Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Сеп 2017, 03:39 Дата и час: 23 Сеп 2017, 03:39

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юни 2009, 17:55
Мнения: 4
Местожителство: София
Знае ли някой как се прави ракия от мушмули? Пил съм и беше много хубава. В края на миналата година събрах, смачках и натъпках в бидони около 300 кг зрели мушмули, но с тях не се случва нищо! Ще бъда благодарен, ако ме посъветвате какво да направя.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2009, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1875
Местожителство: Varna
Мушмолите трябва да са смачкани, опитай с мелачка за грозде, Водата в бидона да е една трета над мушмолите /разбъркай добре/ последните 20л. вода налеи гореща зада докараш температурата на пращината /джибрата / 30-35 градуса, след това прибави две пакетчета жива мая разтворена в вода или 5 пакетчета мая на д-р Йоткер разбъркаъ добре и на другият ден ферментацията би трябвало да е започнала. Преди да сложиш маята е добре да измериш захарноста ако е под 17% добави захар, за да вдигнеш захарноста с един процент на 100кг. материал е необходим 1кг. захар, не прави захарноста повече от 20%. Докато протича бурната ферментаци 5-7 дни бъркай джибрата сутрин и вечер. Като вариш прецеди материала зада отделиш костилките.
И да се похвалиш във форума
:lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Е само от мушмули ракия не бях правил. Един приятел все ми вика че от всичко може да стане ракия та дори и от зелени домати но от мушмули не можело :afraid:
Да ли е прав ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 15:00 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 269
Местожителство: Варна
Не е прав- пил съм- наистина е хубава!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
В мушмулите има захар плодова, както и в сливите. А в доматите какво има - киселини, тъй че - доматите за туршия, мушмулите - за ракия !
Цитат:
Те (доматите) съдържат 94,5% вода, 0,9% белтъчини, 3,5% въглехидрати, незначителен процент скорбяла, 0,7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др.).
Доматите са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2 и др.


Е, ако им сложим на доматите и захар - може и да стане каша за ракия, а може да стане и туршия - кой знай ....

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Ми освен да пробвам друго не ми остава :idea:
Но не би ли трябвали като се оберат да се оставят няколко дни да поомекнат и след това да се мачкат и да се коригира захарността ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2685
Местожителство: ''Survivor'' България
Чувал съм от хора работили едно време в Либия, че са правили ракия от домати+ захар и са е дистилирали с мляко, ама колко е верно...... :skeptisch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
MONI BARONA написа:
Чувал съм от хора работили едно време в Либия, че са правили ракия от домати+ захар и са е дистилирали с мляко, ама колко е верно...... :skeptisch:

Аз съм бил в Либия 1982/83г. ама като ученик в 7клас и от там си спомням че старите варяха от форми,мандарини и портокали ама от домати нямам спомени :roll:

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 16:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
доматено пюре и захар...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
От домати варяха българите в Коми.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2685
Местожителство: ''Survivor'' България
Krass написа:
От домати варяха българите в Коми.

Най вероятно рецептата да е от Коми /сибир/ защото има мляко-- руска технология за омекотяване на спирта....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2011, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
това за мушмулите тъкмо ме подсетихте че имам една мушмула на която никога не съм обръщал внимание :))
топла вода, захар и мая за всеки случай и би трябвало да ферментират
за доматите правят и най-вече съм чул както каза илюша използва се доматено пюре, но не съм опитвал никога и ме съмнява че струва нещо


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 08:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
разбира се ,че е бълвоч!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Такааааа, експеримента мушмолена ракия приключи.
Резолтанто:
От 80кг. добре омекнал плод изкарах след преварката чудесно ароматна ракия. Разредил съм я на 45 алкохолни градуса и резолтата е 24л. който в момента и се цимбурка в едно акациево буренце. Тестове и дегостации ще може да направите при следващата ни сбирка.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Захар колко сложи ? (на 80-те кила мушмули)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима