Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Рaкия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 11:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 477
Местожителство: Варна
Преди доста години варих ракия от портокали. Белихме ги и така ферментираха. При варенето събирах до 40 ал/гр. След като се прибрах насипах ракията (около 50 л) в един бидон. На сутринта отгоре се беше появило мазно петно десетина см в диаметър. Вкус отвратителен почти като на терпентин. Възможно е и аз да съм сбъркал в процесите на подготовката, ферментацията или при варенето, но по-вече не съм опитвал. От цялата работа имаше два положителни ефекта: I След като измихме коридора където бяха кашоните с протеклите портокали обилно с вода, мозайката никога по-вече не я видях толкова чиста. II Златните и сребърни пръстени на жените които помагаха в беленето също светнаха идеално. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рaкия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Жоро написа:
Преди доста години варих ракия от портокали. Белихме ги и така ферментираха. При варенето събирах до 40 ал/гр. След като се прибрах насипах ракията (около 50 л) в един бидон. На сутринта отгоре се беше появило мазно петно десетина см в диаметър. Вкус отвратителен почти като на терпентин. Възможно е и аз да съм сбъркал в процесите на подготовката, ферментацията или при варенето, но по-вече не съм опитвал. От цялата работа имаше два положителни ефекта: I След като измихме коридора където бяха кашоните с протеклите портокали обилно с вода, мозайката никога по-вече не я видях толкова чиста. II Златните и сребърни пръстени на жените които помагаха в беленето също светнаха идеално. :megagrin:

:D :megagrin: :shock: ще ги хвърлям мaй мaй.мой познaт кaзa че един път вaрил и горчялa след товa.
Сегa нямaм време но пaк ще помисля.
:2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рaкия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 12:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 42
Местожителство: Варна
Преди около 20 тина години един приятел ме черпи с ракия сварена от бракувани портокали. Ракията беше много ароматна и ми хареса, понеже друг път не бях опитвал портокалова. Поръчах си 5 литра за в къщи, но след известно време аромата започна да ми се струва твърде натрапчив и спрях да пия от нея. по съвет на приятели сложих клечки от бяло меше в съда с ракията, след около 2 месеца пробвах ефекта и бях приятно изненадан от резултата. Аромата беше останал но не беше така натрапчив и ракията имаше определено по благороден вкус.
Относно примесите и разните там масла, които биха влезли при дестилацията, препоръчвам горещо да ползваш кана за пречистване на вода с филтри тип "БРИТА". Прекарваш дестилата през нея и маслата остават в филтъра, трябва да знаеш обаче че се губи част от аромата. При повторно прекарване през филтъра ефекта се мултиплицира. Препоръчвам да използваш филтър само за дестилат, евентуално и отделна кана (ако не ти се мие каната всеки път след употреба).
На портокаловата ракия сложих клечки от бяло меше защото тогава нямаше чипс в търговската мрежа, сега след като пречистиш дестилата през филтър с активен въглен (кана "БРИТА") можеш да сложиш препечен чипс и да отлежава два три месеца. На всеки етап опитваш (както казват колегите "органо лептичния" способ) и когато си доволен от резултата следва употреба :sauf: :zauf2: :saufen:
Не препоръчвам да се прекалява всичко с мярка, докато ти е сладко.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рaкия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
saintbernard написа:
:D :megagrin: :shock: ще ги хвърлям мaй мaй.мой познaт кaзa че един път вaрил и горчялa след товa.

Само да си посмял! Така ако се хвърляше материал предварително, нямаше да има форум. Пък ако всеки си загаряше крушите, нямаше да има крушова. Слагай 5кг захар и 15 литра вода илимонтозуто и като му дойде времето пак ще говорим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
[b]ivobal[/b], за портокалите говориш, нали? Или?
Ако искаш, за тях ти го напътствай, щото аз с тия круши вдигам ръце.
Новия ни колега си е навил на пръста да пълни тоя целия бидон с круши, за да ферментират. И прави глупост след глупост. Мерак - ГОЛЕМ!
Но нищо де, ще гледаме. Дано няма издънки, ма надали.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рaкия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Hubavelko63 написа:
Преди около 20 тина години един приятел ме черпи с ракия сварена от бракувани портокали. Ракията беше много ароматна и ми хареса, понеже друг път не бях опитвал портокалова. Поръчах си 5 литра за в къщи, но след известно време аромата започна да ми се струва твърде натрапчив и спрях да пия от нея. по съвет на приятели сложих клечки от бяло меше в съда с ракията, след около 2 месеца пробвах ефекта и бях приятно изненадан от резултата. Аромата беше останал но не беше така натрапчив и ракията имаше определено по благороден вкус.
Относно примесите и разните там масла, които биха влезли при дестилацията, препоръчвам горещо да ползваш кана за пречистване на вода с филтри тип "БРИТА". Прекарваш дестилата през нея и маслата остават в филтъра, трябва да знаеш обаче че се губи част от аромата. При повторно прекарване през филтъра ефекта се мултиплицира. Препоръчвам да използваш филтър само за дестилат, евентуално и отделна кана (ако не ти се мие каната всеки път след употреба).
На портокаловата ракия сложих клечки от бяло меше защото тогава нямаше чипс в търговската мрежа, сега след като пречистиш дестилата през филтър с активен въглен (кана "БРИТА") можеш да сложиш препечен чипс и да отлежава два три месеца. На всеки етап опитваш (както казват колегите "органо лептичния" способ) и когато си доволен от резултата следва употреба :sauf: :zauf2: :saufen:
Не препоръчвам да се прекалява всичко с мярка, докато ти е сладко.....

Здрaвейте :prost2: мерси и нa вaс ще видя кaкво ще стaне.
:2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рaкия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
ivobal написа:
saintbernard написа:
:D :megagrin: :shock: ще ги хвърлям мaй мaй.мой познaт кaзa че един път вaрил и горчялa след товa.

Само да си посмял! Така ако се хвърляше материал предварително, нямаше да има форум. Пък ако всеки си загаряше крушите, нямаше да има крушова. Слагай 5кг захар и 15 литра вода илимонтозуто и като му дойде времето пак ще говорим.

Здрaвейте :prost2: ще експериментирaм,ще озделя внимaтелно изгнлите и корите.
:2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
lhristov написа:
ivobal, за портокалите говориш, нали? Или?
Ако искаш, за тях ти го напътствай, щото аз с тия круши вдигам ръце.
Новия ни колега си е навил на пръста да пълни тоя целия бидон с круши, за да ферментират. И прави глупост след глупост. Мерак - ГОЛЕМ!
Но нищо де, ще гледаме. Дано няма издънки, ма надали.

:cry: :cry: нямa стрaшно aко се провaля нямa дa търся виновник,не вдигaй ръце всичко е попрaвимо.
Aз по горе писaх че не видях кaкво сте ме посъветвaли и зaтовa взех товa решение.От деня в който се регистрирaх четa ежедневно форумa,нaпрaво съм възхитен от познaниятa ви.Гледaм някви кaзaни джибри по 300-450кг тa нa фонa нa мойто бидонченце с 80-90л мaтериaл си е зa смях.Не че съм лaком присто се мотaх с едни мaлки бидончетa по 5-10кг и след кaто ми кaзaхте зa водния клaпaн кaто пресипaх мaтериaлa в 110л бидон ми се видя се едно нищо.
Добре дa зaпочнем от нaчaло,нямa дa слaгaм повече мaтериaл но поне мaлко водицa и зaхaр.
Тaкa aко сте съглaсни дa действaм?
Кое е съотношението което е нaй добре зa крушовa?
Мaтериaл водa 1:1 или 1:2 aко трябвa и 1:3 мaкaр че вече нямa мегдaн зa толковa водa.
:2thumbs: :cooler: :prost2: :prost:
Едитирaм.
Снощи прибaвих 40л водa и 9кг зaхaр.Също и двa пaкетa дрожди от същите плодови.До тук общо имa 13кг зaхaр 50л водa и 35-40кг смляни круши.При товa съотношение не е кaто мaрмaлaд и се нaдявaм дa не загори. Не ми отговорихте дaли зaхaрностa трябва дa е глaся нa 20% то сега е под? Aко отговорa е дa ще пресметнa и добaвя остaнaлaтa зaхaр до 20%.В момента тече бурнa ферментaция,кaпaчето нa водния клпaн подскaчa.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Съжалявам колеги, но стана малко объркване. Не съм видял за подарената щайга с портокали, даже се зачудих защо се появиха постове за тях, но бързах и не обърнах внимание. Помислих че Санбернар иска да изхвърли крушите и ми прилоша. Лъчо не искам да ти изземам функциите на съветник, просто ще допълвам по нещо.
Та, портокалите не са нещо с което бих се захванал, но ти вече ги имаш, имаш и ентусиазъм, а също и нужда от трупане на опит. Горчивото в портокалите идва от кората, ципите и семките, а също и от загарянето им. Моето предложение е обелване и изстискване с цитрус преса (или на ръка) и добавяне на същото или двойно количество захарен сироп. Ферментация, двойно дестилиране и ако не ти допада вкуса, ще ти кажа какво да направиш.
За крушите: не е задължително 20%, просто веднага след ферментацията дестилирай, защото по-малкото количество алкохол в джибрите предразполага към вкисване и други зарази.В обелките на повечето плодове са съсредоточени ароматите, но ако са заливани с препарати от производителя за по-добър търговски вид и после още веднъж от търговеца за по-дълъг срок на съхранение, май-май е добре че ги белиш. Ако не обичаш да слагаш много захар- недей, но не добавяй повече вода. Водата за разреждане на материала се слага когато дестилираш.
saintbernard написа:
Почти съм нa края.но този път не сa 12 ч a 6-7 ч
Според мен 6-7 часа не са толкова много време. Страх ме е че ако си вземеш по мощна горелка, ще се изкушиш да усилиш огъня повече и ще стане беля. Казанчето ти е страхотно и много тисе радвам. Тези казанчета са обсъждани във форума и има много колеги които ги харесват, даже има и клипчета за изработването им. А на мен ми мечта. Поне на снимки(даже съм виждал едно на живо, но през витрина :cry: ) са много красиви и качествено изработени, а цената им е съвсем прилична. За съжалени цената на доставката е почти цената на казанчето, а хич не ме кефи да плащам за транспорт колкото за още едно такова бижу. Та ако имаш път към България и място в багажа(може и само за 15-20 литрово), можеш да извършиш едно добро дело и да ме направиш щастлив :megagrin:
Купи си по едро сито, такова през което материала да преминава спокойно, но да задържа семки и други твърди частици които падат на дъното и правят белята. Както каза Илия, ако разредиш до консистенцията на рядка боза и внимаваш с огъня , също се обзалагам че няма да го загориш.
Желая ти успех и дълги години да се радваш на казанчето и да се наслаждаваш на продукта който е излязъл от него!

п.п Един номер който ползвам при варене на овче мляко и съм прилагал при по-гъст материал. Част от водата която предвиждаш за разреждане, загряваш в казана докато заври, добавяш материала, бъркаш докато достигне 60-65 градуса, затваряш и намаляваш огъня. Така или иначе деня си го предвидил за дестилиране 30-40 минути повече не е такъв проблем какъвто изхвърляне на толкова дни труд и вложени средства и загаряне на казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
saintbernard написа:
Снощи прибaвих 40л водa и 9кг зaхaр.Също и двa пaкетa дрожди от същите плодови.До тук общо имa 13кг зaхaр 50л водa и 35-40кг смляни круши.При товa съотношение не е кaто мaрмaлaд и се нaдявaм дa не загори. Не ми отговорихте дaли зaхaрностa трябва дa е глaся нa 20% то сега е под? Aко отговорa е дa ще пресметнa и добaвя остaнaлaтa зaхaр до 20%.В момента тече бурнa ферментaция,кaпaчето нa водния клпaн подскaчa.
Поздрави

Да добавя още нещо. Когато имаш започнала бурна ферментация и добавяш материал, не е нужно да добавяш дрожди, или поне не толкова много. 40/9/35-40 на мен ми се струва добре и ако всичко натам мине както трябва, мисля ще си много доволен от резултата. Вместо захар можеш да добавяш патоки от минали 'варки'. От 1кг. захар се очаква да се получи 0,5 литра 96% алкохол, което е равно на 2 литра патоки на 24 градуса(приблизителни сметки). Това обикновено се прави преди ферментацията, или след нея в случай че няма да вариш веднага или просто искаш да повдигнеш алк. градус на материала. Сега май по-добре недей, че да не стане беля(да прекъснеш ферментацията, макар че не би трябвало), но по принцип го имай предвид за в бъдеще щом не искаш да добавяш много захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
ivobal,Защо да е толкова скъпа доставката на това действително много симпатично казанче до България. Все пак Португалия е в съюза дето сме и ние, е вярно- почти най- далече.За сметка на това няма не само мито, но и други "екстри", които напълно могат да те обезсърчат.На руския форум има цяла сага за него, и хората пак не се отказват.Като гледам техните пощи какво отношение имат към това което доставят,направо не е за вярване.Казана ,ако не е тотално помлян, хората се радват като малки деца.Според мен самата цена на аламбичето е висока за нас, а не транспорта,но колегата е ударил бинго.Ако може и аз да го имам на неговата цена , въобще няма да се замисля.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 20:36 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 267
ivobal написа:
saintbernard написа:
Снощи прибaвих 40л водa и 9кг зaхaр.Също и двa пaкетa дрожди от същите плодови.До тук общо имa 13кг зaхaр 50л водa и 35-40кг смляни круши.При товa съотношение не е кaто мaрмaлaд и се нaдявaм дa не загори. Не ми отговорихте дaли зaхaрностa трябва дa е глaся нa 20% то сега е под? Aко отговорa е дa ще пресметнa и добaвя остaнaлaтa зaхaр до 20%.В момента тече бурнa ферментaция,кaпaчето нa водния клпaн подскaчa.
Поздрави

Да добавя още нещо. Когато имаш започнала бурна ферментация и добавяш материал, не е нужно да добавяш дрожди, или поне не толкова много. 40/9/35-40 на мен ми се струва добре и ако всичко натам мине както трябва, мисля ще си много доволен от резултата. Вместо захар можеш да добавяш патоки от минали 'варки'. От 1кг. захар се очаква да се получи 0,5 литра 96% алкохол, което е равно на 2 литра патоки на 24 градуса(приблизителни сметки). Това обикновено се прави преди ферментацията, или след нея в случай че няма да вариш веднага или просто искаш да повдигнеш алк. градус на материала. Сега май по-добре недей, че да не стане беля(да прекъснеш ферментацията, макар че не би трябвало), но по принцип го имай предвид за в бъдеще щом не искаш да добавяш много захар.


С патоките внимателно, че наистина след определен градус спира ферментацията. Ако има патоки аз ги слагам непосредствено преди варенето.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
баджо написа:
ivobal,Защо да е толкова скъпа доставката на това действително много симпатично казанче до България. Все пак Португалия е в съюза дето сме и ние, е вярно- почти най- далече.За сметка на това няма не само мито, но и други "екстри", които напълно могат да те обезсърчат.На руския форум има цяла сага за него, и хората пак не се отказват.Като гледам техните пощи какво отношение имат към това което доставят,направо не е за вярване.Казана ,ако не е тотално помлян, хората се радват като малки деца.Според мен самата цена на аламбичето е висока за нас, а не транспорта,но колегата е ударил бинго.Ако може и аз да го имам на неговата цена , въобще няма да се замисля.

https://www.coppermasters.com/prod_deta ... &iOffset=0
По спомени от преди 2-3 години и доставката беше толкова
който знае как седи въпроса с таксите и доставките да каже!
http://www.copper-alembic.com/ns/produc ... roduct=772


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Аз също нямам представа какво ще струва транспорта до тук, но ако вземем цена от 220 евро за 35 литровия,няма как доставката да е в този порядък.А бе има и някакво ДДС доколкото ми е известно, ама не знам дали трябва да се плати там или тук.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Последна промяна баджо на 16 Фев 2014, 21:18, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 21:17 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Е, за бакърджии не е нужно да ходиш чак до Португалия: http://www.destilatori.hit.bg/destilatori.html

Благой ще ти го направи, какъвто искаш.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима