Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 23 Май 2009, 01:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Възможно ли е и как? Пил съм акациева ракия, ама вино...
Имам под ръка огромна акация, само да я оберем...
За всеки съвет ще съм благодарен
Мерси предварително

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Ми материала, който ще вариш на ракия си е бяло вино. Дядо ми не го е правил на ракия, само като вино го е пиел. Аз лично миналата година опитах, материала не беше ферментирал още и нещо не ми хареса. Но дядо ми се е бил прочул, че му е било хубаво виното (и не само от акация) :)

Това ми напомня на оная приказка, малко преди да умре бащата свикал синовете си и им рекъл: "Да знаете, че вино може да се прави и от грозде" :lol:

А от липата пък ще извадиш червено :) но беше като олио, възможно е ако е изсушен чая, тези етерични масла да изчезнат. Не е възможно ми сигурно е така, защото когато сте пили чай не е бил като олио. Ако имам повечко пари бих пробвал да направя направо вино от липа и мед, мисля че ще се получи нещо добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon ... тук е мястото да споделиш накоя рецепта и своя опит с акациите и други нетрадиционни
продукти от които ти правиш ракия и вино
:2thumbs: :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ами 100% е постижимо.Дори и falcon потвърждава.
Да знаеш, че вероятно няма да е много трайно. Аз си правих сливово вино като му бях бочнал клапан по време на тихата ферментацията. Направих го все едно правя вино от грозде. Т.е. за експеримента.
На теб ще ти трябват дрожди (не мая за хляб) + активатор за всеки случай.
Остава само пропорция за цвета и литрите вода да изнамерим ... Ако ли не viewtopic.php?f=7&t=111&p=5518&hilit=%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F#p5518 действай по тази рецептна и ако не ти хареса после го вариш на ракия .

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Вино досега не съм правил, малко ме е страх да бъда честен :)
но wufan както казваш че ще бъде нетрайно, ако е с мед, вместо захар съм сигурен, че дори ще е по-добро като отлежи.
Стареца за виното не щя да ми каже пропорциите, но предполагам че са 1 : 3,5 или 1 : 4.

Аз лично съм намислил, като дойде сезона на трънките да пробвам :) чул съм че на 1 кг трънки се слага 1 кг захар и 3 литра вода и става вино убиец :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Всъщност е близко до акъла за медовината, която са я правели в древността, че са й слагали билки за аромат най-вече, а и спомага за процеса на ферментация. Бях правил опит само захар, вода, лимонтозу и мая и не се получава, сложиш ли обаче някакви билки и тем подобни ще почне да ферментира.
Само малко да се опарича обезателно ще се пробва нещо в тая посока 8-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 22:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
а титр. киселинност и танини?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ilu6a написа:
а титр. киселинност и танини?


Много се впрягаш на тая тема, то вярно всичко си има научна обосновка, ма чак пък толкоз, айде моля ти се. В процентно отношение ли да ти измеря стойностите. Аз и захаромер не ползвам, ти ми говориш за титруване :lol:
А и много хора не мерят киселинността с лакмус и т.н. пък правят винце без грешка.
За домашни условия имам чувството, че някои индивиди се престарават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
falcon написа:
ilu6a написа:
а титр. киселинност и танини?


Много се впрягаш на тая тема, то вярно всичко си има научна обосновка, ма чак пък толкоз, айде моля ти се. В процентно отношение ли да ти измеря стойностите. Аз и захаромер не ползвам, ти ми говориш за титруване :lol:
А и много хора не мерят киселинността с лакмус и т.н. пък правят винце без грешка.
За домашни условия имам чувството, че някои индивиди се престарават.

Не се престараваме...за човек никога не е късно да надмине себе си!Този форум е точно за това....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Ми той сам беше писал за виното по римско време, там да не би да са отделяли значение на киселинност и т.н. Още повече тогава виното са го разреждали с вода, смятало се е за богохулство, ако се пие чисто.
Пак казвам далеч съм от темата за виното, и въобще всичките ми мнения никога не са били меродавни. Мони писа на едно място "а бе номер едно си". Няма такова нещо и никога не е имало. Но някои хора тук имам чувството, че се правят на големи професори. А си мисля, че не е необходимо да търсите перфекционизъм, при положение, че понякога по-простото решение е по-добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 00:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Уф абе хора... Не го приемайте тоа форум за мерене на ... разбирачество! Ilu6a e прав че без танин няма и вино. Ще е "шербет" с вкус на акация който ще цъква като вино :megagrin: който просто нямаш шанс да съхраниш за да старее. Ако се получи нещо ще е интересно за пиене, когато е охладено. Това е. Колкото и грубо да прозвучи някои от старите техники и рецепти до колкото са изпитани толкова са и в разрез на съвременните проучвания и техники. Поради фактът че сме любители всеки избира кво да прави :lab: ама моля Ви не се дразгайте .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Човек ако има желание се научава ако не разчита на късмета. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 01:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Ми не казвам правете от акация, wufan, както казваш ще е нетрайно. Но може да се прави, и чак за стареене няма кой да го чака :) При все обаче си мисля, че ако се сложи мед вместо захар проблем с нетрайността няма да има.
п.с. определено ставаш за миротворец :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 07:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon написа:
При все обаче си мисля, че ако се сложи мед вместо захар проблем с нетрайността няма да има.

Медъ не стабилизира в никакъв скучай виното, по миналият сезон на гроздето един приятел взе грозде смалихме го напълни два 120л. бидона разпределихме го в три като доляхме вода с разтворен мед показа на захаромер 22%. закъсня с варенето 9-10 месеца при плътно затворени бидони като реши да го вари миришеше направо на оцет. Пък камоли да стабилизира акацияро вино.
falcon написа:
сложиш ли обаче някакви билки и тем подобни ще почне да ферментира

Билки, бики ама какви колко. Единствената билка която се знае със сигурност че стабилизира ферментиралите течности това е хмела.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
petiomalchev написа:
Единствената билка която се знае със сигурност че стабилизира ферментиралите течности това е хмела.

Поради наличието на танини. И пак го казвам- това горчиво вещество освен, че играе роля във вкусовите качества на напитките, но и благодарение на него се получава стабилизирана напитка която може да бъде съхранена.

За медът и аз мисля като Петьо. Днешно време медът е висша форма на табиетлизъм и чисто разхищение с оглед на финансовата криза, но няма как да стабилизира джибрата.

И отново .. Моля ви имайте уважение един към друг и спазвайте добрият тон! Нека простотията, която е на всякъде да не навлиза и тук !
Поздрави :sauf: !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима