Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
chicholyubo написа:
Такааааа, експеримента мушмолена ракия приключи.
Резолтанто:
От 80кг. добре омекнал плод изкарах след преварката чудесно ароматна ракия. Разредил съм я на 45 алкохолни градуса и резолтата е 24л. който в момента и се цимбурка в едно акациево буренце. Тестове и дегостации ще може да направите при следващата ни сбирка.

Ми да започваме с организацията тогава. И без това съм ти обещал калеми(ако имаше кой да нагази в снега и да ги отреже :? ) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
ivobal написа:
chicholyubo написа:
Такааааа, експеримента мушмолена ракия приключи.
Резолтанто:
От 80кг. добре омекнал плод изкарах след преварката чудесно ароматна ракия. Разредил съм я на 45 алкохолни градуса и резултата е 24л. който в момента и се цимбурка в едно акациево буренце. Тестове и дегостации ще може да направите при следващата ни сбирка.

Ми да започваме с организацията тогава. И без това съм ти обещал калеми(ако имаше кой да нагази в снега и да ги отреже :? ) .


Няма грижа аз съм с две ръце ЗА. Ето какво съм написал в "досието" на ракията:

Набран плод на 15.10.2011г. 80кг. На 18.11.2011г. добре омекнали мушмулите се намачкаха и заедно с 20кг захар и 30л. вода както и 2 пакетчета мая за хляб ги сложих в 150л. бидон. Получената шира е с 20% захарност. След 28 часа бурна ферментация. В първите три три/четири дни се бърка по три пъти на ден ширата след тях по един път. На 28.11.2011г. 18% захарност. на 06.12.2012г. 16% захарност. 20.12.2012г. 10% захарност. Продължавам с всекидневното бъркане на ширата. Но спира ферментацията при температура 15С. Слагам още две кубчета мая за хляб и вдигам температурата на 23/24С. На 22.01.2012г. пак спира ферментацията. Захарност 8%.
На 12.02-2012г. Варене на джибрито. На 14.02.2012г. Преварка и разреждане до 45% алкохол, и 20мл. глицерин. Резолират 24л ракия. На 18.02.2012г. слагам в акациевото буре за отлежаване.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Е деее, трябва ли пак да пускам линк към темата ми мая vs дрожди за втори път днес?!
Ясно се вижда че там някъде спря ферментацията на около 7-8% захарност с маята докато дрождаците изгризаха до последно всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 18:57 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Имаме едно дърво на село и баща ми всяка година вари ракия ,но мисля че ги смесва със джибрите от гроздето.Утре ще ходя да заколим едно прасе :megagrin: и ще питам как я вари и ще докладвам.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2012, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еее свате, не свършиха ли тия прасета бе, хванах язва от слюнкоотделяне с тия твоите мезета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 13:48 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Та първо за ракията от мушмули!
Значи плода е около 50-60кг мушмули плюс 10кг захар плюс 40 литра гореща вода.Щом захарта се разтвори и разтвора и изстине малко че да се търпи на топлина се смесва с мушмулите които са добре угнили ,почти текат.Материала се бърка редовно първата седмица .После по-рядко и около 30-я ден е готов за варене.Баща ми взема едно канче от материала и го загрява на газовия котлон.Щом заври той се самозапалва и гори със син пламък като спирт.Това е прост метод който се практикува на село.Няма захарамери и единствено по този метод се ориентират кога материала е готов за варене.Но понеже е готов почти за коледа, налива в него 1литър ракия и затваря бидона здраво.Когато се затопли времето ,март април се вари на казана.Излиза около 16-18 литра ракия около 60-70 градуса.Там вече си я разрежда до 42-43 алкохолни градуса.Това е !
Прасето беше супер :megagrin: ,почти нямаше сланина.До сега се занимавах с обескотяването.Бързам ,че след две седмици идва и следващото :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 13:51 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
ivobal написа:
Еее свате, не свършиха ли тия прасета бе, хванах язва от слюнкоотделяне с тия твоите мезета.

Гледам да унищожавам свинското ,че нали е вредно :megagrin: .Поливам го обилно с червено вино дето разтапя мастните киселини в кръвта и действа като противоотрова на свинското :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
svata65 написа:
Гледам да унищожавам свинското ,че нали е вредно :megagrin: .Поливам го обилно с червено вино дето разтапя мастните киселини в кръвта и действа като противоотрова на свинското :megagrin:

Еее и аз съм на тУй мнение. Да вземем, да направим следващата среща на форума при тебе, че да ти помогнем, да се справиш с тия " гадове мръсни''. Много вече ми дожаля за тебе бе човек, цяла зима - прасета мезета, прасета мезета, мъкааа... :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2012, 10:54 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Има още едно,но е по-малко,към 70-80 кила.Него ще го зоколим към 10 март.И после почваме на агнешко :megagrin: .То като погледнеш едно малко прасе струва стотина лева ,после цяла година го храни и като дръпнеш чертата излиза като на магазина ,но качеството е различно.Пък и на село без животинки не става ,хем занимавка на старите ,хем прясно месце.Само да ми стигне виното ,че тази година съм с ограничено количество заради кризата :megagrin: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Здравейте и от мен. Започнах и аз операция "мушмули". 35 кг. добре угнили мушмули, смачках ги добре, 6 кг. захар,24 литра вода. Разбъркване, мерене захарност -около 20/не знам доколко е коректно, сока беше гъст/.2 пакетчета мая на д-р Йоткер- направих закваска и след това изсипах. Вече е налице и ферментация. Температурата в помещението варира от 18 до 25 градуса/ котелното,което от днес ще е активно/. Не знам дали маята не е повечко за това количество материал, пък и може да добавя още малко захарен сироп. Това е засега-да видим какви ще ги свърша.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Така, ето в крайна сметка какво се получи:
Общо заредих 45 кг. мушмули,10 кг. захар, около 38 литра вода. Ферментация точно 28 дни/ при темп. в помещението19-24 градуса/.Прецедих и понеже нямах вода под ръка :D промих джибрите с ракия 40 градуса,8 литра. Получи се около50-55 литра/ това на око/сок за варене. Излезе 10 литра 52-53 гр . и 8 л. патоки на 30 гр./не ми се чакаше повече, че имах още един казан за варене/.
Вкус, много приятен на мушмули, ненатрапчив/ и според хората които я пробваха/.Ще аерирам, но няма нито в буре ни то с чипс да я третирам-да запази максимално уникалния вкус. Като цяло съм доволен от начинанието и при добра реколта бих повторил.Наздраве :prost: и весело посрещане на Новата година!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Благородно ти завиждам Бате Иво :) Имам две мушмули на село, които тази година се счупиха от плод и имах планове и аз да варя от мушмула тази година. Но службата ме натегна и нямаше време да отида да ги обера. Обадих се на съседите да ги оберат да не идат зян. Иначе съм пил ракия от мушмула третирана с дъбов чипс - по никакъв начин не се беше отразило на аромата - имаше си го и то доста силен. Въпрос на вкус е. С крушовата си направих експеримент тази година като половината я третирах с чипс а другата половина си я оставих бистра като сълза :) Значи определено има разлика във вкуса, но без да се засяга аромата - той ако го има си остава.
Наздраве и весело посрещане на Новата Година!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Освен да пробвам 2-3 литра с чипс да видя какво ще стане. Крушовата вече я разредих на около 46гр. и не знам дали ефекта от чипса ще е задоволителен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Някой отточвал ли е вино от мушмули преди да вари ракията? Четох някъде, че било приятно и дори полезно. В момента имам около 150 литра материал от мушмули със захарност 4 (16-и ден ферментация) и съм решил като падне на 0 да дръпна 10-ина литра. Ако обаче някой е пробвал и не си струва, ще си спестя усилията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2015, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Ми не е трудно да опиташ сам. Виж като преври дори без да чакаш да се обистри как е на вкус и така. Чух за някой че си изпил материала от сливи като вино...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима