Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 43
Местожителство: Варна
Здравейте, правих проба на колоната като за материал заложих:
3 кг. пшеничено брашно,
0,8 кг. ечемичен малц
вода 15л
за озахаряването използвах термостабилна алфа амилаза, като варих 40м на 90 градуса, после след охлаждане до 65гр. прибавих малца и държах на 62-63 гр два часа. Йодната проба показа леко потъмняване на цвета на йода но не лилавееше.
Промиване с гореща вода 78-80гр. и прецеждане. След което охлаждане до 25гр измерих със захаромера 14%, посяване на дрожди за зърнен алкохол FERMIOL. Ферментацията започна след няколко часа и в началото беше доста бурна, постепенно бълбукането намаля и след 72 часа захаромера показа 5%. Реших да изчакам още два дена като температурата на разтвора беше около 23-25гр. След 48 часа захаромера показа 3%, но вече не бълбукаше и захарта спря да пада, реших да варя. От материала на дъното на ферментора беще останала гъста утайка около 2-3литра, отделих я, остана чисто само течност 16л. При варенето с колона отделих първите фракции 150мл ( не премерих % защото за измерване ми е необходимо 300мл), средна фракция 600мл на 89% и патоки 450мл на 60% (вече започна да се усеща специфичен аромат и помътня, като и температурата започна да се покачва неудържимо)
Следващия опит направих с материал само от малц, но за него утре че сега нямам време.
Бих помолил спецовете да коментират постигнатите резултати. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ми на първо четене си извадил 90% от теоретичното !
Браво.
От 3.8 кг. зърно не може да се очакват литри алкохол.

Ето защо :
Екстракта от зърното е теоретично около 80% , от бираджийската практика мога да кажа че максимума който постигаме е от 60 до 70 % и то за чист малц.
В твоя случай ако приемем 60% за търсена екстрактивност се получава :
3.8 кг. по 0.6 = 2.28 кг. захари в края на процеса озахаряване и промиване.
От 2.28кг. захари следва да се получи теоретично 2.28кг. по 0.54 = 1.230л. чист алкохол на 100% (градуса)

ти си изкарал :
0.3 на да предположим 93% (поне моята колона така ги вади) = 0.297л.
0.6 по 0.89 = 0.534 л.
0.45 по 0.60 = 0.270 л.
------------------------
общо изваден алкохол 1.101л.

Разликата с целевия алкохол от 1.230л. е около 130мл.
Процента ефективност е 1.101/1.230=90%

Освен това има още фактори - в казана ти е останал поне 1% алкохол, при малки обеми всяка загуба от прецеждане, изпарение при ферментацията и т.н. се отразява сериозно на рандемана.
При по-големите количества вече не е така.

Тъй че смело можеш да заложиш и по-голяма варка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 43
Местожителство: Варна
Втория опит реших да тествам само с малц. Заложих 4кг малц, 13л вода и започнах озахаряване. На 55гр протеинова пауза 20мин., на 63-64гр. 40мин, след което плавно вдигане до 72-73гр. за около 20мин. Йодната проба отлична (Йодът не си промени изобщо цвета), вдигане на 78-80гр за 10мин и почнах прецеждане. След прецеждането промих с 5л гореща вода и получих чиста смес 16,5л. Захаромера показа 12%. Изчаках сместа да изстине до 25 гр и заложих дрождите, като предварително ги смесих с 300гр. от материала за около 20мин. След няколко часа започна бурна ферментация, като в буркана ритмично си бълбукаше. На 72 час захаромера показа 4% при температура на сместа 20гр. Реших да изчакам още един ден защото в буркана продължаваше да бълбука, макар и доста по слабо. На другия ден захаромера показа 3%, но материала леко киселееше, затова реших да варя. След варенето получих следните резултати:
150мл Първа фракция;
500мл Средна фракция на 90%
300мл Опашка на 55%
Качеството като аромат и вкус беше по добро от първия път. Но добивът ми се струва по малък. Отдавам го на озахаряването, понеже озахарих на по висока температура за по малко време.
Смятам да продължавам с експериментите, очаквам съвети.
Относно мащаба Викторе, аз за сега за казан ползвам една тенжера 21л (това като за в банята толкова)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 12:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малцът какъв е ?
Нещо още при озахаряването ми се губят 2% захарност.

4 кг. по 60% екстрактивност = 2.4кг. екстракт
2.4/16.5=14.5%
А ти си измерил 12%.
От тук до 3% крайна захарност алкохолът е 9*0.54=4.8% типично за бира :)
но не и за алкохолна смес за дестилация.
2.4*0.54=1.25л. алкохол

0.15*093=0.14
0.5*0.9=0.450
0.3*0.55=0.165
-------------------
0.750 л. чист алкохол си извадил

сега обаче има и голяма разлика спрямо теоретичния.

Причината е и че при много слабоалкохолна каша в казана трудно се вади ефективност.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 43
Местожителство: Варна
Следващ опит реших да тествам със жито и малц. Заложих 3кг смляно жито (смлях го на блендер, средна едрина можеше и по ситно но с този блендер толкова). Загрях 12л. вода до кипване, сложих житото, бърках докато сместа се хомугенизира и добавих термостабилна алфа амилаза. След известно време материала се втечни и така престоя 30мин като го бърках. Охладих до 63гр. и добавих 1кг.малц, и започнах озахаряване. Тенжерата която ползвам за озахаряването е добре изолирана термично с изключение на капака и дъното но то е върху котлона. Така престоя 2 часа в края температурата беше 61гр. След което плавно вдигане до 72-73гр. за около 20мин. Йодната проба отлична (Йодът не си промени изобщо цвета), вдигане на 78-80гр за 10мин и почнах прецеждане. След прецеждането промих с 5л гореща вода и получих чиста смес 16л. Захаромера показа 15%. Добавих 1кг. захар разтворен в 1 л. топла вода така че на края разтвора беше 17л и 20% захарност. Изчаках сместа да изстине до 25 гр и заложих дрождите, като предварително ги смесих с 300гр. от материала за около 20мин. След няколко часа започна бурна ферментация, като в буркана ритмично си бълбукаше. На 72 час захаромера показа 5% при температура на сместа 21гр. Реших да изчакам още един ден защото в буркана продължаваше да бълбука, макар и доста по слабо. На другия ден захаромера показа 5%, но материала леко киселееше, затова реших да варя. В материала добавих 300мл първак от предни варки и 600мл опашки.
След варенето получих следните резултати:
400мл Първа фракция;
1300мл Средна фракция на 95%
400мл Опашка на 60%
Качеството като аромат и вкус беше много добро.
Първата фракция няма да я ползвам повече. Опашките ги заделих за следващ път.
Не знам каква е причината но ферментацията не успя да разгради всичката захар, на 4-5 ден разтвора си бълбука но не намалява захарния процент, а разтвора стигна pH 3.1.
Някакъв съвет относно ферментацията че да успея да доразградя всичката захар, преди да се вкисели? :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Проблемът с вкисването го има винаги при зърнения алкохол.
Обаче много интересно откъде са ти дошли бактериите. Според мен от захарта !
Понеже казваш че си прецеждал на 78 гр. което е доста пастьоризиращо, макар и не е 100гр. както при бирата ...
Но, захарта е най-големия източник на нежелана микрофлора.
Аз като я ползвам за газиране на бирата правя така - вземам един буркан , пълня го до средата с вода и я слагам на микровълновата за 5 мин. да заври, после добавям още толкова захар, разтварям я и пак в микровълновата за още 2 мин.
А и самите микровълни убиват микробите.

Но това е за бира , която е ферментирала след като е била варена час и половина на 100гр.
Та за зърното не знам как може без варене да се пастьоризира и да останат само дрождите да ферментират.
Най-добрия вариант е да се засили ферментацията и да е на около 30гр. температура, за да премине бързо и безопасно.
Освен това 3-4% остатъчни са нормални, тъй като при озахаряването неминуемо се получават и доста неферментируеми захари - декстрини.

А, имам вече и дрожди Фермиол за зърнен алкохол.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима