Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 17:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2013, 22:48 
Offline

Регистриран на: 22 Окт 2013, 23:17
Мнения: 1
Гроздето е Отел, обран и изронен без чепки /само зърна/. Няма да правя вино от него. Искам да го използвам директно за варене на ракия през пролетта. Как да го съхраня до пролетта, тъй като според мен ферментацията ще започне и няма да се завърши докрай заради студа. Гроздето го държа в бидон в барака.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2013, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
petreto написа:
Гроздето е Отел, обран и изронен без чепки /само зърна/. Няма да правя вино от него. Искам да го използвам директно за варене на ракия през пролетта. Как да го съхраня до пролетта, тъй като според мен ферментацията ще започне и няма да се завърши докрай заради студа. Гроздето го държа в бидон в барака.

Така както си го описал няма да стане, ще вкисне....
По добре го смачкай добави захар да ферментира колкото може,
после го запечати и на пролет като се затопли да си изферментира и го свари...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2012, 16:47
Мнения: 4
Можеш да го консервираш като го засипеш със захар(без да добавяш вода).А може би е по-добре да постъпиш както те е посъветвал Мони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Слагай захар -да покрие добре гроздето ти,без да слагаш вода!!!До на пролет захарта ще екстрахира почти всичко от зьрната,а като се стопли,сьбуждай ферментацията и като приключи си вари ракията.Така запазих материал от дюли и сьм много доволен! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Преди две години в Родопите село Могилица баба Звезда ни предложи сироп от малини затворен в малки бутилки. Съпругата ми веднага попита как се консервира и запазва този сироп (СИРОП НЕ СОК). Баба Звезда каза: набраните малини ги заравям в захар и добавям ако видя, че се разтопила. След 24 часа изцеждам сиропа, и после затварям в СУХИ бутилки. Само това никакво варене. При теб вече са минали 48 часа (от задаване на въпроса). Тук вече компетентните колеги от форума трябва да кажат дали е тръгнала ферментация или не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 00:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 13:02
Мнения: 14
vvgrozev написа:
Слагай захар -да покрие добре гроздето ти,без да слагаш вода!!!До на пролет захарта ще екстрахира почти всичко от зьрната,а като се стопли,сьбуждай ферментацията и като приключи си вари ракията.Така запазих материал от дюли и сьм много доволен! :prost2:


Много моля,обясни по-подробно за дюлите.Вари ли ги, смля ли ги, зимата запечатва ли ги и как на пролет събуди ферментацията ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Айде да не забравяте че той няма да прави гроздов сок за разреждане че да го държи със захар, пък за 3-4 месеца един господ знае какво ще стане, да не говорим че като се прави сок обикновено са малки количествата и захар и плодове, и като ги развалиш не е проблем, ама ако при него са едни 100 кг. ми се струва рисково.
За мен най - удачно е да се почне ферментация с дрожди устойчиви на по-ниски температури, веднъж започнала тая ферментация ще вдига вътре температурата и все донякъде ще го докара. Зависи колко студено става но веднъж ако има алкохол в мъстта трудно по-трудно ще замръзне и ферментацията бавно и славно ще се развива. Това не е толкова чуждо на хората живеещи в планински райони.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2013, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
:prost: Здравейте ,колеги!
В раздела за дюли сьм описал какво направих-почистих,измих,нарязах дюлите на кубчета/без семките/и вбидона,добре покрити сьс захар.Когато след 3-4 месеца ги нагледах,,захарта се беше почти разтопила,на дьното на бидона имаше много гьсто захарно желе с невероятен аромат на дюли.Поразбьрках ги и когато в края а април ги отворих отново захарта се беше разтопила.Вода1;4,дрожди и това е в общи линии.Не сьм варил,пасирал ,мачкал,,,,,,,,,,чукал или каквото, и, да е стьжняващо живота в последсвие мероприятие/имам предвид етапа на изваряване и загарянето/.
И сега нещо много важно:понеже ведньж ми се беше паднало да пия ОДЕКОЛОН,дюлев и след втората гльтка се отказах,реших да не рискувам сьс силната миризма,а не ми се разреждаше с вода,та кьм течността за варене прибавих на казана 4 туби по 11л материал за водка,от пшеница.
Резултата е следният
0,5л-за миене на прозорци
1,5л пьрвак - за следващо преваряване
23л невероятна ракия с аромат /НЕ ВОНЯ/ на дюли на 56 гр.
8 литра патоки за преварка...
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
колега поздравления за технологията
интересува ме колко кг дюли е бил материала и колко кг захар са отишли

мерси предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
belovarski написа:
колега поздравления за технологията
интересува ме колко кг дюли е бил материала и колко кг захар са отишли

мерси предварително



Благодаря за поздрава,колега!
Дюлите бяха две чувалчета,около 20кг общо.След нарязването на едното чувалче ги засипах /дюлите с 10 кг захар,след това второто вьрху таси смес и още 10 кг захар...
Пропуснах и 5 л паток останал от някьде...
Дано сьм помогнал :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
ПС.патоките сложих вече на казана,не сьс захарта...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
мерси за информацията
ами мойте подозрения се оказват верни :
грубо колко кг. дюли горе долу и толкова кг. захар - не е от най рационалните решения ама това е положението.

имам една идея - берат се внимателно от дървото дюлите и се нареждат например в слънчева стая или на остъклена тераса да поседят около месец - т.е. да доузреят максимално ако това е възможно и тогава се действа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Можеш да си променяш сьотношението в полза на захарта,ако за това иде реч. Колкото захар се разтопи-толкова.Така или иначе,ще сипваш вода до захарност,с която да си преври материала.Може би тогава миризмата на дюли ще е по-слаба и няма нужда да се добавя пшеничен материал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима