикарбонат и сипвате докато спре да реагира=това е рецептата за не много лютива ракия.


Благодаря за съвета! Това със содата го имам предвид - то по принцип се препоръчва. А за по-мека ракийка смятам да изпробвам и нещо, което ми попадна някъде из нета - литър мляко в казана. За варенето наистина сметнах за по-разумно да изчакам още седмица, но се чудя дали да спирам с бъркането и пак да запечатам с воден клапан. :? Притеснява ме, че на плода нещо не му се пада на дъното, ама то пък нали ябълка!.. Обаче другата седмица няма отърване, пък каквото ще да стане, аз и без това не очаквам кой знае какъв рандеман - проба за трупане на опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима