Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2013, 21:09
Мнения: 10
Здравейте,колеги и :prost2:

Решихме с приятели да си направим алкохол от царевични зърна и да го наречем "Царевично уиски".
Изчетох много из наши и чуждестранни форуми по тази тема и установих че има множество варианти
и рецепти за приготвянето на царевично уиски в домашни условия.

Спрял съм се на две рецепти:

1:
около 25л. вода
около 3.85кг. царевични зърна
около 680гр. трошен малцов ечемик

2:
около 25л. вода
около 4.5кг. царевични зърна
около 1 Cup Yeast, champagne yeast starter(1 купа мая за шампанско).

Понеже сме трима в това начинание е взето решение да приготвим 200л. мъст.(два казана)

От тук на татък идват въпросите:
1-има ли значение каква царевица ще се използва?
2-какво количество да вземем за 200л. мъст?
3-коя от двете рецепти е по добре за първоначален опит?

Като цяло клоня към втората рецепта защото ми се струва по лесна за опит но не зная дали ще е
с подобаващо качество.Също така не желаем да използваме захар в рецептите ако е възможно разбира се.

Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Здравейте колеги,
Изразявам обаче съмнение че не сте се запознали достатъчно с теорията и практиката по въпроса за царевичното уиски, което обикновено се нарича бърбън.
Тук има една доста стара тема за бърбъна, и доста дълга.
Аз самият от нея се запалих да правя малц, да озахарявам и т.н. че накрая и бира взех да правя.
Отделно от нея аз писах и една тема за озахаряване на зърно.
Изчетете ги и ще ви стане ясно как се озахарява зърно, в това число царевица, и от там чрез ферментация и дестилация (двойна) става уискито.

Оставете ги тези ваши рецепти.
Ето ви два варианта - с ензими само , и с ензим + малц. Изчислявам ви рецептите като за 200л. течност в казана, но не вярвам да узпеете от първия път наведнъж да озахарите толкова много, затова и предлагам да го направите на два или три пъти.
Но важното е да ми кажете с какъв казан за озахаряването разполагате - ще предположа че имате 100л. казан, подгряван на огън или на газ.
Всичко от 100л. нагоре изисква яка мощност и ще е трудно.
Та за 100литров казан за озахаряване :

1. Кипвате в този казан 50л. вода, след което сипвате с много бъркане 20кг. смляна на дребно царевица (но не на брашно).
2. Добавяте ензимът термостабилна алфа-амилаза и бъркате добре за хомогенизиране. Температурата ще е около 80-90гр.
3. Продължавате да греете казана до ново кипване и така с много бъркане го разварявате поне 30-45мин. Това е най-трудната и опасна откъм загаряне част. Благодарение на действието на ензима ще усетите втечняване на кашата.
4. Вливате още 30-35л. студена вода и следите температурата да падне до 60гр. Ако е над 65 - охлаждате с бутилки ледена вода или със специално направена за случая серпентина, вкл. към водопровода (чилър).
5. След като температурата е фиксирана на 60 гр. добавяте лимонтозу - 4-5 пак. и мерите с пеха метър ако имате - търсим пеха 4.5, след което следва добавянето на другия ензим - глюко-амилаза.
6. Поддържане на 60гр. един или два часа до пълно озахаряване, което се доказва чрез йодна проба - взема се една лъжица течност от казана и в нея се капва една две капки йодна тинктура - ако йодът стане лилав, черен или тъмнокафяв - все още има неразградено нишесте. Ако си остане жълто-кафяв - всичко е наред и озахаряването е приключило.
7. източвате течността и промивате и изстисквате триците - ръчно или с преса, за по-добър рандеман можете да ги промиете след изстискването с гореща вода и пак да ги изстискате.
8. Охлаждате до около 30гр. получената около 60-70л. сладка мъст (или 80-100 ако сте промивали с гореща вода) и я местите в бидон за ферментация, посявате дрождите (за първи опит може хлебна мая от тая на кубчетата - 3-4 кубчета на 100л. материал).
9. След 72 до 96 часа ферментация течността е готова за дестилация. Дестилирате всичко без утайката на дъното като не делите фракции, а събирате всичко накуп докато от чучура тече нещо различно от вода. Полученият материал се нарича сирец и не е за пиене. Редестилирате го с отделяне на фракции и средната фракция ползвате за питеен алкохол като влагате дъбов чипс и провеждате аериране, след месец -> разреждате до 42% и пълните ново силно изпечено дъбово буре за отлежаване. Или пиете с добавка на малко кленов сироп и карамел от захар.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ето ви и вариант с ензим и малц , което за мен е на практика най-точното копиране на бърбъна без да е прекалено трудоемко.

1. Кипвате 40л. вода и добавяте 17кг. царевица смляна на дребно + алфа-амилазата
2. Както и по предишната рецепта - бъркане и разваряване 30-45 мин.
3. 40л. студена вода до температура 65 гр.
4. Смлян на дребно малц 5кг. да се добави и да се фиксира температурата на около 63 гр.
5. Озахаряване един час , може и час и нещо - на 62-63гр.
6. Йодна проба и т.н. както предишната.

Тук по-доброто е че заради малца ще имаме и съответния малцов вкус в дестилата.
Има и специален пушен малц, който внася известна шотландска нотка. Макар че за бърбъна не е нужна.

Има и трети вариант - царевица и малц , без промишлени ензими, но е за големи фенове и изисква по-дълго време за озахаряване.

А за чисто малцово уиски е най-лесно - трябва ви само малц, даже може и без казан - директно се озахарява в бидон и после ферментира с триците, но при дестилацията се дестилира пак само течност.

Ако се интересувате, пишете ми на ЛС.
Имам и малц и ензими.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2013, 21:09
Мнения: 10
Хиляди благодарности за твоят отговор колега!

Да не сме наясно как точно се приготвя бърбън и наистина темата за бърбън е изключително
дълга и след прочитането и се обърках тотално,затова и пуснат тази тема.По разни английски и американски
форуми е изписано много по темата как точно се приготвя кашата но пак е доста объркващо.Твоята тема за озахаряването съм я чел но набързо защото тогава беше просто идея.

Да казаните са два 100л. и 120л. цял обем.

От рецептите не става ясно каква царевица(фуражна или сладка или..)така че ще взема каквато и да е
и ще я мина на форажомелка на ситно.

А във връзка с маята тази хлебната ме притеснява много-незнам защо просто предчувствие.
В нета четох че за царевицата има специална мая а и тази за бира става(ALE Yeast)
Имаш ли някакви наблюдения по въпроса?

Сега вече клоня към втората рецепта написана от теб да не стане някакъв гаф с тази мая-да развали вкус.
Заемам се с набавянето на продуктите и ще споделя резултатите.
Като резултат мога ли да очаквам качествен алкохол от който може човек да си пийне дори и повече без да е
като пребит на другият ден?

Поздрави и отново благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 00:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ако не искте да ползвате мая на кубчета, може да ползвате суха(champagne yeast) или хлебна((Йоткер) пропорцията е 25-40 гр на hl (100 литра). И да внимавате там в поста сте прочели и цитирате 1cup ( една купа мая) това 1 cup e 225ml и е ужасно много суха мая. Едно пакетче суха мая е 5-8 гр(трябва да пише на опаковката) и е за около 20л груба сметка.
Дали разбрахте хубаво описанието на Виктор как да стане захар от царевицата...?
Доста сложна задачка сте си поставили, колеги :motz: , даже и без добавена захар ....
Пожелавам ви успех и да пишете до къде сте го докарали. Успех :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2013, 21:09
Мнения: 10
Еми колега със сигурносн не съм разбрал всичко но затова му се вика проба грешка :prost:

Иначе 1 купа (чаша)мая наиснина е много аз съм сигурен че друго искат да кажат с това можеби е някаква техна мярка за маята използвана в готварските книги или незнам.

Иначе някъде бях напипъл един пдф фаил точно при какви градуси какво става и кога се слагат ензимите и колко време се поддържа температурата и тн. Ще го потърся и ще го постна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нямай никакви притеснения относно прясната мая на кубчетата !
1. Тази мая се произвежда от заводи за алкохол като отпаден продукт на ферментацията ! Т.е. тя е точно същата която ти е нужна.
2. Доста евтина е.
3. Не оставя никакви излишни аромати.

Бирена мая от типа ейл имам много видове. Най-подходяща за алкохол би била Safbrew S33, както и Нотингам (която в момента не е налична).
Обаче според мен тези дрожди биха променили вкуса към по-плодов (както правят и с бирите от тип ейл).

Истинската мая за алкохол Фермиол ми свърши и в скоро време май няма да я има :mocken: , великият вносител иска 400кг. поръчка (това би заквасило 300 тона материал).

Моят опит със зърнен алкохол и мая за хляб е силно положителен, а за вкуса на алкохола от зърно ...
Е, нема толкова мек и благ алкохол !
Особено от царевица и жито.
Те англоговорящите не са прости да пият такъв вместо от плодове.

Между другото, доста хора си правят такъв. Никак не е екзотика вече :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
Здравейте колеги, питам се колко литра алкохол би излязъл от тези рецепти и каква е стойността на продуктите, че и на мен ми се пие мое домашно Уиски?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
От 2кг. зърно - грубо 1л. питеен алкохол.
При малки загуби и постоянно и залягащо се производство и повече от 1л.

Най-много пуска царевицата , обаче и най-много загаря.
После е пшеницата, накрая ечемика.
Малцът е предимно ечемичен, пуска колкото пшеницата понеже е с по-малко влага.

Цени :
ензимите двата са 6лв. за 20кг. зърно

само алфа амилазата е 2.30лв. за 20кг. зърно
малц за озахаряване на втечнено зърно с алфа-амилаза : 4-5кг. на 20кг. зърно , или като цена 6-7.50лв.

Дрождите бяха по 2.38 докато ги имаше (за 20кг. зърно), маята на кубчета е по 30ст. кубчето - или за същото кол. зърно е 4 по 0.30 = 1.20лв.
Ако ги залягаш озахаряванията с ферментациите - мая не ти трябва освен за първото варене.

Подкиселяването при дълговременно производство става като 1/3 от водата за озахаряване се замени с винаса от предишна дестилация (това което остава в казана след края на дестилацията)
Най-добре е да се мери с пеха-метър - търсим 4.5 пеха преди влагането на глюкоамилазата.
За озахаряване с малц е малко повече - 5.0-5.2

Чисто малцово е най-лесно :
1. Загряваш в един бидон от 100 или 120л. - 60л. вода на 70гр.
2. Сипваш вътре по малко с бъркане 20кг. смлян малц.
3. Завиваш бидона с изолация и го оставяш така един час, периодично проверяваш темп. - ако е паднала под 60гр. достопляш като вадиш по една кофа само течност и я стопляш до кипване с бързовар или на котлон. (най-много веднъж да се наложи)
4. След тоя един час проверяваш с йодна проба дали озахаряването е готово, ако не е поддържаш 62-63 гр. още докато стане добра йодната проба.
5. Охлаждаш кашата до 30 гр. и посяваш дрождите (маята)
6. След 3-4 дена ферментация дестилираш само течното. (пак потретвам - ако си с алембик казан - дестилира се без делене всичко до вода, после се прави редестилация и тогава се отделят фракциите, причината е че материалът е слаб и не му стига алкохол да раздели фракциите на прост казан, с колона няма нужда от двойна дестилация)

30кг. малц с доставка до адрес през Интайм е общо всичко 59лв.
От него практически може да се извлече 60% екстракт (захари) или грубо 18кг. захари, които като ферментират ще дадат около 9л. 100%-тов алкохол или след разреждане до 42% - 21л. питеен.
Айде 20 да е - цената на чисто малцово уиски откъм суровина е 3лв. за литър.

Друг е въпросът че за да стане уиски му трябва отлежаване в скъпо ново силно обгорено дъбово буре :)
Но и дъбовият чипс върши чудеса, когато се комбинира с помпичка за аквариум за въздуха.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Май 2012, 23:55
Мнения: 22
Местожителство: враца
Викторе :respekt: Трепнал си ми! Имам приятел земеделец които може да ми даде чувал царевица 50 кг. Колко струва цялата суровина за 100 литра бидон (а може и за 50 кг царевица) и да ми пратиш и инструкция стъпка по стъпка, какво да правя. Казана ми е 80 литров наскоро го купих и не съм го тествал още, но сега ще варя второто вино, ако е дал господ и уиски ще потече от него. Имам неръждаем казан около 40/50 литра за озахаряването, няколко бидона, котлон на газ и ще купя и изолация за задържане на температурата. Ако има още нещо ще пишеш. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Май 2013, 21:09
Мнения: 10
Колега victoryvt тотално се обърках отново!
Сигурно защото съм :krank: и не мога да мисля трезво.Под казан за озахаряване какво имаш на предвид:
казана за печене или друг казан специално за тази цел?
От други твои мнения - малцована царевица какво е?когато накиснеш царевицата в вода и после я разтилаш и оставяш да покълне,когато кълмовете са три пъти размера на царевичното зърно ги премахваш,смилаш и готово.

Вече се чудя дали да правя на веднъж голямо количество или да експериментирам и трите варианта но с малки количества?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 03:49 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
topalski1245 написа:
Здравейте колеги, питам се колко литра алкохол би излязъл от тези рецепти и каква е стойността на продуктите, че и на мен ми се пие мое домашно Уиски?


Може би тук не е мястото и темата, но и аз се питам разни неща?
Прикачени файлове:
9195.jpeg


Каква е себестойност та на това уиски ?
Колко акциз, ДДС,добавена стойност,търговска надценка има включено има в крайната цена на продукта?
Като цената му на дребно е около 7 лева за 700гр. или 10лв.литър.

Ако е вярно това което пише на етикет а, колко ще струва да се направи такова уиски?
И можели да се постигне такова качество на продукта?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
srmsvetli написа:
Под казан за озахаряване какво имаш на предвид:
казана за печене или друг казан специално за тази цел?


Озахаряването става в някакъв съд - обикновено с вместимост толкова колкото е и казана за дестилация.
Ако втория ти е подвижен и лесен за обслужване и най-вече е твой личен - ползвай го и за двете цели.
Озахаряването може да стане и в пластмасов бидон и после да си ферментира там - ако суровината е само малц.
Ако обаче е немалцово зърно - няма как да минем без разваряване, а то не става в пластмасов бидон.

Малцована царевица е - царевица направена на малц. Но не това е темата тук.
Баш истинският бърбън се прави само от царевица, която се малцова (покълва, суши се и т.н.)
Но дори и сега бърбън се нарича напитка от поне 50% царевица.
Така че няма защо да се мъчим да я малцоваме - разваряваме я с помощта на промишлен ензим, после я озахаряваме с малц или с друг промишлен ензим.

За Топалски - цената за озахаряване на 50кг. царевица с ензими е :
12лв. за по 2 дози ензими + 1-2 лв. за лимонтозуто за подкиселяване + 3лв. за 10 кубчета прясна хлебна мая за ферментацията.
Като краен резултат може да се очаква от 50 кг. царевица някъде около 25л. питеен алкохол на 42%

Ако искаш да си по-автентичен - разварявай с ензим, озахарявай с малц :
5лв. за алфа-амилазата, 10кг. малц по 1.5лв. са 15лв. , но ще имаш и още 5л. алкохол от малца.

Относно дребните и големите проби - опитайте да озахарите 2кг. брашно в тенджера 5л. с ензими, проверете накрая захарността, сложете го да ферментира с мая за хляб и след 3-4 дена проверете дали мирише на алкохол, дали е приятно на вкус, пък ако имате малък дестилатор от тенджера - дестилирайте го и се уверете сами за вкуса.
На който му хареса - да стреля направо в голям казан или бидон ако е с малц.

Най-лесно е с малц :
30 кг. смлян малц + 100л. гореща вода с темп. 70гр. се смесват директно в бидона и се разбъркват с дрелка и бъркалка.
Температурата пада на около 64 гр. и бидонът се завива с изолации, черги, вата, юргани ... :)
през 15 мин. се пребърква и се коригира темп. с доливане на вряла вода не повече от 20л., Ако се наложи се вади 10л. течност от бидона , затопля се с бързовар до 70гр. и се връща обратно и така няколко пъти - целта на занятието е поне час температурата в бидона да е 63-62 гр.
След час озахаряване - йодна проба, ако е добра - охлаждане до 30 гр. проверка на началната захарност и внасяне на маята.
Ферментация 3-4 дена , проверка на захарността - търсим да доближи 0-та.
Дестилация само на течното "на харман" (без делене на фракции и докато не текне чиста вода) и редестилация с отделяне на фракциите.
Очакван питеен алкохол 15л. на 40% (първаци и патоки отделно за следваща варка)
Цена : 45лв. за малца, 15лв. за куриера, 1.50лв. за маята - дестилацията според казана и собствеността му, както и енергията.
1л. - 4лв. откъм суровини.

За царевичния алкохол с ензими : цена за литър откъм суровината (ако царвицата струва 40ст. за кг.) е 50по0.4=20лв. за царевицата, 12лв. за ензимите, 4лв. за куриера, 3лв. за мая (10 кубчета) 1-2лв. за лимонтозу за подкиселяване.
Общо 40лв. за 25-30л. питеен алкохол на 40% , или цена за 1л. : 1.50лв.
А ако царевицата ти е без пари ...
:)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 07:08 
Offline

Регистриран на: 16 Ное 2014, 12:31
Мнения: 2
Здр колега имам си вкъщи 100 литров меден казан и искам да пробвам да сваря от царевица зърно имам много но за тези ензими и как да меря киселинноста ми е тъмна индия на 50 километра съм от търново може ли някакви кординати ако е удобно да дойда и да си взема липсващите ми материали


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2016, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2015, 15:11
Мнения: 2
Искам да попитам.Би ли ми отговорил някой?Слушал съм,че единица количество малц,може да озахари повече скорбяла,от тази в малца?Вярно ли е и ако може,колко %повече?Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима