Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Окт 2017, 22:35 Дата и час: 23 Окт 2017, 22:35

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
400 г спирт
600 г дестилирана вода
15 капки глицерин
30 капки лим. сок
1 с.л. захар
Спиртът се обгаря 3 пъти. (Запалва се, гори 5-10 сек. и се гаси).
Разрежда се с дестилираната вода. Прибавят се глицеринът, лим. сок и захарта.
Оставя се да се утаи 24 часа. Прецежда се и се консумира.

Ще я правя по тази рецепта- искам груба калкулация дали ще се вмъкне в бюджет от 6лв/л.?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 12:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6462
Местожителство: София
да ще се вмъкне...но защо се пали спирта,и глицерина ми се вижда прекалено

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
ОК, ще пробвам със 10-12 капки глицерин (прочетох за 0,5 до 2,0 г/литър- нз. колко капки са), той нали е за омекотяване и уплътняване на вкуса само?
Хубавото е че в сместа няма малко азотна киселина да се получи Нитроглицерин и като го запаля- :explode: :megagrin:

Само че вместо дестилирана вода ще ползвам изворна от магазина.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 13:26 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Глицерина ти е много - капка - две на литър. Захарта също - сложи до 2-3 грама. За лимоновия сок не знам, ама и той ми се струва множко, освен ако не правиш някоя лимонова водка. Не виждам смисъл в обгарянето а и в утяването - няма от къде да дойде утайка според мен. Освен това с тези пропорции градуса ще ти падне доста, особено ако гориш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Алкохолния градус според мен е най-лесно поправимото- нали имам 96% спирт подръка.

A какво ще стане ако сложа изворна вода от бутилираната- ще промени ли нещо ако не е дестилирана?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 14:47 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Няма да се промени. Само слагаш водата в спирта, бавно, на малка струйка и с постоянно бъркане. При смесването се отделя малко топлина, да не се шашнеш, нормално е! Изчакай да поизстине преди да мериш крайния градус.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Тенкю, rosbal-
обичам водка и съм убеден че нашите винпроми я
правят по подобна технология- защо да им давам 10-12 лв. /л., като мога да си я направя и сам за половината пари?

После, ако е успешен експеримента ще се пробвам и за мастика, но там не си виждам шансовете много- много.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 08:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
banichkata- Интерес представлява резултата който си постигнал.
Макар и с висока чистота медицинския спирт има минимални примеси които влияят на вкуса.
В аптеките се продава 70,90 и 95 градусов спирт,твоя е 96 както твърдиш то е не е разреждан.
Ако не е тайна от коя фирма е произведен.
Правил съм подобен опит но използвах кумарин за овкусяване за жалост той е забранен.
По добър резултат се получава при ром и мастика като мастика не съм правил но имам наблюдения.
Подобна тема е разисквана във форума и там има мнения и рецепти :buch: .
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Знам че има примеси- затова ще го опалвам, но по 4-5 секунди заради опасността от мирис на пърлено така поне част от летливите мисля да изкарам.
Сега ще обикалям да търся специална есенция за водка- изкарали били на Домашен Майстор с различни аромати за ракии и вина по 1.20 лв. Един съсед ми каза че си е купил за ракията- щял да я прави с вкус на черешово буре и няма нужда от отлежаване- само 1 нощ във фризера. :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 22:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6462
Местожителство: София
Примеси ....друг път...
Съдържанието го пише на етикета

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Докладвам опит #1:
1. купих 1л. мед. спирт и глицерин от аптеката:

Изображение

2. Опалвах го 3 пъти за по 5-8 сек. и гасене с капак.
3. добавих на тънка струя вода изворна от магазина с постоянно бъркане 1л., не се замъти.
4. капнах 12 капки глицерин- забравих да си купя капкомер., та с потапяне на клечка за зъби в шишенцето капват по 2 капки на потапяне- по-голяма и после по-малка, пак със бъркане.
5. вместо лимонов сок разрязах резен лимон и изтисках 12-15 капки- забравих за цедката и паднаха малко неща от лимона.
6. сипах 1 ч.л. захар с връх, разбърках и готово.
7. дегустирах 50г.- на мен ми хареса, утре ще дам и на съседите за мнение, защото са алкохолни петна и един вид "спициалисти по алкохола". сега ще престои 24ч. да видя дали ще се отдели утайка.

На мен ми хареса- 1:1 със "Флирт" например.

8. Рекапитулация за 2л. водка:
спирт- 7.20лв, глицерин- горе- долу 0.05 лв., захар- около 0.15лв, вода- 0.8лв., лимон(само 1 резенче)- 0.20 лв.
Общо 8.40лв., което прави 4.20лв за 1 литър,

или около 3лв. за бутилка 0.7л. При това законно с платен акциз на спирта. :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6462
Местожителство: София
banichkata написа:
При това законно с платен акциз на спирта. :megagrin:

Този спирт няма акциз тъй като е за медицински цели...
Ако го купиш от хим.магазин за лаб. анализ спирт-там той струва 18лв тъй като акциза е 10лв за литър спирт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Взех си спиртомер- 42 градуса закова,
двама пиячи я харесаха много. Утайка, както писа ilu6a нямаше, а и аз бях сигурен че няма какво да се утаява,
единствено ще намаля капките глицерин с 1/10 и ще увелича лимоновия сок за следващия път.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2013, 21:38
Мнения: 6
При мен се получи 42градуса с 1.3 л. вода и мерене с 3 спиртомера :nixweiss:
Иначе рецептата е добра :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
За чистота от вредни примеси тая водка бие всички домашни ракии и коняци,
друг е въпроса дали обичаш водка, но с маринована рибка е нумеро уно,
аз например с нея също си забърквам коктейли- става екстра квалитет.


Върнете се в началото
  
 
 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bobopeli, cecoce4, goshkata, gradus43, nikitopuzov, vtv и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима