Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
falcon написа:
ilu6a написа:
а титр. киселинност и танини?


Много се впрягаш на тая тема, то вярно всичко си има научна обосновка, ма чак пък толкоз, айде моля ти се. В процентно отношение ли да ти измеря стойностите. Аз и захаромер не ползвам, ти ми говориш за титруване :lol:
А и много хора не мерят киселинността с лакмус и т.н. пък правят винце без грешка.
За домашни условия имам чувството, че някои индивиди се престарават.

Хоби ми е от години,а не се впрягам.
Нека не свеждаме направата на вино до такова елементарно ниво-хората учат за виното с години...
Винца без грешка-точно такива вина напролет се чудят как да ги опазят от вкисване,провлачване ,оксидазно пресичане,вгорчаване и още какво ли не...
А киселинноста и танините се коригират елементарно.
Киселинноста заедно със захарите и алкохола има консервиращо действие и е много важен момент от направата на виното.
Жълтия кантарион също се ползва за консервиране и дезинфекция...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Сега аз да попитам друг въпрос.
Правих преди време вино от бъз. Аромат - отличен 6. Алкохол - 10тина градуса.
Това което му липсваше е плътност. Когато човек отпие, аромата насища сетивата. Второто усещане е градуса. Но винаги липсваше плътността на плодовите вина, която се усеща когато преглътнеш.
Някакви идеи?

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
танин...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Петьо, станало е на оцет защото си мисля 100 % нещо е сгрешил. Меда наистина особено покрай кризата не е за предпочитане. Но пък за медовината пишеше в нета, че с отлежаването дори е по-добра. Ако е така по пътя на логиката, опиташ ли се да направиш вино от мед и акация, липа, магарешки бодил, каквото дал бог :) би трябвало да е по-трайно, отколкото ако е със захар. Не мога да твърдя със сигурност, но само захар разтворена във вода няма да ферментира, а в меда има и известно количество дрожди. Само мед разтворен във вода е възможно да ферментира и без допълнителни активатори.. Демек не би следвало да влияе негативно да ферментацията, напротив точно обратното. Макар че един съфорумец беше писал, че ферментира много повече време ако е с мед.

В липата си мисля, че има доста танини, и не само а в повечето билки..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Всъщност не ме бърка да пробвам с 2 буркана мед, в една туба от минерална и чайче, но няма как да ви кажа дали продукта ще е траен ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ами от медовина до медовина точно толкова разлика колкото ъ... от цица до цица :? за друго сравнение не се сетих.. Тая която е само от мед и вода не вярвам да изтрае много поради липсата на веществата които не позволяват на продукта да подеме следващата фаза която не е приятна за консумиране. Просто тая отлежалата медовина е варена с няк'ви билки. Иначе няма логика за мен.
Лично мое мнение ..
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Да си кажа честно и аз се съмнявам по въпроса за трайността. Но не мога да твърдя категорично, тъй като нямам опит. И все пак имам някаква интуиция, защо да не може да се получи и трайно. Даже наистина казваха че трябвало да се вари за около два часа меда, отделяла се пяната и т.н. Бе трябва да се пробва за да се каже.

А на колегата за плътността нямам идея. Предполагам че ако е от някой плод има много повече вещества в него и оттам идва плътността.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
на ilu6a искам само едно да кажа, има много хора, които не знаят половината от термините, с които ти си запознат, и въпреки това са правели вино, което едва ли някога си правел. А опровергай ме, че не било така? Щот съм на градус. Не че разбирам от вино, от жени още повече :) ма големи професори се извъдиха тука.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 21:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
falcon написа:
на ilu6a искам само едно да кажа, има много хора, които не знаят половината от термините, с които ти си запознат, и въпреки това са правели вино, което едва ли някога си правел. А опровергай ме, че не било така? Щот съм на градус. Не че разбирам от вино, от жени още повече :) ма големи професори се извъдиха тука.


Приятелю , не си пил виното на Илюша - аз също не съм го пил... Ето защо изглежда несериозно да го сравняваш с вината на някои си други , чийто вина също не си пил... Недей да се палиш толкова - нека да бъдем конструктивни за да си прекарваме приятно тук ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Наскоро ми попадна една бутилка от преди 25-30 години, не се знаеше точната възраст, от дядо ми който за захаромер не е чувал, камоли за танини и киселини, и нали се сещате че не беше на оцет. Не се паля, просто констатирам.
Е те и египтяните не са разбирали колкото съвременните инженери, питайте ги как са посторили пирамидите :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 26 Май 2011, 00:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Само казах,че за да има някакви качества това акациево "вино" са нужни мааалки корекции на киселинноста и танините...,а то излезнаха професори ,египтяни,дядовци...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 26 Май 2011, 01:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
ми ти си падаш малко по научната обосновка, какво да кажа. Исках само да кажа че топлата вода е измислена отдавна :) скоро няма да имам нет. Този форум е предимно за споделяне на опит, а при мен лично се получи малко по-различно, и не само при мен. Искри прехвърчат доста :) Ако някой съм засегнал по някакъв начин се извинявам. Сега съм на чайче щот нямам мезе и пия ракия от чай :))
при мен парадоксите нямат край, Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Акациево вино?
МнениеПубликувано на: 26 Май 2011, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Днес питах стареца за акациевото дали било трайно, той каза че не си спомнял, но вино се правело от грозде, това от акацията не било вино според него :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима