Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Дек 2010, 00:20
Мнения: 4
Здравейте,
с интерес ви следя от няколко месеца и понеже съм начинаещ в областта имам следния въпрос:
Предисторията е че преди месец пих кайсиева от септемврийския район. Ароматът на кайсия беше възхитителен, нещо което досега не ми се е получавало от каквото и плод да съм слагал. Попитах колегата къде е ключът от бараката и ми сподели че като е заредил казана върху джибрито е наредил няколко кайсии. Дали наистина ароматът се е получил от това или е капнал есенция? Задавам въпроса си понеже след десетина дни се очертава да варя ябълкова, та се питам има ли смисъл да пробвам да оставя няколко свежи ябълки в джибрито преди да запечатам казната...
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 00:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
нищо не пречи-пък ще споделиш резултата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 02:20 
Offline

Регистриран на: 22 Окт 2012, 02:02
Мнения: 2
Искам и аз да попитам за ябълковата ракия и да ми дадете съвет как да е приготвя до самото варене.Датата е 22 Октомври и температурата на вън е около 20 градуса през деня и около 7-8 градуса през ноща.Ябълките ми са все още на дървото и мисля че са поели много захарност,тези дни ще е обера и плода ще го намачкам някак си (ще видя как и с какво),ще наложа 60 кг захар след като си мисля че имам около 300 кг материал.След което се чудя бидоните на открито или на закрито помещение да ги оставя.Не знам само риска голям ли е за тези ябълки като плод говоря най-вече или не е.За първи път ще правя от ябълки и искам да попитам дали трябва да направя нещо допалнително,само защото плода е от ябълки или си карам така както знам че се прави ракия от плод.Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2012, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Въобще не се чуди ами ги прибирай на топло, че ще ги чакаш до Гергьовден.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 12:51 
Offline

Регистриран на: 22 Окт 2012, 02:02
Мнения: 2
Чак толкова няма да е,най-много да се забави с 1-2 дена.Интересува ме да ли няма да се развали нещо самата джибра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На открито 20 гр. в бидона дали ще има за две седмици поне ?
Съмнява ме.
Пробвай, пък докато чакаш погледни темите за рестартиране на спряла ферментация :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2011, 14:33
Мнения: 5
здравейте и от мен.доста неща сте изписали за ябълковата ракия.ето и моя скромен опит.вече над 10 години всяка есен варя около 1 тон ябълки на ракия.ябълките ги купувам по 15-20 стотинки от ябълковата градина.паднали и събирани от земята.някой даже са почнали да чурдисват.апропо да кажа,че от дядо ми лека му пръст знам че загнилите плодове подсилвали ферментацията.ся някои от вас ще почнат да ме опонират че греша че дрън че пляс,но аз никого не ангажирам с моята технология.та така.ябълките ги смачкваме със жената и детето в едно корито посредством цепеници.после в бидони по 200 литра от тия сините на BASF.за 300 килограма материал разтварям 25 килограма горнооряховска захар във 50 литра хладка вода.вътре размивам 6 кубчета мая за хляб и след добро разбъркване заливам бидоните с ябълките.ако не е достатъчно водата доливам обикновена чешмяна за да не са на сухо.започва люта война между оси пчели мухи виненки.и така тази смес я бъркам,по скоро майка ми в продължение на една седмица.след седмица ги покрива с найлон и не ги закача.на 30 я ден варя кашата,казан 120 литра.първо за мое спокойствие на дъното на казана слагам сгънато на 2 парче зеблян чувал.нее от тея дет ги продават по битовите химии и са от найлон,а истинско зебло.коноп.след това наливам 1 кофа вода за да не е на сухо зеблото.изсипвам отгоре кашата слагам 3 пакетчета сода бикарбонат и доливам с вода ,защото ябълките са гъст материал.затварям казана замазвам и на слаб огън.и вече зависи какъв сорт ябълки съм взел пуска между 12-16 литра ракия със приятен аромат.нишо не хвърлям,там разните му градски легенди първите 100 грама,дрън дрън.кой от вас може да ми каже на колко градуса по целзий се изпарява етиловия и на колко метиловия алкохол.и още съм жив и здрав и се наслаждавам на живота и питието.но пак казвам тва си е моя технология и мой начин на действие и никого не ангажирам с него.който иска да пие ,който иска да хвърля.
наздраве колеги


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз мога да ти кажа, ама ти явно не искаш да чуеш :)
Карай си така, и моята баба не даваше да се хвърля първак и тая година стана на 89г. и като я гледам и до 100 ще изкара (поне).
Обаче ...
Проблема не е само в метиловия и етиловия алкохол, колко още други неща има в първака - естери, алдехиди, ацетон ... щом ти се пие печатарски разтворители - ок.
А най-много метилов алкохол дават загнилите плодове между другото. Това им е приноса във ферментацията !
Костилките пък допринасят за качествена циановодородна киселина - все приятни и полезни неща ...
Шегувам се, някой да не реши че наистина е полезно да се пие циановодород.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Лошото е че: много хора по селата правят ракията си по този начин, не хвърлят първак и разреждат с патоки.
А най лошото е че; се опитват да ни убедят в това, чрез постовете си тук :shock:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
victoryvt написа:
Аз мога да ти кажа, ама ти явно не искаш да чуеш :)
Карай си така, и моята баба не даваше да се хвърля първак и тая година стана на 89г. и като я гледам и до 100 ще изкара (поне).
Обаче ...
Проблема не е само в метиловия и етиловия алкохол, колко още други неща има в първака - естери, алдехиди, ацетон ... щом ти се пие печатарски разтворители - ок.
А най-много метилов алкохол дават загнилите плодове между другото. Това им е приноса във ферментацията !
Костилките пък допринасят за качествена циановодородна киселина - все приятни и полезни неща ...
Шегувам се, някой да не реши че наистина е полезно да се пие циановодород.

:2thumbs:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
itev написа:
victoryvt написа:
Аз мога да ти кажа, ама ти явно не искаш да чуеш :)
Карай си така, и моята баба не даваше да се хвърля първак и тая година стана на 89г. и като я гледам и до 100 ще изкара (поне).
Обаче ...
Проблема не е само в метиловия и етиловия алкохол, колко още други неща има в първака - естери, алдехиди, ацетон ... щом ти се пие печатарски разтворители - ок.
А най-много метилов алкохол дават загнилите плодове между другото. Това им е приноса във ферментацията !
Костилките пък допринасят за качествена циановодородна киселина - все приятни и полезни неща ...
Шегувам се, някой да не реши че наистина е полезно да се пие циановодород.

:2thumbs:

itev,имаш ЛС.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2013, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2012, 16:25
Мнения: 6
Колеги, помагайте технология няма да коментирам.
При варенето как да се отърва от загарянето на казана.
Имам малко казанче от слепени перални (60л събира) за лична употреба.
Освен слагането на конопено зебло, тава на дъното или слагането на вода
друг начин има ли.Колко вода мога да добавя в тези 60л.Добавянето на вода
намаля ли добива. Колеги ме посъветваха на дъното коприва да сложа ,но не ми харесва идеята.
Помагайте че последния път беше едно чистене.... то не загаря по скоро се захваща ама
е кофти. :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2013, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
iva6ki; Колега има два начина които Аз използвам в зависимост от ситуацията;
Първия е като прецедя материала и варя само сока, по стандартната технология на отделяне--първак, средна фракция и патоки.
Втория вариант е да разредиш материала с вода но; при този вариант ракията ще потече много слаба и се налага да е превариш. За целта събираш 'ВСИЧКО' без първите 100грама
докато върви алкохол.
Преварката; разреждаш събраното с малко вода и в твоя случаи с 3-4 литра предварително изцеден сок от джибрата(за запазване на аромата). Успех.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2013, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2012, 16:25
Мнения: 6
Преварката я правя винаги без значение колко добра излиза ракията.
Намалява ли добива при разреждането с вода при печене на кашата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2013, 12:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Спирта в джибрата си е някакво количество ,което не се изменя,...въпроса е ,че ще ти трябва повече време за дестилацията и втора преварка тъй като е вероятно дестилата да текне с нисък градус.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима