Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 00:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 21:21
Мнения: 6
Здравейте,
Колко трябва да е захарността на материала (джибрите+захарния разтвор) за да протече нормална ферментация?
Добавих към моите джибри (около 80 кг. след източване на виното) захарен сироп в пропорция 1кг. захар и 4 л. вода (40кг. захар + 160 л. вода), но измерих захарност на смесения материал 16,5 процента!? Прочетох, че трябва да варира от 18 до 22 процента. Има доста мнения, но няма обяснение. Моля за съвет, трябва ли да добавя захар, за да вдигна съдържанието.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
papadodo написа:
Здравейте,
Колко трябва да е захарността на материала (джибрите+захарния разтвор) за да протече нормална ферментация?
Добавих към моите джибри (около 80 кг. след източване на виното) захарен сироп в пропорция 1кг. захар и 4 л. вода (40кг. захар + 160 л. вода), но измерих захарност на смесения материал 16,5 процента!? Прочетох, че трябва да варира от 18 до 22 процента. Има доста мнения, но няма обяснение. Моля за съвет, трябва ли да добавя захар, за да вдигна съдържанието.

Ако си сигурен в пропорциите вода/захар които си сложил, не би трябвало да се тревожиш.В джибрите е имало вино/алкохол/ които лъже захарометъра, затова ти показа по малко :)
Ако се съмняваш че си прекалил с водата, сложи захар и затопли малко бидоните'с туби/от мин.вода/ пълни топла вода.
1КГ. захар на 100л дига захарността с 1%.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 21:21
Мнения: 6
MONI BARONA написа:
papadodo написа:
Здравейте,
Колко трябва да е захарността на материала (джибрите+захарния разтвор) за да протече нормална ферментация?
Добавих към моите джибри (около 80 кг. след източване на виното) захарен сироп в пропорция 1кг. захар и 4 л. вода (40кг. захар + 160 л. вода), но измерих захарност на смесения материал 16,5 процента!? Прочетох, че трябва да варира от 18 до 22 процента. Има доста мнения, но няма обяснение. Моля за съвет, трябва ли да добавя захар, за да вдигна съдържанието.

Ако си сигурен в пропорциите вода/захар които си сложил, не би трябвало да се тревожиш.В джибрите е имало вино/алкохол/ които лъже захарометъра, затова ти показа по малко :)
Ако се съмняваш че си прекалил с водата, сложи захар и затопли малко бидоните'с туби/от мин.вода/ пълни топла вода.
1КГ. захар на 100л дига захарността с 1%.


Прав си, не отчитам останалото съдържание на течност в джибрите. Това значи ли, че мога да добавя още сироп, за да го направя целия 20%? А разтвора, който добавих, със сигурност е 20% - 1:4 захар вода. Пък и захарта е с 97-98% чистота, ако не и по-малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
В колко бидона е материала и по колко литра са бидоните?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 21:21
Мнения: 6
MONI BARONA написа:
В колко бидона е материала и по колко литра са бидоните?


В два 180 литрови бидона, всеки пълен по около 140 литра материал.
Ферментацията тръгна много добре. 24 часа след зареждането температурата в шапката е 25 градуса при външна 17, захарността е спаднала с около 4%. Има около 30 см. място до гърлото на бидона (при вдигната шапка) и мисля да сложа още по 5 кг. материал (1кг.захар+4литра вода) във всеки. Смятам, че това няма да попречи на процеса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 08:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Напротив ще попречи....
Не пипай нищо, щом е тръгнала ферментацията :!:
в отделен бидон си прави другия материал. :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 09:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Е ти пък какво като е тръгнала ферментация?Според мен спокойно може да се добави материал...стига да не прелее при ферментацията.
Виж ако всичко е ферментирало докрай ,тогава не е добре да се добавя сироп...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
A'бе от опит знам :datz: че нещо тръгне ли добре не трябва да се бута..
Плюс това има малко пространство в бидоните да не тръгне по земята
да търси собственика :megagrin: .....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 21:21
Мнения: 6
Добавих захарния сироп (1кг/4л във всеки бидон) леко затоплен. Няма проблем с ферментацията. Все пак и добавеното количество е относително малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 16:30
Мнения: 4
Здравейте! Искам да попитам.Гроздето ми е недозряло 13-14% захарност.Сложих захарен сироп 1 към 2 захар-вода.За 2 дни захарността падна на 4-8% в зависимост от бидоните 100,150,160 л. В първия 100 л. май сложих повече от друг бидон от шапката който беше почти му минала бурната ферментация(беше тръгнал да ме търси :datz: ама малко 1-2 л.).От 6 дни не съм го гледал какво става ври ли що ли.За ракия ще го пека всичкото.Та въпроса ми е дали не му сложих много захар та да му сипя малко вода и без това ми се струва,че е много гъсто за печене.Така хем ще го разредя хем ако има остатъчна захар ще преври и тя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нищо не се разбира - колко е било гроздето, колко точно захар и колко точно вода за сложени,
Кое е изкипяло и какво показва захаромера в момента - дали въобще има повод за притеснение ?

(всъщност - аз така си превеждам думите - "излязло да те търси", защото и аз самият съм го употребявал тоя израз относно изкипял материал от кайсии)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ivomont написа:
Здравейте! .Та въпроса ми е дали не му сложих много захар та да му сипя малко вода и без това ми се струва,че е много гъсто за печене.Така хем ще го разредя хем ако има остатъчна захар ще преври и тя.

MONI BARONA написа:
A'бе от опит знам :datz: че нещо тръгне ли добре не трябва да се бута..

п.с. После на казана може да разредиш с вода, но не задължително защото ще
тръгне ракията слаба.....или прецеждане на материала да не загори.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 16:30
Мнения: 4
Ще обясня последователно какво съм правил.Напълних на две трети трите бидона с грозде 13-14% захарност.От друг бидон който беше наложен преди 10-тиа дни сложих 25-30 кг.от шапката(само грозде) в трите бидона горе долу пропорционално.И веднага започна да шуми(ферментира).На първия 100л. бидон сложих 10 кг.захар и 25л. вода(захарен сироп)На втория 150л.15кг.захар и 35л.вода.На третия 160л. бидон 20 кг. захар и 45л. вода.След дълго мешане и преливане от бидон в биодон (и даже извадих 40 л. в една тенджера за да има място да ферментира) захарността в 100л. беше15% :150л.-17% :160л.-18%.След 48 ч.беше спаднала на както следва 1 бидон 4%,2 бидон 6%,3 бидон 8%захарност.Струва ми се,че е гъсто да го варя на ракия,и като мине бурната ферментация мисля да му сипя по 5-10 л. вода на всеки бидон та ако има остатъчна захар да ферментира и тя.Или може нещо да се прецака материала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 22:03
Мнения: 3
Местожителство: Сливен
ivomont написа:
От друг бидон който беше наложен преди 10-тиа дни сложих 25-30 кг.от шапката(само грозде) в трите бидона горе долу пропорционално.


Според мен реалната захарност е доста повече от измерената - заради спирта в старата шапка.
Иначе вода слагай в казана преди да вариш.
Лошото е че не си сложил култивирани дрожди , а дивите няма да могат да ти преработят ефективно захарта в джибрите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 16:30
Мнения: 4
Благодаря gogo.Аз вече сипах по 5 л. вода на сто във варелите преди 6-7 дни. Днес като отидох да ги видя единия бидон който се затваря много хубаво се беше надул капака му ама много.Утре ще пека па ще видим какво ще излезе.Тази вода дето я сипах 5 на 100 дали ще ферментира 0,5-1 кг. остатъчна захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима