srmsvetli написа:
Под казан за озахаряване какво имаш на предвид:
казана за печене или друг казан специално за тази цел?
Озахаряването става в някакъв съд - обикновено с вместимост толкова колкото е и казана за дестилация.
Ако втория ти е подвижен и лесен за обслужване и най-вече е твой личен - ползвай го и за двете цели.
Озахаряването може да стане и в пластмасов бидон и после да си ферментира там - ако суровината е само малц.
Ако обаче е немалцово зърно - няма как да минем без разваряване, а то не става в пластмасов бидон.
Малцована царевица е - царевица направена на малц. Но не това е темата тук.
Баш истинският бърбън се прави само от царевица, която се малцова (покълва, суши се и т.н.)
Но дори и сега бърбън се нарича напитка от поне 50% царевица.
Така че няма защо да се мъчим да я малцоваме - разваряваме я с помощта на промишлен ензим, после я озахаряваме с малц или с друг промишлен ензим.
За Топалски - цената за озахаряване на 50кг. царевица с ензими е :
12лв. за по 2 дози ензими + 1-2 лв. за лимонтозуто за подкиселяване + 3лв. за 10 кубчета прясна хлебна мая за ферментацията.
Като краен резултат може да се очаква от 50 кг. царевица някъде около 25л. питеен алкохол на 42%
Ако искаш да си по-автентичен - разварявай с ензим, озахарявай с малц :
5лв. за алфа-амилазата, 10кг. малц по 1.5лв. са 15лв. , но ще имаш и още 5л. алкохол от малца.
Относно дребните и големите проби - опитайте да озахарите 2кг. брашно в тенджера 5л. с ензими, проверете накрая захарността, сложете го да ферментира с мая за хляб и след 3-4 дена проверете дали мирише на алкохол, дали е приятно на вкус, пък ако имате малък дестилатор от тенджера - дестилирайте го и се уверете сами за вкуса.
На който му хареса - да стреля направо в голям казан или бидон ако е с малц.
Най-лесно е с малц :
30 кг. смлян малц + 100л. гореща вода с темп. 70гр. се смесват директно в бидона и се разбъркват с дрелка и бъркалка.
Температурата пада на около 64 гр. и бидонът се завива с изолации, черги, вата, юргани ...

през 15 мин. се пребърква и се коригира темп. с доливане на вряла вода не повече от 20л., Ако се наложи се вади 10л. течност от бидона , затопля се с бързовар до 70гр. и се връща обратно и така няколко пъти - целта на занятието е поне час температурата в бидона да е 63-62 гр.
След час озахаряване - йодна проба, ако е добра - охлаждане до 30 гр. проверка на началната захарност и внасяне на маята.
Ферментация 3-4 дена , проверка на захарността - търсим да доближи 0-та.
Дестилация само на течното "на харман" (без делене на фракции и докато не текне чиста вода) и редестилация с отделяне на фракциите.
Очакван питеен алкохол 15л. на 40% (първаци и патоки отделно за следваща варка)
Цена : 45лв. за малца, 15лв. за куриера, 1.50лв. за маята - дестилацията според казана и собствеността му, както и енергията.
1л. - 4лв. откъм суровини.
За царевичния алкохол с ензими : цена за литър откъм суровината (ако царвицата струва 40ст. за кг.) е 50по0.4=20лв. за царевицата, 12лв. за ензимите, 4лв. за куриера, 3лв. за мая (10 кубчета) 1-2лв. за лимонтозу за подкиселяване.
Общо 40лв. за 25-30л. питеен алкохол на 40% , или цена за 1л. : 1.50лв.
А ако царевицата ти е без пари ...
