Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2013, 16:21
Мнения: 6
Здравейте колеги!
Искам съвет за нещо, което съм решил да експериментирам. Имам два бидона с грозде, сложени в различно време. От единия /230 кг грозде мерло/, вече съм източил виното, заредих го за ракия и материала вече е готов за варене. В другия бидон имам 130 кила широка мелнишка и очаквам в близките дни да падне шапката и източа виното. Идеята ми е следната: да източа второто вино, което ще варя за ракия и към неговите джибри да прибавя джибрите от другото вино и залея със захарен сироп в отношение 3:1. С други думи, аз така или иначе ще налея джибрите от широката мелнишка за ракия. Въпроса ми е какво ще постигна ако към тях прибавя тези от източеното вече второ вино, както съм го замислил. Нямам си на идея дали ще постигна нещо или ще ми остане само разправянето. И в този ли случай трябва да налея вода толкова, колкото вино съм източил или мога да налея повече, заради наличието на старата джибра. Мисля да сложа и две кубчета мая за хляб, за да активирам материала.
Благодаря ви предварително за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 06:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
В материала ти вече има активни дрожди така че тия кубчета с мая са излишни. За другото - захарност 3:1 е 25% и понеже разчиташ на михаля за ферментацията (поне не си писал да ли си слагал чиста култура винени дрожди) е възможно и да не преври изцяло, затова по-добре е да бъде 3,5 към 1 или 4 към 1.
След като си отделил второ вино добавянето на този захарен сироп има смисъл единствено ако ти трябва толкова много ракия че няма значение с какъв аромат е. Вече това е въпрос на преценка - а дали да ги смесиш - не виждам проблем да ги смесиш, щом имаш толкова голям съд.
Малко обаче не се разбира какво точно смяташ да правиш - мерлото е с отделено един път вино, заредено втори път за ракия и е готово, мелнишката един път сега ще източиш първото вино, смяташ да заредиш второ за ракия и въпросът е дали да заредиш към мелнишката и изтискани джибри от мерлото,на които вече си отделил второ вино за ракия ли? Ако правилно съм разбрал въпроса - това просто ще ти наложи да сложиш повече разтвор захар-вода, но ще падне качеството на дестилата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 08:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2013, 16:21
Мнения: 6
stefannankov написа:
В материала ти вече има активни дрожди така че тия кубчета с мая са излишни. За другото - захарност 3:1 е 25% и понеже разчиташ на михаля за ферментацията (поне не си писал да ли си слагал чиста култура винени дрожди) е възможно и да не преври изцяло, затова по-добре е да бъде 3,5 към 1 или 4 към 1.
След като си отделил второ вино добавянето на този захарен сироп има смисъл единствено ако ти трябва толкова много ракия че няма значение с какъв аромат е. Вече това е въпрос на преценка - а дали да ги смесиш - не виждам проблем да ги смесиш, щом имаш толкова голям съд.
Малко обаче не се разбира какво точно смяташ да правиш - мерлото е с отделено един път вино, заредено втори път за ракия и е готово, мелнишката един път сега ще източиш първото вино, смяташ да заредиш второ за ракия и въпросът е дали да заредиш към мелнишката и изтискани джибри от мерлото,на които вече си отделил второ вино за ракия ли? Ако правилно съм разбрал въпроса - това просто ще ти наложи да сложиш повече разтвор захар-вода, но ще падне качеството на дестилата.


Благодаря за отговора, колега!
Ще се опитам да бъда по-конкретен. Идеята ми за смесването на вече веднъж заредените джибри за ракия с тези, които предстои да заредя със захарен сироп е да не варя 2 пъти джибрата, понеже казана на който варя събира около 250 килограма, а аз имам 360 килограма джибри общо. Като източа второто вино, мога да си го сваря на ракия и във варка от тези, които правят от старите перални, а след това джибрата ще я закарам в големия казан. Така няма да изгубя количеството ракия което се намира в първата джибра. Що се отнася до това дали съм слагал дрожди, при зареждането на ракията сложих 5 пакетчета мая по 42 грама на 230 килограма. В джибрите на мелнишкото, което ще източа и налея за ракия, нищо не съм слагал. Не знам замисъла ми дали има смисъл, но ще използвам случая да попитам дали да слагам отново мая и колко литра вода да налея. Аромата на ракията мисля, че винаги се губи, понеже задължиърлно правя преварка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз доколкото разбирам идеята е изцеденото второ вино от мерлото да се вари на казан от перални, а джибрата от него дето е останала полусуха чисто механично да се добави към зареденото второ вино от широката мелнишка лоза, но това да не доведе до слагане на повече вода и захар.
За мен идеята не е добра - ще се получи много гъст материал, който има вероятност да загори. Или добавяш толкова вода и захар че да компенсира изваждането на второто вино от мерлото или просто направи яка преса на мерлото от сухите шлюпки и зърна така или иначе няма да извадиш нищо като алкохол, той си е в сока. В тоя случай изчакай и материала от широката мелнишка и иди на 250 л. казан, а изцедения сок нищо не му пречи да седи в затворен бидон с ливната малко патока отгоре за 20-30 дена.
Продължавам да твърдя че няма смисъл да добавяш нова мая.
Страничен коментар- 5 пк. хлебна мая са колкото е един пакет винени дрожди от агроаптеката. За ч..й х.. си правиш такива експерименти с виното дето искаш да го пиеш твоя си работа...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2013, 16:21
Мнения: 6
stefannankov написа:
Аз доколкото разбирам идеята е изцеденото второ вино от мерлото да се вари на казан от перални, а джибрата от него дето е останала полусуха чисто механично да се добави към зареденото второ вино от широката мелнишка лоза, но това да не доведе до слагане на повече вода и захар.
За мен идеята не е добра - ще се получи много гъст материал, който има вероятност да загори. Или добавяш толкова вода и захар че да компенсира изваждането на второто вино от мерлото или просто направи яка преса на мерлото от сухите шлюпки и зърна така или иначе няма да извадиш нищо като алкохол, той си е в сока. В тоя случай изчакай и материала от широката мелнишка и иди на 250 л. казан, а изцедения сок нищо не му пречи да седи в затворен бидон с ливната малко патока отгоре за 20-30 дена.
Продължавам да твърдя че няма смисъл да добавяш нова мая.
Страничен коментар- 5 пк. хлебна мая са колкото е един пакет винени дрожди от агроаптеката. За ч..й х.. си правиш такива експерименти с виното дето искаш да го пиеш твоя си работа...


stefannankov, благодаря за съвета ти!
Ще те послушам! Отскоро се занимавам с производство, начинаещ съм. Понеже нямам преса, ще изстискам доколкото е възможно и оплакна джибрата от мерлото, която след това ще изхвърля, след като алкохола е в сока, а не в джибрите. Слагам и варя в казан от пералня. След като източа виното от широката мелнишка лоза, ще го заредя с вода и захар 3.5 към 1, без да слагам дрожди или мая. Между впрочем да уточня, че във виното не съм слагал мая, а мая съм сложил при второто вино, т.е. материала за ракия за да ми тръгне по бързо и в действителност на 18-тия ден захарността бе нула, шапката паднала и семките изплували на повърхността. Интересно ми е защо мерлото на 25-тия ден беше готово, а на мелнишката вече 33-ти ден шапката не е паднала, но е мокра и очаквам тези дни да падне. Мелнишко грозде слагам за първа година, може би е по-особено при него. Захарността му бе 23. Днес започнах точенето на виното от мерлото и след ден два ще го сваря на ракия. Още веднъж ти благодаря за съветите. Ако забележиш, че нещо не съм разбрал, моля те, корегирай ме. Желая ти хубав ден!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима