Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 20:14
Мнения: 13
Съставки:
1 галон на мед - 3.78 литра.
5 галона вода - 18.92 литра.
Дрожди

Проготвяне:
Загрейте 2,5 галона вода до 48.88 ° C и разбъркайте с галона мед, докато се разтвори напълно.
Добави в разтвора другите 2,5 галона вода на стайна температура (21 градуса) - когато се смесят, крайна температура трябва да е 35 градуса).
Оставя се да изстине и се добавят мая, температурата ще е спаднала до 21 градуса.
Разсипвайте напред назад между два контейнери, за да влезне въздух.

1. Оставя се да ферментира в продължение на най-малко 2 седмици (поддържане на 21 градуса)
2. След ферментация оставя да се утаи в продължение на 5-7 дни.
3. Дестилира се.
Пий с кеф. :)
Рецептата не съм я тествал. Преведох я от един английски сайт. Ако някой реши да я пробва нека да ни държи в течение и да каже крайния резултат как е. Наслука.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 08:52 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
Можеше да редактираш машинния превод...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 20:14
Мнения: 13
Редактирал съм го до колкото можах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Мисля че така няма да ферментира изобщо . За да се направи медовина разтвора мед вода се вари докато се образува пяна .... препенва се истива и чак тогава може да ферментитра .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Това е за медовина, а не за уиски.
1л. медовина -> 1 кг. мед :)
При сегашните цени на меда ...
Както и да е, кеф цена няма.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2014, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Казват, че в меда има естествени консерванти, които пречат на ферментацията. Може би затова е варенето и отделянето на пяната. А също и някои белтъци да се отделят...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2014, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Подсетихте ме, че преди малко повече от месец сложих едно шише медовина да ферментира. Всъщност това ми е първия опит за медовина.

Утре ще го отворя и ще пиша за резултата. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2014, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес най-накрая отворих шишето. Леко мътно, слабо газирано. Алкохол около 10.

Вкуса е малко спорен. В рецептата имаше карамфил, канела и лимони. За следващ опит бих пропуснал карамфила и канелата. Меда бих го увеличил и естетсвено бих сложил винени дрожди. За този опит ползвах обикновена мая.

Та значи, определено се усеща карамфила най-много, което не ме влече. Канелата е толкова далечна, че ако не я бях сложил аз може и да не я разпозная. Лимона също се усеща леко. След около 15-20 секунди в устата остава само приятния меден аромат, другото изчезва някак си.

Сега шишето с прецедената през салфетка течност е в хладилника за доизбистряне. По-късно ще пусна и снимка, макар да няма кой знае за гледане.

Определено съм доволен, като за първи резултат с хлебна мая.

При тукашната цена на меда и тукашната цена на гроздето, цената за литър е сходна. Евентуално медовината да излиза с около 10-20 цента по-скъпо. Определено ще продължавам с опитите. Пари за мед и грозде да има...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 20:14
Мнения: 13
Дай рецептата която ти си ползвал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2014, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Една от тукашните рецепти ползвах. http://mitkoivanov.wordpress.com/2010/0 ... %B0%D0%B9/

При следващ опит не бих сложил карамфил, а бих увеличил лимона. За канела съм малко на кантар дали да ползвам. И определено бих ползвал винени дрожди, а не мая за хляб.

Снимки забравих да направя, но след престоя в хладилника се избистри до цвета на домашно бяло вино и аромата се подобри към добро. Също наподобяваше бяло вино, но оставя и медена нотка след отпиване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2014, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес разрових в телефона и се оказа, че съм направил две снимки. Чашата е запотена от студената напитка и не са разбира добре какъв е цвета и бистротата.

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима