Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Окт 2017, 20:26 Дата и час: 22 Окт 2017, 20:26

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от картофи
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2007, 12:51 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2007, 21:19
Мнения: 8
Интересува ме как се прави ракия от картофи без да се слага захар


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2007, 21:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1931
Местожителство: София
Абе много ароматична ракия от картофи няма да стане, но като суровина за висококачествен спирт са идеални.

Картофите са богати на нишесте и се обработват по практически същия начин, както зърното. Виж тази тема. Около 30-35kg картофи имат скорбяла колкото 10kg пшеница и можеш да ги сготвиш по същата рецепта. Разбира се, водата в случая трябва да се понамали, за да получиш желаната захарност.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2007, 22:42 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2007, 21:19
Мнения: 8
Може ли да се използват ензими за превращането на нишистето в захари и от каде могат да се купят.Как ще стане самата обрабтка на картофите с тезе ензими.Примерна рецепта


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2007, 14:34 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2007, 21:19
Мнения: 8
има в www.analytica-bg.com ензими дали ще ми сваршат работа


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2007, 14:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1931
Местожителство: София
Не видях да имат ензими с амилолитично действие.

Доставчиците на реактиви за химическите лаборатории вероятно имат амилаза в номенклатурата или пък си купи готов малц.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 19:28 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2007, 21:19
Мнения: 8
От каде да си купя готов малц?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 19:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1931
Местожителство: София
http://catalog.bg/branch.php?id=723

http://bira.start.bg/search.php?q=%EC%E0%EB%F6

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2008, 13:17 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
mks78 написа:
има в www.analytica-bg.com ензими дали ще ми сваршат работа

не хевършат работа техните ензини са предимно хлебарски вкл. и амилазата която трябва да разгражда полизахаридите може да получите хляб който да сладни но не стават за пълно разлагане. правил съм проби със техни ензими но скоро ще имам такъв продукт!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2008, 20:50 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
Тези енземи ще свършат ли работа


II. БИОТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПИТЕЕН АЛКОХОЛ

1. DEX-LO® CL (Liquid Bacterial Alpha-amylase) Не термостабилна, течна бактериална алфа-амилаза


2. MATS® (Liquid highly thermo stable bacterial alpha-amylase)
Високо концентрирана, течна, термостабилна
бактериална алфа-амилаза


3. MAXAMYL® LPH
Бактериална, термостабилна бактериална алфа-
амилаза, активна и при температура на кипене.
4. AMIGASE® TS (Liquid Amyloglucosidase) Течна амило-глюкозидаза


5. AMIGASE® PLUS (Liquid amyloglucosidase, with acid Amylase and Protease side activities.)
Течна амилоглюкосидаза със странични амилазна и
протеазна активности.


6. MAXAZYME® DSX
(Liquid complex of hemicellulases, glucanases, amylase for cereal processing.)
Течен комплекс от хемицелулази, глюканази и
амилаза за преработка на зърнени култури, особено
ръж и пшеница.


7. MAXAZYME® NNP DS (Liquid concentrated neutral protease.) Течна, концентрирана, неутрална протеаза.


8. MUCOLASE® LV (Liquid Fungal Alpha-amylase) Течна, плесенна алфа- амилаза.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2008, 20:08 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Най-добър вариант са ти MATS® или MAXAMYL® LPH с AMIGASE® PLUS, но виж ценово, както температурният и pH оптимум, вторият поне да е еднакъв. Първо се влагат алфа-амилазите за втечняване, а после глюкоамилазите за озахаряване. Протеиназната активност при AMIGASE® PLUS е добре, защото ще даде аминокиселини и пептиди за развитието на дрождите.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2008, 23:52 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
Можеш ли да ми обясниш как по точно се процидира с тия ензими


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2008, 21:25 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Виж темите за малца и хидролиза! Значи, смилаш суровината, разваряваш я, охлаждаш я до температурният оптимум на ензима алфа-амилаза, коригираш pH на получената каша, добавяш пресметнатото количество ензим, задържаш на температурата за определеното време, правиш качествана реакция с йод докато цвета не се променя, охлаждаш до температурата на вторият ензим(глюкоамилазата), влагаш го и него, задържаш, определят се редуциращи захари или балинг, трябва да получиш поне два еднакви резултата от анализите и пробите с йод! Охлаждаш до темпертура на ферментация 28-30 градуса, коригираш pH при необходимост и сееш. Това е!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2008, 15:44 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
Тези ензими ,които съм посочил по-нагоре ги продава една софийска фирма. В Пловдив мога ли да ги купя от някъде?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2008, 19:01 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Хахахааа, и аз съм майна! Да ти кажа честно, незнам! Поръчай си ги с куриер и наложен платеж, като ги получиш-плащаш! :wink:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2009, 09:11 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Най-накрая, отдавна ги открих, но сега се сещам да ги разгледате! Нашето родно старо производство на "Биовет"-Пещера вече прави ензими, преди седмица осетих отдавна забравеният аромат на актиномицети, плесени и бактерии, любито ми производство, но за жълти стотинки! И така http://www.biovet.com/bul/byApplication5.html ето ви ги вашите малки БЕЛТЪЧЕТА, с които можете да разграждате картофи, царевица, ечемик, пшеница, а бе всичко нишестено, та чак и нишестето за крем, който жена ви или майка ви е взела да ви направи пиандури такива! :lol: :lol: :lol: Даже и аромат ще си имате в дестилата после!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: s v atanasov и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима