Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 12:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Здравейте .Питането ми е следното :
какво ще се получи ако се загрее малцовия сироп и се задържи темп до изпаряване да кажем на половината част с цел концентриране на суровината . Няма да загори защото имам прецизен терморегулатор който ще поддържа темп примерно 60 70 С и специален котлон направен за целта ТЕ с голяма площ
Прикачени файлове:
HPIM7529.JPG

Прикачени файлове:
HPIM7530.JPG



Котлона не е правен конкретно за тази цел а за подгряване на казана но :( пидораза ме излъга/верояъно и него са го излъгали но трябва да има виновен / и вместо по 1 кв както пише на нагревателите те са с обща мощност 3.2 кв недостатъчна за 100 л казан


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2014, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Каква е идеята за концентриране? Искаш да концентрираш озахарена мъст или нещо друго?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
hellreiser написа:
Каква е идеята за концентриране? Искаш да концентрираш озахарена мъст или нещо друго?


озахарената мъст ... за да се вдигне захарността примерно до 23 25 %
питам ще настъпят ли някакви химически промени към по зле
пак казвам Т на загравяне 60 70 градуса целзий

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, няма какво да се притесняваш за течността, та нали за бира ако е - я варим в казана час и половина .
И то доста здраво - да ври с ключ.
Целите са няколко - да се изпари 1/6 до 1/5 от водата и така от 10% се вдига на 12-13. Или от 15 се вдига на 18. (Захарността)

Обаче от поста ти прозира желание да изпаряваш вода от майша (вода, екстракт, трици)
Предполагам защото досега си ферментирал всичко заедно с триците и не си правил прецеждане и промиване на малцовите трици.
Първо, за тия ниски температури няма да се изпари кой знае колко вода.
Второ, абсолютно ненужно е варенето на триците, защото от тях се екстрахират горчиви танини от люспите. Освен това белтъците ще коагулират заедно с люспите и всичко ще стане една гъста каша неподдаваща се после на прецеждане.
Разбира се , след ферментацията нещата не мога да ги предвидя дали ще са по-добре или по-зле.

Обаче има две съображения още - енергията дето ще изгориш за сгъстяването, ако я сметнеш в пари и ги обърнеш в кг захар от магазина, може би ще е по-изгодно чрез нея да си вдигнеш захарността.
И второто е - че ще ти намалее обема.
Т.е. - в крайна сметка - дали ще ферментираш 100л. на 15% или 75л. на 20% е все едно - алкохолът ще е все 7-8 л на 100% алкохол.
Единственото предимство ще е ако нямаш колона - че при 20% начална захарност можеш да дестилираш еднократно. А при 15% начална - ще трябва преварка.

Според мен - най-добре премини на ферментация само на течност, за което си направи съд за прецеждане и промиване. След това ако желаеш да сгъстяваш - вриш на широк нисък казан без капак с много енергия 2 часа и ще имаш изпарение на 1/4 от водата, с което екстракта ще скочи с поне 4-5%
И пак казвам - това е бираджийски метод , който цели премахването на белтъците, за да не вкисва материала после. За алкохол не е нужно варенето, а само е нужно да дестилираш веднага след готовността, за да изключиш вероятността за вкисване.

20% екстракт се получава ако майшнеш 1кг. малц с 2.5л. вода :
1кг. малц дават 600гр. екстракт (при практическа екстрактивност 60%, която може да се вдигне и до 70, с малко повече практика)
или 0.6+2.5 = 3.1кг. общо течност.
0.6/3.1=19.35%
Но понеже ще има и изпарена вода - да речем че е 20%

Друг е въпросът че ако решиш да го прецеждаш няма да извадиш 3л. , а може би само 1 :)
Затова се и прави промиването на триците. Но за да не пада екстракта много - направи промиване само с 2л. на кг. вода и после пресовай триците.
Тогава ще имаш :
1л. да остане в триците , 3.5л. да изтеглим
0.6/4=15%

Т.е. - озахаряване на 1:2.5 и промиване на 1:2 или общо 4.5л. вода за 1кг. малц би трябвало да даде материал с екстракт 15-16%
Напълно достатъчен за добра ферментация и последваща дестилация.
А при желание за сгъстяване - варенето на максимална мощност 2 часа ще го докара до 20%.

А защо да не се направи един имперски стаут (тъмна силна бира) с 20% екстракт и около 7-8% алкохол , вместо уиски ?
:)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
victoryvt написа:
Колега....
:)

Благодаря ! разбрах всичко което ме интересуваше . Сега да си кажа и аз ... целта е 1 да няма преварка затова искам да вдигна захарността а от там и алк градус /за в бъдеще ще се прави колона / и 2 ро не искам след ферменрацията веднага да варя защото не всякога имам свободното време за това

ще се вари само течността .... прецежда се промива се и после триците през центрофуга се минават или непрекъснато подаване на течност с подходящ дебит в центрофугата .... върос на ъъъ опитване проби грешки :)
идеята ми беше че след прецеждане може да има някакви остатъци и те да загорят ако се вари на по висока темп та за това и тези 70 град .... но щом се вари бирата :) ще видим каква е идеята . А относно добавянето на захар ..... ъъ КРАСТА така да се каже да опитам дестилата /ВИСКИТО/ така както е само от царевицата + малца

Видя какъв е вида на котлона върху него ще се извършват сички дейности ... проблема ми е че нямам голям съд и трябва да го правя на порции от по 30 литра колкото е тенджерата мога да поддържан темп с точност до градус примерно . идеята ми в най скоро време да проверя при темп 110 град на плочата водата предварително завряла на колко градуса ще остане за да не стане сакатлък/загаряне / когато започна с майшуването
Каня се да си правя механична бъркалка ама нещо голям мързел и липса на време ..... но ще видим де ..... тази седмица се канех :( ама ще ходим на чекнеж /малка алкохолна сбирка/ та се отложи
Ще снимам и ще покажа цялата постановка само да почна веднъж .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима