Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: РАКИЯ ОТ ФУРМИ
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 20:07 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2013, 19:52
Мнения: 2
Привет,

Търся съвет за правенето на ракия от фурми. Имам 100кг много сладки фурми с който да направя джибри. Никога до сега не съм правил ракия или джибри, но имам мерак да опитам. Един приятел преди години ме почерпи с ракия от фурми и много ми хареса. Той я беше купил от някъде. Сега понеже имам фурми съм решил да пробвам.

Та, въпроса ми е:

Колко литра вода и колко кила захар са необходимо за да направя джибрито за 100кг фурми?

1. Матерял - 100кг - фурми
2. Вода - ??
3. Захар - ??

Кой е най-подходящия съд за джибрито - бидон или каца?
След като се направи джибрито, колко време е нужно да ферментира и как да знам, че е готово за варене?
На какви градуси се вари най-добре?
Трябва ли да се бърка джибрито по време на варене да не загори?
Колко силен е нужно да бъде горенето на огъня?

Купих си нов меден казан който събира 200 литра и с нетърпение искам да го пробвам.

Приемам всички съвети.....

Благодаря
Самуил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РАКИЯ ОТ ФУРМИ
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Добре дошъл във форума!
Първо надявам се, че фурмите са без костилки-ако не са трябва да ги махнеш и не ти завиждам как ще го направиш, но сигурно колегите ще ти помогнат.
Фурмата е със захарност 60-65% според интернет.
Ако подготвяш една джибрата за 200л казан, то трябва да не слагаш захар изобщо. Дори да налееш 100л вода пак захарността ще е доста над 20% към която ще се стремиш. :warn:
Аз ти предлагам следния вариант за две варенета(две зареждания):
50кг фурми(без костилки) накисваш в много гореща вода за 24ч. Като ги заливаш, да мериш колко литра вода си налял, колкото да се покрият.
На другия ден ги намачкваш, доливаш вода - общо с предната да стане 120л и да е с такава температура, че материала да е 35 градуса(ако се наложи ще изчакаш да се охлади, ако е по студен по трудно ще го коригираш).
Добави дрожди разтворени според указанията.
Препоръчвам да вардиш само бистра(прецедена) джибра, че да не загориш новото казанче :explode:

Ако искаш да правиш със захар(по голямо количество ракия с по малко аромат) ето какво ти предлагам:
25кг фурми, 20кг захар,140л вода
:2thumbs: Успех и да не забравиш да напишеш резултата- количество, вкус и аромат :? Някои друг от форума дали е опитвал такава ракия :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РАКИЯ ОТ ФУРМИ
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 05:44 
Offline

Регистриран на: 23 Ное 2013, 19:52
Мнения: 2
Добре заварил! Благодаря за гостоприемството!

Също така Благодаря за съветите!

Със сигурност ще махна костилките! Те се махат доста лесно. Като мед са, толкова сладки фурми не бях ял никога! Да ти кажа, толкова са сладки тези фурми, че дори не замръзват като ги сложа във камерата при –20 градуса.... Водното съдържание е минимално, незнам как точно да им измеря захарносста, но е над 75% със сигурност. Като хапнеш една, все едно си изял една лъжица мед...

Повече ми харесва съвета без захар! Искам качествена ракия, а не количество. И разбира се обожавам ароматната ракия, със хубав вкъс и текстура като я пиеш. Така че ще пропуснем захарта... :D

Ще следвам съветите ти и като стане ще ти пратя 1-2 бутилки да я опиташ. Ти ми ще ми кажеш как е! Прати ми адреса ти на PM.

Казанчето има дръжка за бъркане на джибрито по време на варене. Интересно е направено! Препоръчват варене на 79 градуса, явно джибрито кипва по-бързо от водата. Но това е опит - грешка! :-) :megagrin: Ще видиме! Ще гледам да не загаря, като варя на бавен огън и ще разбърквам докато се вари. Значи да те разбера правилно - съветваш ме да прецедя джибрито и да варя само течноста, без материяла, нали така???

Не съм сигурен, че знам какво точно е дрожди, и от къде да ги купя. Дай някакъв линк или име на производител или марка. Както казах аз съм малко зелен в това начинание, но ще положа всички усилия. Дано излезе добра ракийка! Първа бука за наука

Благодаря!
Лек ден
Сами


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: РАКИЯ ОТ ФУРМИ
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2013, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Сами, ето какво можеш да направиш:
Ако нямаш захаромер, трябва да си купиш.
Доколкото знам, най-елементарните, стъклени са много ефтини.
Вземи от фурмите малко, измери и залей с вода пропорционално на рецептата която си избрал. Разбъркай и размачкай добре, прецеди и премери със захаромера течността. Ако фурмите са над 60-65% захарност, тогава течността ще е над 20 захарни градуса. Долей вода докато достигнеш 19-21 захарни градуса. Така ще знаеш колко вода да сипеш когато залагаш цялата джибра. Мери всичко и си записвай :?
Дрождите - това са "животинките" дето папкат захарта и я превръщат в алкохол. Вземи малко прочети тук във форума, ползвай търсачката 8-)
Има линкове и колега който може да ти прати и по пощата-има онлайн магазин.
Ако напишеш от кой град си или близо, сигурно ще има колеги да ти кажат и точен адрес откъдето да си купиш.
За варенето, препоръчвам ти да прецедиш(изцедиш) и вариш само бистра течност.
Избора е твой, казанчето също. Много е добре, че има бъркалка- направи си експеримент когато понатрупаш опит :klatsch:
:2thumbs: Когато стане ракията(сигурно ще е отлежала и ако не е :lachtot: свършила) и се прибирам в БГ ще я пробваме непременно .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, Lukata и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима