Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Джибри
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 17:34 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте ракиджии,
/аз съм повече винар/

Мерло 910кг, отточено вино към 450л. остатък джибри около 450кг. искам да сложа 25кг. захар и 100л вода. Не искам повече захар, знам че трябва колкото съм отточил толкова вода + захар, ама не искам.
Та въпроса ми е следнния: При 100л вода + захар на 450кг джибри ще стане малко сухо за варене.
Когато остане по-сухото, преди варенето мисля да сложа вода + патоките за по-воден разтвор.
Какво ще кажете? Знам, че е компромис и когато правя ракия за собствена консумация си купувам само Мускат и без да отточвам вино правя ракия. Просто оптимизирам материала от виното, но не искам много захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
potenza написа:
Здравейте ракиджии,
/аз съм повече винар/

Мерло 910кг, отточено вино към 450л. остатък джибри около 450кг. искам да сложа 25кг. захар и 100л вода. Не искам повече захар, знам че трябва колкото съм отточил толкова вода + захар, ама не искам.
Та въпроса ми е следнния: При 100л вода + захар на 450кг джибри ще стане малко сухо за варене.
Когато остане по-сухото, преди варенето мисля да сложа вода + патоките за по-воден разтвор.
Какво ще кажете? Знам, че е компромис и когато правя ракия за собствена консумация си купувам само Мускат и без да отточвам вино правя ракия. Просто оптимизирам материала от виното, но не искам много захар.

Моето скромно мнение е;да прецедиш материала и да вариш само /второто/ вино.
Ако разредиш с вода ще ти тръгне ракията с много слаб градус.
Предимството да вариш само виното е; по мека, по бистра и по качествена ракия.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибрию
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Мойто мнение е,че с тази постъпка,няма да направиш ракията по истинска,тя пак ще е джиброва,затова
Аз правя следното-на 100 кг гроздова мъст,източвам 55-60 л самоток,да предположим има остатък още 10л...доливам 40 л вода + 10 кг захар..резултата не е лош..сигурно,щот отлежава във френско буре....,но,сравнявайки ракията от първото вино с джибровата долавям по острият вкус на последната


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 22:29 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Не е ли мнгого малко това?
С толкова сироп няма да можеш да намокриш джибрата :)
И бъркането ще е много трудно. После и при варенето ще трябва доста цедиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Джентълмени, позволете да се вмъкна с един въпрос тук, че да не правя нова тема.
Стартирах експеримент, който до момента се отличава с грандиозния си провал. Бидонът ми не можа да побере всичкото грозде от асмите, затова източих около 20 литра да ферментира само под формата на течност. Тамън да видя каква е разликата между двата вида ферментация. По неясни за мен причини седмица след това действие течността си стои на 21 %, докато големият бидон с люспите, зърната и прочее съставки сочи 0. Сега започват едни съмнения дали не съм пропуснал да сложа дрожди на малкия, но все си мисля, че сложих. Чак толкова да съм малоумен... не си го обяснявам. Днес видях, че по повърхността на течността се е образувала някаква противна кафява пяна. Изгребах я доколкото мога и сулфитирах. Сега оттук нататък какво да правя? Да им сея ли дрожди на тези скапани 20-25 литра? Да ги излея ли в бидона, откъдето да си захванат евентуално? Въпреки, че е на 0% захарност все си мисля, че е останало нещо, за да доизферментират и тези 20 литра?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 22:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Да не си прекалил със сулфитирането първия път?
Аз имах подобен проблем с отделена мъст за бяло вино. Чаках 3-4 дни и никаква ферментация и започнах да го претаквам. То ми е в 10 литрови бутилки от една в друга и пак чаках и пак не тръгна. След още 3 дни направих доста сериозно преливане от бутилка в бутилка по 4 пъти и вече бях доста притеснен, бях ползвал дрожди Zymaflore X16 отначло и от това мое притеснение му сложих и дрожди за ракия. На другия ден късно вечерта забелязах, че в вече ферментира.
Та мога да те посъветвам, незнам дали е правилно, дано и някой по вещ се включи.
Ако е паднала джибрата можеш да източиш виното и на негово място да налееш остатъка, а пък ако не е пак да източиш но толкова че да ти се побере мъстта която си отделил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 01:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Ами горе долу на око действах по предписанието милилитър на литър. Може малко да съм го превишил, но в никакъв случай не е достигнало милилитър и половина на литър. А и след сулфитирането засях дрождите след доста време. Доста повече от препоръчителните два часа. Не мога и да върна лентата да си припомня какво точно правих, защото беше нереално идиотска седмица... Щом започнах да се чудя и дали изобщо съм сложил дрожди...
Сега след днешното сулфитиране при разбъркването се получи някаква бяла пяна. Преди няколко часа го направих, сега гледам, че продължава да си седи на повърхността.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 06:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
potenza написа:
Здравейте ракиджии,
/аз съм повече винар/

Мерло 910кг, отточено вино към 450л. остатък джибри около 450кг. искам да сложа 25кг. захар и 100л вода. Не искам повече захар, знам че трябва колкото съм отточил толкова вода + захар, ама не искам.
Та въпроса ми е следнния: При 100л вода + захар на 450кг джибри ще стане малко сухо за варене.
Когато остане по-сухото, преди варенето мисля да сложа вода + патоките за по-воден разтвор.
Какво ще кажете? Знам, че е компромис и когато правя ракия за собствена консумация си купувам само Мускат и без да отточвам вино правя ракия. Просто оптимизирам материала от виното, но не искам много захар.

Колега като гледам си винар,пак и мускатова си правиш,като ти се пие ракия.Та значи въпросната е за приятели.Кажи ми на кой ден източи виното,с каква захарност,и ще ти кажа кво да правиш,ако не си минал в действие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
бате Крум написа:
. Днес видях, че по повърхността на течността се е образувала някаква противна кафява пяна. Изгребах я доколкото мога и сулфитирах. Сега оттук нататък какво да правя? Да им сея ли дрожди на тези скапани 20-25 литра? Да ги излея ли в бидона, откъдето да си захванат евентуално? Въпреки, че е на 0% захарност все си мисля, че е останало нещо, за да доизферментират и тези 20 литра?

Тази пяна са развихрилите се дрожди-грешка,сулфитирането-2грешка.
От бидона с 0-захар източи 20-25 литра ,и върни в бидона въпросните. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Допусках, че второто сулфитиране е неправилно, но просто пяната беше ужасна на вид... дори ме беше гнус да я опитам, за да видя какво точно представлява. Иначе самата течност си е сладка, без неприятен вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 14:02 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
а на здраве написа:
potenza написа:
Здравейте ракиджии,
/аз съм повече винар/

Мерло 910кг, отточено вино към 450л. остатък джибри около 450кг. искам да сложа 25кг. захар и 100л вода. Не искам повече захар, знам че трябва колкото съм отточил толкова вода + захар, ама не искам.
Та въпроса ми е следнния: При 100л вода + захар на 450кг джибри ще стане малко сухо за варене.
Когато остане по-сухото, преди варенето мисля да сложа вода + патоките за по-воден разтвор.
Какво ще кажете? Знам, че е компромис и когато правя ракия за собствена консумация си купувам само Мускат и без да отточвам вино правя ракия. Просто оптимизирам материала от виното, но не искам много захар.

Колега като гледам си винар,пак и мускатова си правиш,като ти се пие ракия.Та значи въпросната е за приятели.Кажи ми на кой ден източи виното,с каква захарност,и ще ти кажа кво да правиш,ако не си минал в действие.



Виното го отточих на 21 ден на около 5% захарност и един ден по-късно му сложих 25кг захар, като не съм източвал ширата докрай, след като започна гъстото го спрях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джибри
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2011, 11:16
Мнения: 29
potenza написа:
а на здраве написа:
potenza написа:
Здравейте ракиджии,
/аз съм повече винар/

Мерло 910кг, отточено вино към 450л. остатък джибри около 450кг. искам да сложа 25кг. захар и 100л вода. Не искам повече захар, знам че трябва колкото съм отточил толкова вода + захар, ама не искам.
Та въпроса ми е следнния: При 100л вода + захар на 450кг джибри ще стане малко сухо за варене.
Когато остане по-сухото, преди варенето мисля да сложа вода + патоките за по-воден разтвор.
Какво ще кажете? Знам, че е компромис и когато правя ракия за собствена консумация си купувам само Мускат и без да отточвам вино правя ракия. Просто оптимизирам материала от виното, но не искам много захар.

Колега като гледам си винар,пак и мускатова си правиш,като ти се пие ракия.Та значи въпросната е за приятели.Кажи ми на кой ден източи виното,с каква захарност,и ще ти кажа кво да правиш,ако не си минал в действие.



Виното го отточих на 21 ден на около 5% захарност и един ден по-късно му сложих 25кг захар, като не съм източвал ширата докрай, след като започна гъстото го спрях.

На 21 дена не трябва да има захарност.Каква захарност имаше гроздето? Моето мерло имаше 26,и на 130 кг.слагах по 8-9 литра вода.Ако и твоята е била висока се притеснявай повече за виното,да не остане сладникаво.А за джибрата,и нищо да не сложиш не се притеснявай,патока+вода се равнява на вино,по градуси,да не забравяме ,че и преварка се прави.Само от теб зависи как ще запазиш сухите джибри.Но ти вече си сложил захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима